Η επιμονή της πρωθιέρειας και το… κόλπο με τον καιρό

Με την άκρη του ματιού της έβλεπε τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου και άκουγε προσεκτικά τις οδηγίες που τις έδινε συνεχώς. Ο κ. Νικολάου, με τεράστια εμπειρία στις τελετές αφής, της έλεγε να μείνει στη θέση της (με τη δάδα στο κάτοπτρο) και αυτή το έκανε. Αν και πέρασε ώρα η φλόγα άναψε και οι επίσημοι, προεξάρχοντος του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες η φλόγα είχε ανάψει και αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία της τελετής.
«Αν χρειαζόταν θα έμενα και μιάμιση ώρα εκεί», έλεγε αργότερα η για πρώτη φορά πρωθιέρεια, ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, στον Λάμπη Νικολάου, τον άνθρωπο που είχε βοήθησε τα μέγιστα στο να στεφθεί από επιτυχία η τελετή αφής. Τον άνθρωπο που… επινόησε το σχέδιο αλλαγής της ώρας της αφής, χωρίς στην ουσία να έχει ακριβή πρόγνωση καιρού από τη μετεωρολογική υπηρεσία, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.
Τι ακριβώς εννοούμε και πώς συνέβη αυτό; Πολύ αργά το βράδυ του Σαββάτου 22 Μαρτίου, γύρω στις 11.30 μ.μ., η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) ανακοίνωσε πως η ώρα της τελετής αφής αλλάζει και από τις 12 το μεσημέρι μετατίθεται μια ώρα νωρίτερα, για τις 11 το πρωί, αφού, όπως ανακοινώθηκε, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεπε άσχημες καιρικές συνθήκες από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Στην ουσία η αλλαγή της ώρας, και μάλιστα νωρίτερα, επρόκειτο για μια ιδέα του Λάμπη Νικολάου, ο οποίος μιλώντας με μετεωρολόγους ενημερώθηκε πως γύρω στις 11 το πρωί ο καιρός θα είναι καλός, αλλά δεν είχε πάρει ποτέ πρόγνωση για άσχημες καιρικές συνθήκες μετά τις 12. Η ιδέα του όμως απεδείχθη άκρως επιτυχημένη και μάλιστα, παρότι η τελετή καθυστέρησε κατά 10 λεπτά να ξεκινήσει, η φλόγα άναψε από τις ακτίνες του ηλίου χωρίς να χρειασθεί εφεδρική και αυτό ήταν που έσωσε την τελετή μετά τα όσα είχαν συμβεί και με τους τρεις ακτιβιστές δημοσιογράφους.
Ακόμη και σʼ αυτήν την επιτυχία κάποιοι βρήκαν κάτι για να ασκήσουν κριτική, η οποία εστιάστηκε στη θέση που είχε η Μαρία Ναυπλιώτου την ώρα που άναψε τον βωμό.
Η πρωθιέρεια στην προσπάθειά της νʼ ανάψει τη φλόγα είχε κάτσει πάνω από το κάτοπτρο, αλλά με πλάτη στην κάμερα της ΕΡΤ που ήταν η μοναδική που κάλυπτε την τελετή και κυρίως ήταν με πλάτη στους φωτογράφους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μια φωτογραφία την ώρα που η δάδα ανάβει από τις ακτίνες του ηλίου. Ενας μόνο φωτογράφος, ο φωτογράφος του Μεγάρου Μαξίμου, κατάφερε να τραβήξει από πλάγια το άναμμα της δάδας και όχι από πίσω, αλλά και αυτές οι φωτογραφίες δεν απεικονίζουν επακριβώς το άναμμα με αποτέλεσμα παγκοσμίως να μην υπάρχει φωτογραφία την ώρα που η φλόγα ανάβει, αλλά αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ελάχιστο μπροστά στην επιτυχία της όλης τελετής, που βεβαίως αμαυρώθηκε από τη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων – ακτιβιστών που σήκωσαν σημαίες διαμαρτυρίας για το Πεκίνο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.


Σχολιάστε εδώ