νέος πολίτης

νΤα αποτελέσματα της έναρξης του θεσμού των ΤΟΣΥΝ έδωσαν στη δημοσιότητα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως αρμόδιοι υπουργοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, στους 1.034 ΟΤΑ της χώρας οι 866 δημιούργησαν μητρώα νεολαίας και οι ήδη εγγραφέντες και προσερχόμενοι για να ψηφίσουν νεολαίοι ξεπέρασαν τις 90.000. Από τη δική μας καταγραφή, για την οποία σας ενημερώσαμε πριν από την επίσημη ανακοίνωση, προκύπτει μια αύξηση των ΟΤΑ που έχουν ανοίξει μητρώα κατά 20 περίπου, ενώ παρουσιάζεται πολύ αυξημένη η συμμετοχή στα μητρώα νέων (περίπου κατά 5.000 άτομα). Ο γ.γ. Νέας Γενιάς την περασμένη εβδομάδα έδωσε αριθμό ΟΤΑ 820, σε συνέντευξή του. Θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε. Πάντως οι εκλογές ολοκληρώνονται σήμερα. Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι τα μητρώα νέων ανοίγουν και πάλι, υποχρεωτικά, σε όλους τους δήμους από αύριο και όποιος εγγραφεί έχει δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση του ΤΟΣΥΝ του δήμου του.
νΟλόκληρη συνέντευξη Τύπου δώσανε οι δύο υπουργοί για τα ΤΟΣΥΝ, έναν καλό λόγο για τη βοήθεια που έδωσε εθελοντικά το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στο κράτος για την επιτυχία του θεσμού δεν βρήκαν να πουν; Ακούσαμε ότι ο γ.γ. Νέας Γενιάς τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους και αναγνωρίζει τη συμμετοχή τους. Τι συνέβη; Δεν ενημερώθηκαν οι υπουργοί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα πέρασε από το ΕΣΥΝ ή δεν ήθελαν να το προβάλουν;
νΑυτό που προέκυψε ως νέο από τη συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΠΘ και
ΥΠΕΣΔΔΑ είναι ότι με μοχλό τα ΤΟΣΥΝ θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα τόσο οι δομές υποστήριξης και ενημέρωσης της νεολαίας που υπάρχουν κεντρικά (Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Παρατηρητήριο του Παιδιού, Κάρτα Νέων, EURODESK, θυρίδες επιχειρηματικότητας κ.λπ.) όσο και νέα προγράμματα του Δ΄ ΚΠΣ. Αυτό σημαίνει ότι ίσως αρκετοί δήμοι δείξουν μεγαλύτερη διάθεση συμμετοχής στο μέλλον, μια και θα εισρέουν κοινοτικά χρήματα μέσω των ΤΟΣΥΝ. Ίσως και στον Δήμο της Αθήνας, όπου παρατηρήθηκε απερίγραπτη αδιαφορία – καθυστέρηση στην εκκίνηση του νέου θεσμού…
νΕίχαμε την περασμένη εβδομάδα συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για τα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση και τον πολιτισμό. Δυστυχώς, η συζήτηση ήταν πλήρως ανούσια και επιβεβαιώθηκε η απογοήτευση που επικρατεί σε πολλούς νέους για την αντίληψη που έχουν οι πολιτικοί ηγέτες μας για την καθημερινότητα και τις ανάγκες της νέας γενιάς…
νΜεγάλη κινητοποίηση μελών της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ παρατηρήσαμε τόσο για τη συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα στο Ασφαλιστικό όσο και για την επιτυχία της συγκέντρωσης που προγραμμάτισε το ΠΑΣΟΚ για την Παρασκευή. Ταυτόχρονα όμως στον χώρο του διαδικτύου έκθετο άφησαν το Κίνημα ορισμένοι μπλόγκερς που κινούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθόσον αρκετοί άλλοι ακομμάτιστοι μπλόγκερς προσβλήθηκαν από τη στάση τους σε εκδήλωση για το διαδίκτυο στην Καβάλα, κατηγορώντας τους για προσπάθεια καπελώματος και προσωπικές εμπάθειες. Το θέμα ήταν ζήτημα της εβδομάδας που πέρασε στον χώρο των ιστολογίων και αναγκάσθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος ΓΑΠ να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση στην προσωπική του ιστοσελίδα.
