Ξαφνικό πανάκριβο δάνειο 1,5 δισ. από την Εθνική!

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ανακοινώνοντας υπερήφανα τα αποτελέσματα της Εθνικής για το 2007, ο κ. Τάκης Αράπογλου μίλαγε στους μετόχους για “ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια”. Και τώρα ξαφνικά ανακοινώνει, χωρίς να του ζητείται η παραμικρή εξήγηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι θα προσφύγει σε πανάκριβο δανεισμό από τη διεθνή αγορά, που μπορεί να φθάσει και το 1,5 δισ. ευρώ!
Η ξαφνική απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να εκδώσει προνομιούχες μετοχές σε μια περίοδο πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης του πιστωτικού συστήματος και των κεφαλαιαγορών έχει προκαλέσει σύγχυση και πολλά ερωτηματικά στην αγορά, καθώς μόλις πρόσφατα ο κ. Αράπογλου καλλιεργούσε την, ψευδή όπως αποδεικνύεται, εντύπωση, ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση που μπορεί να υποστηρίξει την επέκτασή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στέλεχος της διοίκησης της Εθνικής που δεν κατονομάζεται ανέφερε στο Reuters ότι εν μέρει τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές στην Αίγυπτο, την Ουκρανία, ή και τη Ρωσία, ενώ στην επίσημη ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο η τράπεζα αποφεύγει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί ξαφνικά χρειάζεται η Εθνική να προσφύγει σε ακριβό δανεισμό, σε μια δύσκολη περίοδο για τις αγορές, για να προχωρήσει σε εξαγορές υψηλού ρίσκου. Θα χάσει, άραγε, το τρένο της ανάπτυξης αν δεν αποκτήσει τώρα την αιγυπτιακή Banque du Caire ή την ουκρανική Kreditprom;
Διάχυτη είναι η σεναριολογία στην αγορά για τους πραγματικούς λόγους που υποχρεώνουν τη διοίκηση της Εθνικής να αντλήσει ακριβά κεφάλαια με μετοχές που θα τίθενται σε διαπραγμάτευση σε ξένο χρηματιστήριο (Νέα Υόρκη ή Λονδίνο). Και αυτό γιατί η Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά από τη διεθνή αναταραχή, τη στιγμή μάλιστα που η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία, Finansbank, έχει τεράστια ανοίγματα στις αγορές παραγώγων, που ξεπερνούσαν τα 14 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αλ. Πιλάβιος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση Αράπογλου για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της προς το επενδυτικό κοινό.
Γιατί δεν μπορεί, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να εμφανίζεται κεφαλαιακά ισχυρή και μέσα σε λίγες εβδομάδες να τρέχει να μαζέψει ακριβά κεφάλαια από το εξωτερικό, χωρίς να εξηγεί τι έχει μεσολαβήσει.


Σχολιάστε εδώ