Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1 Στα τέλη Απριλίου προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για την πορεία των οικονομιών των χωρών της ΕΕ κατά τη φετινή χρονιά. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν θα είναι τώρα σημαντικά δυσμενέστερες από εκείνες της φθινοπωρινής έκθεσης (Οκτώβριος 2007). Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην ΕΕ-27 και φυσικά και στην Ευρωζώνη γίνεται επαχθέστερο, επηρεαζόμενο
όλο και περισσότερο από την αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία. Στην Ευρωζώνη η Κομισιόν προβλέπει ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,6% – 3%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα υπερβεί το 3% (3,2% και άνω). Οι εξαγωγές των χωρών της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν σημαντική μείωση, που μπορεί σε ορισμένες ευρωχώρες να φτάσει και στο 30%, λόγω της ισχυροποίησης της ισοτιμίας του ευρώ και της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωζωνικών προϊόντων. Η συρρίκνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας θα έχει σαν συνέπεια και τη μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, δηλαδή αύξηση της ανεργίας. Μέσα σ’ ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον επόμενο είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης να παρουσιάσει επιβράδυνση. Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2008 στο 1% – 1,3%, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ 1,5% – 2%.
2 Ένας από τους λόγους της ξέφρενης κατρακύλας της ισοτιμίας του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες είναι και η πληροφορία που διαδόθηκε στις μεγάλες χρηματαγορές ότι κράτη που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα σε δολάρια (όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ρωσία, τα μικρά κράτη του Κόλπου και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο) πρόκειται να πουλήσουν μεγάλο αριθμό δολαρίων και να αγοράσουν άλλα σταθερότερα νομίσματα. Και κατά προτίμηση ευρώ, ελβετικά φράγκα και γιεν. Τώρα με την πτώση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED και την υποχώρηση της ισοτιμίας του «πράσινου νομίσματος» η διατήρηση αποθεμάτων σε δολάρια είναι ζημιογόνος. Οι κεντρικές τράπεζες των παραπάνω κρατών έχουν φορτωθεί με υπέρογκες ζημίες από τα δολάρια και τους δολαριακούς τίτλους (ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και αμερικανικών επιχειρήσεων) που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Και αυτές τις ζημίες θέλουν να περιορίσουν. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν η πληροφορία αυτή επαληθευτεί; Το dollar, το «εικόνισμα» του καπιταλισμού και της πλουτοκρατίας το καύχημα, θα εξισωθεί με το νόμισμα της… Ζιμπάμπουε! Και ισχυροί κλονισμοί θα υπάρξουν στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, στα χρηματιστήρια, αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ίσως να πλησιάσει η στιγμή της συντριβής της αμερικανικής υπεροψίας και της απάνθρωπης συμπεριφοράς του νεοφιλελευθερισμού.
3 Θέλετε και άλλο δείγμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες η αμερικανική οικονομία και ειδικά το τραπεζικό της σύστημα; Μετά την κρίση και τη συσσώρευση ζημιών από την αλόγιστη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε αφερέγγυους δανειολήπτες, τώρα χτυπάει και το καμπανάκι της κρίσης των ομολόγων. Οι φορτωμένες με ζημίες 3 τρισ. δολαρίων τράπεζες από τα αφερέγγυα στεγαστικά δάνεια κατέφυγαν στην έκδοση δικών τους ομολόγων για να αποφύγουν την κατάρρευση. Οι επενδυτές όμως απέφυγαν να αγοράσουν τα τραπεζικά αυτά ομόλογα λόγω υψηλού ρίσκου και παρά τους δελεαστικούς όρους. Οι τράπεζες μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνουν από ρευστότητα και να κηρυχθούν σε πτώχευση κατέφυγαν στη FED ζητώντας βοήθεια. Ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι βρήκε τη λύση «απελπισίας». Αγόρασε για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας τα τραπεζικά ομόλογα, δίνοντας ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου τα οποία οι κινδυνεύουσες τράπεζες εύκολα θα μπορέσουν να τα πουλήσουν και να αποκτήσουν ρευστότητα. Έτσι η FED φορτώθηκε με ιδιωτικά τραπεζικά ομόλογα υψηλού κινδύνου και αρκετών εκατοντάδων δισ. δολαρίων. Και αν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να τα πληρώσουν; Τότε η FED θα επωμιστεί όλο το βάρος των ζημιών από τα «έξυπνα» παράγωγα της τοκογλυφίας τραπεζιτών-επενδυτών. Συνασπισμένες δυνάμεις, δώστε και σώστε!