ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Ένα νέο τοπίο στο ενημερωτικό ραδιόφωνο ξεπροβάλλει μετά τη δυναμική είσοδο του Real. Ο σταθμός μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας σκαρφάλωσε στο 5%, ξεπερνώντας τον ΑΝΤ-1, και είναι πλέον στη 2η θέση μεταξύ των πολιτικών ενημερωτικών σταθμών και στην 4η θέση μεταξύ όλων των ενημερωτικών (πολιτικών – αθλητικών). Από τον πίνακα της στήλης προκύπτει πως ο Real έχει μια δυναμική, συγκεντρώνοντας κοινό από διαφορετικούς σταθμούς, ενημερωτικούς και μουσικούς, και πλέον αυτήν την περίοδο παίζει τον ρόλο που είχαν στο παρελθόν ο ΑΝΤ-1 και ο Flash. Η αύξησή του είναι σταθερή, ξεκινώντας από το 2,7%, ανεβαίνοντας στο 3,8% μετά την περίοδο των Χριστουγέννων και φτάνοντας στο 5% τον Μάρτιο. Δύναμη πυρός του Real είναι η πρωινή ζώνη με Τράγκα και Χατζηνικολάου. Κοινό συγκεντρώνει το μεσημέρι και ο Γεωργίου, ενώ με το τέχνασμα της μετάδοσης του βραδινού δελτίου ειδήσεων από το Alter (20.00 – 21.00), κερδίζει και εκεί μερίδιο και εντυπώσεις.
Ο ΣΚΑΪ, εξαιτίας της στροφής στην οικολογία, αποκτώντας μια περιβαλλοντική ταυτότητα, εκμεταλλεύτηκε την πληροφόρηση που έδινε για τις πυρκαγιές, ανεβαίνοντας σε ποσοστά άνω του 11%. Είναι ενδεικτικό πως με βάση την τελευταία μέτρηση της ΑΕΜΑΡ, την περίοδο 18/2 – 16/3/08 έχει κερδίσει μία μονάδα, ανεβαίνοντας στο 11,2%, έναντι 10,2% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο του 2007. Μάλιστα για ένα διάστημα πέρυσι ο σταθμός είχε υποχωρήσει έως και στην τέταρτη θέση.
Ο SuperΣπορ FM φαίνεται να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 9,5% τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, έχοντας σημειώσει το μεγαλύτερο ποσοστό του, 10,4%, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Τρίτη σταθερή δύναμη είναι η ΕΡΑ Σπορ με 7,8% και υψηλότερο μερίδιο 8,5% στις αρχές της σεζόν. Αν αναλογιστεί κανείς πως η ΝΕΤ είναι στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης με 3,4%, τότε εύκολα συμπεραίνει πως στην ενημέρωση η ΕΡΑ έχει το 11,2% της
ακροαματικότητας.
Ο Αntenna «πληρώνει» τα λάθη του παρελθόντος, την απόφασή του να διώξει με βίαιο τρόπο το κοινό που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Η απομάκρυνση του Γ. Καλαμίτση αρχικά, αλλά και του Γ. Χουδαλάκη στη συνέχεια, έπληξαν τον σταθμό, ο οποίος από το 5,7% τον Οκτώβριο – Νοέμβριο υποχώρησε στο 4,9%.
O Flash δείχνει χαρακτήρα και με εξαίρεση την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κινείται πάνω από το 3%. Αν σκεφτεί κανείς πως ο σταθμός δείχνει να έχει «αποσυρθεί» από τη μάχη του ανταγωνισμού, τότε είναι αξιομνημόνευτη η προσπάθεια των εργαζομένων του.
Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικά προκαλούν τα ποσοστά του Alpha, ο οποίος από το 4,1% τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο υποχώρησε στο 3,1% στην τελευταία μέτρηση. Έχοντας εκπομπές που συγκεντρώνουν το κοινό (Βερύκιος, Σταυρόπουλος, Παπαπαναγιώτου, Κύρτσος, Μακρή) και, σε ζωντανή μετάδοση την
εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, ο σταθμός δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βελτιώσει κατά πολύ το πρόγραμμά του.
Ο σταθμός του ΣΥΝ, Κόκκινο, έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο (0,8%) τους δύο μήνες της μέτρησης του 2008. Υπάρχει, τέλος, και το μυστήριο με τον City. Αν και ξεκίνησε μια τεράστια καμπάνια και παρότι διαθέτει ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να δημιουργούν σταθμούς με υψηλή ακροαματικότητα (Πάκα, Ταλάντη, Κατσιγιάννη), έχει πολύ μικρό ποσοστό. Το πρόγραμμά του φαίνεται να μην έχει ταυτότητα και δυναμική, προκαλώντας αμηχανία σε κοινό και παραγωγούς.


Σχολιάστε εδώ