Δεν αφήνει, λέει, την Ντόρα να κάνει αυτό που ξέρει…

Πρόσφατα, σε δείπνο σε φιλικό σπίτι, είπε σε δυο τρεις συνδαιτυμόνες ότι στενοχωριέται γιατί ο Καραμανλής δεν αφήνει την Ντόρα να εφαρμόσει την πολιτική της. Η Ντόρα ξέρει καλά τι πρέπει να γίνει. Έτσι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μια πολιτική που έχει χαράξει ο Κ. Καραμανλής, στην οποία δεν συμφωνεί και δεν την πιστεύει… Δεν πρόκειται βέβαια αυτήν την οργή του ο επίτιμος πρόεδρος να τη δημοσιοποιήσει, αφού ξέρει ότι αφενός δεν πρόκειται να βρει συμπαραστάτες μέσα στη Ν. Δημοκρατία και αφετέρου θα «ναρκοθετήσει» τις φιλοδοξίες της κ. Μπακογιάννη για την αρχηγία, καθώς αν συγκρουστεί με τον Κ. Καραμανλή για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, δεν θα έχει καμιά τύχη για την «επόμενη μέρα». Τη δυσφορία του αυτή αναμένεται να την εκδηλώσει σε άλλα θέματα, πιθανότατα στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει και δεύτερο Εφετείο στην Κρήτη, «σπάζοντας» έτσι την πρωτοκαθεδρία των Χανίων. Άλλωστε οι δικοί του άνθρωποι (Νικηφοράκης και λοιποί) είναι που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις στο νησί.
Δέχεται «διπλή»
Η οργή του κ. Μητσοτάκη για την πολιτική στο Σκοπιανό απηχεί, εννοείται, και τις διαθέσεις της Ντόρας, που ασφυκτιά στη «σκληρή γραμμή» που έχει χαράξει ο
Κ. Καραμανλής και θα ήθελε να είναι πιο ευέλικτη, επιδεκτική εκ φύσεως στις «απαιτήσεις» των Αμερικανών. Πληροφορίες μάλιστα από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι σε πρόσφατη επίσκεψή της εκεί και σε συνομιλία της με δημοσιογράφους η κ. Μπακογιάννη δεν ήταν και τόσο αρνητική στο ενδεχόμενο διπλής ονομασίας. Το γεγονός αυτό «έφθασε» μέχρι την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας αμηχανία, αλλά και δυσφορία. Στους κόλπους της κυβέρνησης άλλωστε επικρατεί η εκτίμηση ότι στις διαπραγματεύσεις της (κυρίως με τους Αμερικανούς) η Ντόρα δεν ήταν σαφής και κατηγορηματική για τις ελληνικές θέσεις και μέχρι ποίου σημείου μπορεί να κάνει πίσω. Σε αυτό το σημείο αποδίδουν και το γεγονός ότι ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ καταθέτει προτάσεις που απέχουν όλο και περισσότερο από την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει η Αθήνα. Ενισχυτική όλων αυτών είναι η επισήμανση διπλωματικών παραγόντων στην ερώτηση δημοσιογράφων αν οι Αμερικανοί λαμβάνουν υπόψη τους το κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα για τις προτάσεις του Μ. Νίμιτς. Οι Αμερικανοί δεν ασχολούνται με τις αντιδράσεις των εδώ κομμάτων και με τι λέγεται από τα μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν, αλλά με όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και αν η κ. Μπακογιάννη στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες της με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δώσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, είναι λογικό εκείνοι να αποθρασύνονται και να προωθούν λύσεις ευθέως ανθελληνικές.
Εμπιστοσύνη
Όλα αυτά είναι φυσικό να προκαλούν την ανησυχία υπουργών και βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας, ωστόσο υπουργοί που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή, αλλά και στενοί συνεργάτες του, είναι κατηγορηματικοί: «Έχετε εμπιστοσύνη στον Καραμανλή, δεν πρόκειται να σας διαψεύσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει βήμα πίσω από όσα έχει ανακοινώσει και έχει δεσμευθεί δημόσια»!
Μέσα σʼ αυτό το κλίμα είναι φυσικό και επόμενο να ασφυκτιά η κ. Μπακογιάννη και να επιθυμεί τη μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σύντομα, αφού ο Κ. Καραμανλής εκτός του ότι δεν είναι θιασώτης των συχνών κυβερνητικών αλλαγών, δεν θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό με το Σκοπιανό ανοιχτό. Που σημαίνει ότι η Ντόρα θα πρέπει να κάνει υπομονή. Πληροφορίες από το περιβάλλον της αναφέρουν ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού δεν θα έλεγε όχι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο νυν υπουργός Χρ. Φώλιας φαίνεται ότι θα επιστρέψει στην Ευρώπη για να πάρει θέση Επιτρόπου, αφού ο Στ. Δήμας θεωρεί ότι έκλεισε τον κύκλο του και επιθυμεί να γυρίσει στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