Από το Περιστύλιο…

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που χάλασε η μοναδική κάμερα, οι λήψεις γίνονταν με από μία μικρότερη, της οποίας όμως ο φακός δεν είχε το απαιτούμενο εύρος ώστε να καλύπτει την κίνηση και στις πέντε πτέρυγες, με αποτέλεσμα να εστιάζεται στο κέντρο. Έτσι παρέμεινε επί ένα εξάμηνο. Εδώ και δυο-τρεις μέρες αντικαταστάθηκε από άλλη, επίσης… ιδιόρρυθμη, αφού δεν έχει ευκρίνεια και βγάζει θολή εικόνα. Αλλά πάλι καλά… Με λίγη άσκηση οι δημοσιογράφοι θα αποφύγουν να τρέχουν στα θεωρεία για να βλέπουν ποιοι βουλευτές παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις…
νΤα παράπονά του στον πρόεδρο, μάθαμε ότι έκανε ο νέος ιδιοκτήτης του καφενείου της Βουλής, επειδή πολλοί εργαζόμενοι προτιμούσαν να παίρνουν τον καφέ τους από το καφενείο των αστυνομικών, όπου προσφέρεται έναντι συμβολικού τιμήματος. Δόθηκε μάλιστα εντολή στο φρούραρχο να μεταφέρει στους αστυνομικούς να μη σερβίρουν τους υπαλλήλους της Βουλής για να δουλέψει και λίγο to καφενείο… Προφανώς και ο νέος όπως και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν είχε υπολογίσει καλά τα προσδοκώμενα κέρδη…
νΩραίο όνειρο θα είχε δει ο Μιχάλης Λιάπης… Μίλησε για ένα λεπτό και χειροκροτήθηκε έξι φορές από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είχε την τύχη να είναι ο μόνος εκπρόσωπος της κυβέρνησης την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέθετε την πρόταση μομφής στην αίθουσα της ολομέλειας. Επιπλέον: ξεκίνησε πρώτος το δούλεμα στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν πρωταγωνιστεί σʼ αυτήν τη Βουλή αλλά ακολουθεί τα μικρά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση.
Σιγά που θα άφηνε ο εξάδελφος τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη…
νΔεν ξέρουμε τι καταλάβατε εσείς, η κυρία Πετραλιά όμως τα είχε καταλάβει όλα, ακόμα και τον αιφνιδιασμό του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση μομφής. Έτσι, όταν πήρε τον λόγο, το πρώτο που είπε ήταν ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά προβλέψιμη, ως ένα προδιαγεγραμμένο σύμπτωμα πολιτικού πανικού…
Τους σεισμούς τούς προβλέπει, αλήθεια, η υπουργός;
νΕπέστρεψε στα χαμόγελα -τα οποία συνηθίζει να φοράει ακόμα κι όταν πρόκειται να διατυπώσει τις πιο εξωφρενικές θέσεις- η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Έτσι απάντησε στις οξύτατες παρατηρήσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ήταν άνετη και υπεράνω… Ακόμα κι όταν γινόταν χάβρα στην αίθουσα απαντούσε με το γέλιο από τα κυβερνητικά έδρανα «βρε παιδί μου τι είναι αυτό…».
Και χαλάρωσε ακόμα περισσότερο στο καφενείο της Βουλής, συζητώντας με βουλευτές της ΝΔ ανάμεσα σε ουίσκι και φυστίκια…
Αν και εδώ που τα λέμε τα μπουκάλια έπρεπε να ανοίγουν στο γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου στη βασική ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας ήταν στις καλύτερες στιγμές του και μάλιστα εφʼ όλης της ύλης. Δεν έχει όμως αδυναμία στα ποτά…
νΗ αλήθεια είναι ότι όταν ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, ο Τηλέμαχος Χυτήρης τόν τσίγκλισε αστειευόμενος «Προσέξτε τι θα πείτε, κύριε Μανώλη». Εκείνος όμως δεν πρόσεξε και έγινε πάλι σόου.
– «Είδα προχθές, με έκπληξη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κρατά το πανό της ΓΣΕΕ στην πορεία των εργαζομένων», είπε.
– «Εσύ πού ήσουν;», τον ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας, αλλά εκείνος το βιολί του: «Κρατούσε το πανό της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Κόμμα διαμαρτυρίας και μάλιστα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, αγαπητοί φίλοι».
– «Εσύ πού ήσουν; Εσύ ήσουν κρυμμένος! Φοβάσαι τους εργαζόμενους!», συνέχισε να τον προκαλεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Εσύ τι ψήφισες; Πες μας τι ψήφισες! Να μας πεις εσύ τι ψήφισες!»
– «Μιλήσατε προηγουμένως για ανασφάλιστη εργασία. Κοιτάξτε, οι πρώτοι διδάξαντες, οι πρώτοι που μίλησαν για ανασφάλιστη εργασία των νέων είστε εσείς, ο πρόεδρός σας. Στο Λαύριο ξέρετε τι είπε; Είπε ότι μέχρι είκοσι εννέα ετών…».
– «Ωχ, βρε Γιάννη…», πετάχτηκε η Συλβάνα Ράπτη.
Και ο Γιάννης Μανώλης: «Ωχ; «Ωχ» λένε αυτοί οι νέοι στους οποίους απευθύνεστε»!
νΠερί του τίνος είναι η καμπούρα ο καβγάς των δύο μεγάλων κομμάτων στη συζήτηση της πρότασης μομφής: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής είπε ότι η Ν.Δ. βάσει των δημοσκοπήσεων έχει χάσει δώδεκα μονάδες.
«Είναι αυτό που λέμε, δεν κοιτάει την καμπούρα του», του απάντησε σε απλά ελληνικά ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής.
Αλλά ο κ. Βερελής το πήρε προσωπικά: «Είμαι ευθυτενής»!
νΜε φόρα μπήκε ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. «Κύριοι υφυπουργοί της βάρδιας (!), θα μου επιτρέψετε να κάνω μια νουθεσία», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
– «Τι σημαίνει «της βάρδιας»;», εξεπλάγη η κ. Πετραλιά.
– «Όχι, το λέω…Ξέρουν οι υφυπουργοί γιατί το λέω. Δεν παρακολουθήσατε…Το λέω καλοπροαίρετα», δικαιολογήθηκε ο κ. Ροντούλης.
– Και η Φάνη Πετραλιά: «Κι εσείς της βάρδιας είστε!»…
ν Όταν η πολιτική δεν δίνει λύσεις τον λόγο έχει το ποδόσφαιρο: «Ο κύριος πρωθυπουργός, επειδή είναι Παναθηναϊκός, μέσα στην απόγνωσή του ότι δεν παίρνει πρωτάθλημα, θέλει να δώσει από την πίσω πόρτα στον κ. Βγενόπουλο χρήματα, μπας και πάρει την ΠΑΕ και πάει μπροστά ο Παναθηναϊκός», είπε χαριτολογώντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον ΟΤΕ.
– «Πήραμε το κύπελλο», παρενέβη ως Παναθηναϊκός ο Χρήστος Παπουτσής.
– «Υπάρχουν και Ολυμπιακοί στην αίθουσα, δεδηλωμένοι, κύριε συνάδελφε», διαμαρτυρήθηκε ο προεδρεύων Τάσος Νεράντζης!


Σχολιάστε εδώ