Για να μην ξεχνάμε πότε και πόσο «εκποιήθηκε» ο ΟΤΕ!
Καλά, δεν γνώριζαν ότι η λέξη «εκποίηση» θυμίζει «οικεία κακά»; Ότι, δηλαδή, η «εκποίηση» του ΟΤΕ, κατά το συντριπτικό του ποσοστό, άρχισε από το 1996, επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και ότι συνεχίστηκε επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2005 και το 2007. Υπενθυμίζουμε, με την ευκαιρία αυτή, αυτά τα «οικεία κακά»:
• Το 1993 η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να «εκποιήσει» το 35% του ΟΤΕ με την παραχώρησή του σε ιδιώτες. Τότε, αντέδρασαν εντονότατα όλη η τότε αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Και έτσι απετράπη η «εκποίηση» αυτή.
• Το 1996 αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η «εκποίηση» του ΟΤΕ σε ποσοστό 8% και το Δημόσιο κατείχε πια το 92% περίπου. Στην «εκποίηση» ή ιδιωτικοποίηση αυτή δεν είχε αντιδράσει έντονα η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία. Η μόνη αντίδραση ήταν στο συνολικό τίμημα του ΟΤΕ, που το είχε εκτιμήσει στα 1,7 τρισ. δραχμές, και είχε προτείνει το ποσό που θα εισπραχθεί να διοχετευθεί σε επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ. Τότε, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς υποδέχτηκε την έναρξη της «εκποίησης» του ΟΤΕ με τη φράση: «Στράτα στράτα το ΠΑΣΟΚ προχωράει»!
• Το 1997 ήρθε μεγαλύτερη όρεξη για «εκποίηση» του ΟΤΕ. Έγινε η δεύτερη μετοχοποίηση κατά ποσοστό 10%.
• Το 1998 έγινε η τρίτη μετοχοποίηση κατά το ίδιο ποσοστό και έτσι η «εκποίηση» έφτασε στο συνολικό ποσοστό του 35%.
• Το 1999 έγινε η τέταρτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ κατά ποσοστό 14% και έτσι η «εκποίηση» ξεπέρασε σημαντικά εκείνο «το ποσοστό του 25% το πολύ» για το οποίο είχε δεσμευτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο το ίδιο έτος, δηλαδή το 1999!
• Το 2000, και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου ανακοίνωσε στη Βουλή ότι με τροπολογία αλλάζει η αρχική διάταξη που πρόβλεπε μετοχοποίηση του ΟΤΕ σε ποσοστό έως 51%. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 34 – 35% του ΟΤΕ.
• Το 2000, και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου, ψηφίστηκε τροπολογία για ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ μέχρι 66,6%!
• Το 2000, και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι αναζητείται στρατηγικός σύμμαχος, κάτι δηλαδή που έκανε στη συνέχεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!
• Το 2001, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου, σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι ολοκληρώθηκε πια η μετοχοποίηση του ΟΤΕ (εκδόθηκε ομολογιακό δάνειο, ανταλλάξιμο σε μετοχές, ποσού 340,75 δισ. δραχμών) και μίλησε για ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ κάτω από το 51%. Σημειώνεται ότι και το
ΠΑΣΟΚ, κυρίως μετά το 1996, σε όλες τις Εισηγητικές Εκθέσεις επί των Προϋπολογισμών και στα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλούσε για μετοχοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
• Το 2005, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι με πέντε διαδοχικές μετοχοποιήσεις το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 66% του ΟΤΕ σε ιδιώτες, συγκεντρώνοντας 8 δισ. ευρώ.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Τον Σεπτέμβριο του 2005 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεπής στο προεκλογικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων που είχε καταρτίσει και που πρόβλεπε μετοχοποίηση έως το 49%, προχώρησε στην παραχώρηση σε ιδιώτες ενός ποσοστού 10%, εισπράττοντας 835 εκατ. ευρώ, και τον Ιούνιο του 2007 άλλου ενός ποσοστού 10,7%, συγκεντρώνοντας 1,1 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το χρονικό της «εκποίησης» του ΟΤΕ. Το παραθέσαμε για να μην ξεχνάμε μερικές λεπτομέρειες και, κυρίως, τη σημασία μερικών λέξεων, όπως είναι και αυτή της «εκποίησης». Γιατί από την πώληση αυτή του σημαντικού ποσοστού του ΟΤΕ το κράτος εξασφάλισε σημαντικά έσοδα. Το ερώτημα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Πήγαν για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών, πήγαν για την κάλυψη μέρους του δημόσιου χρέους.