Η 8η Ιουλίου στραγγαλίζεται από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των 3 μηνών

Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι είναι αδιέξοδη η 8η Ιουλίου και ότι την είχε αποδεχθεί λόγω της σκληρής στάσης του τέως κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Από την άλλη, η κυπριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορεί μεν να μην αναφέρεται ρητώς η 8η Ιουλίου στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, αλλά εάν κάποιος διαβάσει το κείμενο κατανοεί ποιο είναι το περιεχόμενό της.
Χρονοδιαγράμματα
Ταυτοχρόνως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει από τη μια ότι δεν αποδέχεται τα χρονοδιαγράμματα και από την άλλη αποδέχθηκε στο πλαίσιο της 21ης Μαρτίου το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών για τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών που θα ασχοληθούν με ζητήματα καθημερινότητας, καθώς και των ομάδων εργασίας που θα ασχοληθούν με θέματα ουσίας. Μετά το χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, οι δύο ηγέτες θα εμπλακούν σε απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν αποδεχόταν τα χρονοδιαγράμματα επί των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, διότι θεωρούσε ότι το χρονοδιάγραμμα θα χρησιμοποιούνταν από την τουρκική πλευρά αφενός για να εξουδετερώσει τη λογική της 8ης Ιουλίου αφήνοντας κενά και διαφωνίες και αφετέρου, εφόσον θα αποτύγχανε η 8η Ιουλίου, η τουρκική πλευρά και οι Αγγλοαμερικανοί θα έθεταν ως βάση λύσης τμήματα της προηγούμενης εργασίας των Ην. Εθνών, δηλαδή το Σχέδιο Ανάν.
Η θεματολογία
Στις 26 Μαρτίου συναντήθηκαν στη Λευκωσία ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ, κ. Οζντίλ Ναμί. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκαν τα θέματα που θα τεθούν στο μικροσκόπιο των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

Έξι θέματα ομάδων εργασίας:
• Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών
• Ευρωπαϊκή Ένωση
• Ασφάλεια και εγγυήσεις
• Εδαφικό
• Περιουσιακό
• Οικονομικά
Επτά θέματα τεχνικών επιτροπών:
• Έγκλημα και εγκληματικότητα
• Οικονομικά και εμπόριο
• Πολιτιστική κληρονομιά
• Διαχείριση κρίσεων
• Ανθρωπιστικά θέματα
• Υγεία
• Περιβάλλον
Η λύση-εξπρές
Οι Επιτροπές αναμένεται να πιάσουν δουλειά στις 7 Απριλίου, οπότε ως τις 7 Ιουλίου θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματά τους και εν συνεχεία θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ. Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, οι Επιτροπές θα αποτελούνται από ένα ως και δέκα πρόσωπα και αναμένεται, όπως παραδέχθηκε, σε πολλά ζητήματα να υπάρξουν δυσκολίες. Τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και ο ψευδοπρωθυπουργός Φερντί Σογιέρ θέλουν λύση ως το τέλος του 2008. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και κατ’ επέκταση η λύση-εξπρές δεν είναι… «κυπριακή θέση», υπονοώντας σαφώς ότι κάποιοι την επιβάλλουν στους Τουρκοκύπριους. Όπως είπε ο κύπριος Πρόεδρος στην Ελληνική Τηλεόραση την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, στο παρελθόν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και η επιδιαιτησία είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, διευκρίνισε, δεν θα αποδεχθεί ούτε χρονοδιαγράμματα για τη λύση ούτε επιδιαιτησία. Όμως, στην περίπτωση της 8ης Ιουλίου υπαναχώρησε κάνοντας πλάτη στον κ. Ταλάτ και στη λύση-εξπρές.
Τα δύσκολα στον Μπαρόζο
Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει ότι η λύση στο Κυπριακό θα είναι κοινώς αποδεκτή και συμφωνημένη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το κύριο πρόβλημα, τόνισε, εντοπίζεται στην Άγκυρα. Όταν είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον περασμένο Δεκέμβριο ως υποψήφιος Πρόεδρος και στις αρχές Μαρτίου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του είπε: «Αναλαμβάνω εγώ τον Ταλάτ. Θέλω όμως να αναλάβεις εσύ την Τουρκία». Για να του απαντήσει ο κ. Μπαρόζο: «Μου βάζεις τα δύσκολα».


Σχολιάστε εδώ