Κερδισμένοι και χαμένοι από την πρόταση μομφής

Αυτό που ήθελαν οι «πράσινοι» ήταν να δείξουν ότι στη Βουλή υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να επιβάλει εκείνη την ατζέντα και να καθορίζει, έστω και πρόσκαιρα, τις κοινοβουλευτικές και ευρύτερα τις πολιτικές εξελίξεις.
Γι’ αυτόν τον λόγο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πέτυχε τους στόχους που έβαλε με την πρόταση μομφής. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές με ενιαία γραμμή, ενώ έβαλε στη δική του «ρότα» και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το τελευταίο εξάμηνο συμπεριφερόταν ως αξιωματική αντιπολίτευση που είναι ζήτημα χρόνου να γίνει… κυβέρνηση.
Αν όμως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πει κανείς ότι βρήκε κερδισμένο από αυτήν την ιστορία, αυτό δεν σημαίνει ότι βγήκε χαμένη η κυβέρνηση, η οποία από τη μεριά της δηλώνει ικανοποιημένη, αφού η πρόταση αυτή της έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την πλειοψηφία της.
«Μπροστάρης» ο Βενιζέλος,
αλλά οι δικοί του… κορόιδευαν
Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να όρισε πρώτο ομιλητή στη συζήτηση για την πρόταση μομφής τον υπ’ αριθμόν ένα εσωκομματικό του αντίπαλο Ευάγγελο Βενιζέλο, βουλευτές όμως που ακολουθούν τον θεσσαλονικιό «δελφίνο», αντιμετώπισαν, στην αρχή τουλάχιστον, με κάθε άλλο παρά επαινετικά σχόλια την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Αυτά που είπε αργότερα η κυβέρνηση για «ουρά του Αλαβάνου» τα έλεγαν νωρίτερα στους διαδρόμους της Βουλής «πράσινοι» βουλευτές που ακολουθούν τον Βενιζέλο, αν και αργότερα, που είδαν τον «αρχηγό» τους να μπαίνει μπροστά, αλλά και την άλλη μέρα, που ο αντιπολιτευτικός Τύπος βρήκε «θετική» την κίνηση, «άλλαξαν τροπάρι».
Έλεγαν ότι «επιτέλους βρέθηκε κάποιος να τα βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει ο Βενιζέλος» και υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε σε αυτήν τη «γραμμή».
Η αλήθεια είναι ότι οι πιο «πονηρεμένοι» από τους «βενιζελικούς» βουλευτές ανησυχούν σοβαρά από την άνοδο του κόμματος της Κουμουνδούρου, καθώς αν αυτό επιβεβαιωθεί σε βουλευτικές εκλογές, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι ίδιοι.
Φοβούνται ότι οι «παπανδρεϊκοί» ψηφοφόροι θα τους «μαυρίσουν» ούτως ή άλλως και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για την πτώση του ΠΑΣΟΚ, οι «βενιζελικοί» δεν θα βρουν στην κάλπη ούτε την… ψήφο τους.
Η αναβάθμιση «πίκρανε»
κάποιους «παπανδρεϊκούς»
Η αναβάθμιση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μπήκε μπροστά και από τον Θ. Πάγκαλο, που, αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μίλησε δεύτερος «πίκρανε» κάποια «παπανδρεϊκά» κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης, που βρέθηκε τρίτος στη σειρά ομιλητής.
Δεν είναι, όμως, μόνον ο παλαιότερος στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ, και υπεύθυνος για τα θεσμικά ζητήματα που δεν είδε με καλό μάτι την προώθηση του Βενιζέλου. Είναι και άλλοι που χολώθηκαν από τη συμμετοχή «βενιζελικών» στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο.
Εν όψει, μάλιστα, της «μοιρασιάς» νέων ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάποιοι ανησυχούν ότι θα μείνουν απέξω για να «τηρηθεί η ποσόστωση για τους «βενιζελικούς»», όπως λένε.
Τι δείχνουν όλα αυτά; Δείχνουν ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς, το «μικρόβιο» του διχασμού που έχει μπει στον «πράσινο» οργανισμό δύσκολα θα καταπολεμηθεί.


Σχολιάστε εδώ