νΜέσα στον πολιτικό και κοινωνικό σάλο για το
Ασφαλιστικό, η ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να αναδείξει το θέμα της υπογεννητικότητας. Γι’ αυτόν τον σκοπό διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Γεννάτε γιατί χανόμαστε…». Με την πρωτοβουλία αυτή η ΟΝΝΕΔ θέλει να αναδείξει τις αιτίες, την έκταση και τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας παράλληλα πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη το απόγευμα (την ώρα που κλείνει ύλη η στήλη) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με καλεσμένους τους πολύτεκνους υπουργούς Φάνη Πετραλιά, Γιώργο Βουλγαράκη, την πολιτευτή της ΝΔ Έλενα Κουντουρά (παντού τη βρίσκουμε…), τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Βασίλη Θεοτοκάτο και συντονιστή τον δημοσιογράφο του «Ελεύθερου Τύπου» (και πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ) Κώστα Παπαχλιμίντζο.
νΣας υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Απρίλη έχουμε φοιτητικές εκλογές. Η στήλη συνειδητά απέχει από την ενημέρωσή σας για τις δραστηριότητες των φοιτητικών παρατάξεων, διότι προς το παρόν έχουμε ακριβώς τα ίδια με κάθε άλλη χρονιά. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ορισμένες ηγεσίες κομματικών φοιτητικών παρατάξεων είναι ότι στη βάση των φοιτητών έχουν αλλάξει ήδη πολλά. Τόσο λόγω του γενικού πολιτικού σκηνικού, όσο και ειδικότερα του εκπαιδευτικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σημειώνουμε επίσης ότι η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές έριξε «βόμβα», μέσω Στυλιανίδη, για άμεση προώθηση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Να δούμε αν οι αλλαγές θα φανούν στη συμμετοχή και στην κάλπη, παρότι είναι δύσκολο λόγω του στενού εναγκαλισμού των πανεπιστημιακών δομών με τις υπάρχουσες παρατάξεις…
νΟι Οικολόγοι Πράσινοι ολοκληρώνουν σήμερα το τακτικό συνέδριό τους μετά από μια πολύ θετική περίοδο, αφού στις περασμένες εκλογές πήραν 75.500 ψήφους και ποσοστό 1,05% μέσα σε ένα κλίμα σιωπής από τα ΜΜΕ και κυρίως από τα τηλεοπτικά μέσα. Πολλοί Έλληνες έμαθαν ότι υπάρχει το κόμμα αυτό, όταν τους δόθηκαν τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα. Στις τελευταίες προσυνεδριακές περιφερειακές συνδιασκέψεις των Οικολόγων Πράσινων υπήρξε μεγάλη συμμετοχή νέων μελών. Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός μελών του κόμματος και δημιουργούνται πολλές νέες πολιτικές κινήσεις σε πόλεις της περιφέρειας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προετοιμάζονται για τις Ευρωεκλογές και στοχεύουν να εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο στόχος της εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η βάση ώστε να δυναμώσει η παρουσία τους στην ελληνική κοινωνία και να υιοθετηθούν οικολογικές πολιτικές θέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Στο συνέδριο είναι προσκεκλημένοι κόμματα, εκπρόσωποι Ευρωπαίων Πρασίνων, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, δημοτικές παρατάξεις, κινήσεις πολιτών.
νΟ ετήσιος χορός του δραστήριου Συλλόγου Μεσσήνιων Φοιτητών είναι γεγονός. Μετά από δύο επιτυχημένες ημερίδες ο ΣΥΜΕΦ ξαναχτυπά με πάρτι των Μεσσηνίων την Παρασκευή στο FEVER. Μας έχουν συνηθίσει σε πάρτι πριν από τις φοιτητικές εκλογές, αν και ο ανταγωνισμός από τις φοιτητικές παρατάξεις είναι οξύς αυτές τις ημέρες. Νομίζουμε όμως ότι και αυτήν τη φορά θα βγουν νικητές. Άλλωστε το κοινό είναι διαπαραταξιακό και η παρέα καλή, παρότι επικρατούν μάλλον οι «γαλάζιοι». Συχνά θα βρείτε στα πάρτι τους και γνωστούς πολιτικούς όπως ο Αντώνης Σαμαράς.
νΟι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες (Θεάτρου-Μουσικής-Χορού-Ζωγραφικής), που υλοποιούνται από το ΥΠΕΠΘ, σε ετήσια βάση, με τη συνεργασία ΓΓΝΓ, ΕΙΝ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, ξεκίνησαν. Στόχος τους είναι η προώθηση της αισθητικής αγωγής και η προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε περιφερειακό επίπεδο και στη συνέχεια, οι μαθητές οι οποίοι διακρίνονται προβάλλουν το έργο τους σε συμμαθητές τους και στο ευρύτερο κοινό, από όλη την Ελλάδα, στη Μαθητική Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης που έχει προγραμματιστεί από 4 ως 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.


Σχολιάστε εδώ