ΒΕΤΟ αλλιώς αυτοκτονούμε!

Τότε ο Κ. Καραμανλής θα δεχθεί τις περισσότερες πιέσεις για να συμβιβαστεί. Τότε θα κριθεί, αν το τέλος αυτής της «Μεγάλης Εβδομάδας» θα είναι η «Ανάσταση» για τη Μακεδονία ή ο «Γολγοθάς» που θα σημαίνει τον αυτοχειριασμό μας και μάλιστα με… διακομματική (σχεδόν) συναίνεση. Κρίσιμη λοιπόν μέρα (μπορεί να φτάσει και… μέχρι αργά τη νύχτα) η 2α Απριλίου.

Όλες οι πληροφορίες και ενδείξεις που είχαμε έως αργά τη νύχτα της Παρασκευής συνέκλιναν στο ότι ο Καραμανλής δεν είναι διατεθειμένος να αποστεί απʼ τις δημόσιες διακηρύξεις του (τις επανέλαβε και την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και την Παρασκευή, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας), ούτε να υποχωρήσει στις πιέσεις τις οποίες αναμένει και μάλιστα αφόρητες και… καθόλου κομψές. Θα επιμείνει δηλαδή στις εξής αρχές:

• Σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού.

• Πεδίο εφαρμογής της για όλες τις περιπτώσεις.

• Νομιμοποίηση της τυχόν συμφωνίας απʼ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να αποφευχθούν πιθανές «τρικλοποδιές», υπαναχωρήσεις ή ερμηνευτικά «κόλπα».

Αποκλειστικές πληροφορίες εξάλλου του «Π» ανέφεραν το εξής σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» Καραμανλή για την ονομασία:

• Εκτός απʼ το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία», που φαίνεται να αποδέχεται στα πλαίσια της αποδοχής της σύνθετης ονομασίας, ένα χαρτί που είναι πιθανό να βγάλει, μια κίνηση στη σκακιέρα των κρίσιμων διαβουλεύσεων, είναι το όνομα «Δημοκρατία της Σκοπιανής Μακεδονίας». Πρόκειται για μια νέα ελληνική πρόταση, η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, συζητήθηκε και στην Κυβερνητική Επιτροπή της Τετάρτης, ακροθιγώς, αλλά κυρίως συζητήθηκε μεταξύ του Κ. Καραμανλή και στενών του συνεργατών. Και κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή η πρόταση έχει διαμηνυθεί «αρμοδίως» και στην Ουάσινγκτον και στην πλευρά Νίμιτς. Παράλληλα με την επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να αποδεχθεί άλλη ονομασία πέραν των παραπάνω, ούτε επίσης να αποδεχθεί διπλή ονομασία, με όποια «παραλλαγή» κι αν προταθεί.

Το όνομα «Δημοκρατία της Σκοπιανής Μακεδονίας» προτείνεται απʼ την Ελλάδα επειδή ο μεσολαβητής Μ. Νίμιτς στην τελευταία του πρόταση, η οποία απορρίφθηκε απʼ τη χώρα μας, θεωρεί ως γεωγραφικό προσδιορισμό την αναφορά στην πρωτεύουσα Σκόπια. «Πέφτει» για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας έναν ύστατο διαπραγματευτικό άσο. Με ελάχιστες βέβαια πιθανότητες να γίνει αποδεκτό απʼ την πλευρά των Σκοπίων. Αλλά θα αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό όπλο…

Στη σκιά των αφόρητων πιέσεων…

Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές πιέσεις θα συνεχισθούν. Και θα ενταθούν έως την Τετάρτη. Με σαφέστατη στόχευση, την περιέγραψαν άλλωστε την Παρασκευή τόσο ο Μπους όσο και η Κοντολίζα. Θέλουν πάση θυσία πρόσκληση και στα Σκόπια για είσοδο στο ΝΑΤΟ. Και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ελληνικό βέτο, που ωστόσο είναι το έσχατο καταφύγιο αξιοπρέπειας της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα εκτός απʼ τις πιέσεις αναμένονται και «κόλπα» της τελευταίας στιγμής. Όπως πρόταση για «πρόσκληση με όρους ή προθεσμία» προς τα Σκόπια.

Ακόμα πιο ύπουλη μπορεί να είναι μια μεθόδευση να προταθεί την ύστατη ώρα ένα όνομα που ενδεχομένως να είναι αποδεκτό απʼ την Ελλάδα –συζητείται έντονα το «Νέα Μακεδονία»– με αντάλλαγμα να μη θέσει βέτο η χώρα μας.

Και είναι ύπουλη μια τέτοια μεθόδευση, επειδή αν η Ελλάδα δεν βάλει βέτο και τα Σκόπια λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Αντίθετα τα Σκόπια μπορούν ανά πάσα στιγμή να υπαναχωρήσουν, αφού θα έχουν πετύχει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ…

Αυτό φυσικά και το αντιλαμβάνεται ο Καραμανλής. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι τελικά και αναπόφευκτα θα εμμείνει στο βέτο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, όπως μας τόνισε στενός του συνεργάτης, ξέρει ότι η αμερικανική πλευρά θα χρησιμοποιήσει και άλλα όπλα στα πλαίσια των αφόρητων πιέσεων που θα ασκεί ως την τελευταία στιγμή, όπως πρόταση-απαίτηση για συνάντησή του με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, ακόμα και εκβιασμό και στη διάρκεια του γεύματος των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ή ακόμα και αργότερα. Γιʼ αυτό και δεν αποκλείεται και μια «μεγάλη νύχτα» πιέσεων, εκβιασμών, μεθοδεύσεων…

Βέβαια για να φτάσουν τα πράγματα έως εκεί, έχει ευθύνες και η ελληνική πλευρά. Έκανε το λάθος να δεχτεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους Σκοπιανούς, να απεμπολήσει τη γνωστή θέση για μη αποδοχή ονομασίας που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του…

Μια άλλη παγίδα που θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η άμεση ή έμμεση αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας, που θα αποτελέσει το νέο όχημα αλυτρωτισμού των Σκοπίων.

… και το «στρίμωγμα» της Ντόρας

Είναι πάντως γεγονός ότι ενώ ο Κ. Καραμανλής έχει αυστηρά οριοθετήσει την «κόκκινη γραμμή» του και όλα δείχνουν ότι με βάση αυτήν οδηγείται στο βέτο που τελικά θα τον ωφελήσει πολιτικά, οι εσωτερικές τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν λείπουν.

Αιτία οι τουλάχιστον επαμφοτερίζουσες θέσεις της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δεν είναι και τόσο θερμή στη στήριξη της γραμμής Καραμανλή, στην εκπόνηση της οποίας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο τέως υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», η Ντ. Μπακογιάννη (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά έχει επί της ουσίας αποδεχθεί ακόμα και τη διπλή ονομασία, ενώ ο πατέρας της Κ. Μητσοτάκης παραπονιέται… ότι δεν την αφήνει ο Καραμανλής να εφαρμόσει την πολιτική την οποία πιστεύει! Ωστόσο είναι αναγκασμένη σε αυτήν τη φάση και για το συγκεκριμένο ζήτημα να εφαρμόζει τη γραμμή Καραμανλή.

Μάλιστα, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς τόνισε ότι στο μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων «ο Καραμανλής την έχει στριμωγμένη την Ντόρα, η οποία δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς»…


Σχολιάστε εδώ