Βρετανοί (διά Μίλετ): Επιμένουν σε διχοτόμηση κάτω από την ομπρέλα της διζωνικής

Ικανοποίηση
Ο κ. Χριστόφιας μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο κεντροαριστερών κομμάτων και αναμένεται ότι θα συναντηθεί για λίγο με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Η επίσκεψη θα γίνει μετά από αυτήν του βοηθού γενικού γραμματέα των Ην. Εθνών Λιν Πάσκοε στη Λευκωσία. Ήδη έχει προσκληθεί επισήμως ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τους Βρετανούς για να επισκεφθεί το Λονδίνο τον Μάιο. Το Λονδίνο ήταν και είναι ιδιαίτερα χαρούμενο με την εκλογή Χριστόφια και την απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου από την εξουσία. Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που οι Βρετανοί είναι ικανοποιημένοι από τον κ. Χριστόφια:
· Έχει δηλώσει ότι δεν θα ενοχλήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και ότι αυτό είναι θέμα που θα εγερθεί, εάν εγερθεί, με τη λύση του Κυπριακού.
Παρελθόν η 8η Ιουλίου
Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ δήλωσε ότι με τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου και την εκλογή Χριστόφια δημιουργείται νέο κλίμα στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας σε τρεις μήνες οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα πρέπει να εμπλακούν σε μεταξύ τους συνομιλίες διότι, όπως τόνισε, με την ευελιξία που θα δείξουν μπορούν μόνοι τους να γεφυρώσουν τις διαφορές. Γεγονός που μαρτυρεί ότι το πνεύμα και η σκοπιμότητα της 8ης Ιουλίου, δηλαδή η καλή προετοιμασία πριν από τις συνομιλίες, αποτελεί παρελθόν.
Οι προφητείες
Ερωτηθείς ο κ. Μίλετ πώς προέβλεψε το αποτέλεσμα της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου 48 ώρες πριν από τη συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ, απάντησε ότι γνώριζε για την εμπιστοσύνη και τις καλές σχέσεις που έχουν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Όπως είπε ο κ. Μίλετ συμφωνεί με τον κ. Χριστόφια ότι η λύση θα είναι κυπριακή και για τους Κυπρίους, παρότι ο ίδιος και στο παρελθόν, αλλά και τώρα με τη συνέντευξή του, προδιαγράφει τα παρακάτω βήματα και τη διαδικασία των συνομιλιών…
Χωριστή οντότητα
Ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε και στο μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία εντός του οποίου γίνεται αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και ότι στόχος του Λονδίνου είναι η άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή η λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου με σκοπό την αναβάθμιση του ψευδοκράτους ως χωριστής οντότητας, γεγονός που θα προκαθορίζει τον τελικό διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης κάτω από την επικεφαλίδα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν και ειδικώς την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ ως σήμερα, παρότι δηλώνει κόμμα αντιιμπεριαλιστικό και κομμουνιστικό, είχε άριστες σχέσεις με το Λονδίνο. Κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί από τους Άγγλους ως αντισταθμιστικός παράγοντας στις εθνικές διεκδικήσεις των Κυπρίων.


Σχολιάστε εδώ