Από τη σελίδα μας είχαμε επισημάνει εγκαίρως τη μεγάλη απάτη με τη φέτα ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ… «ΘΑ»!

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αν η ανάλυση κοστολογίου για τις τιμές των προϊόντων δεν δικαιολογεί υπέρογκες ανατιμήσεις, αυτές θα ανακοινώνονται σε ειδικό site έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να κρίνει την επιχείρηση ως προς την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί και να μπορεί έτσι, αν θέλει, να την «τιμωρήσει» για τις υπερβολικές αυξήσεις.
Η σχετική αγορανομική διάταξη έχει κάποιο «πλαφόν» στα έσοδα των επιχειρήσεων που ελέγχονται βάση του κύκλου εργασιών τους, έτσι ώστε να μην θιγούν μικρές επιχειρήσεις.
Το νέο «υπερόπλο» όμως του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο, είναι η δυνατότητα που έχει πλέον και από τον νόμο να παραπέμπει ο ίδιος τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται στον Εισαγγελέα και βεβαίως η δυνατότητα να δημοσιεύει τα ονόματά τους, να «κράζει» δηλαδή τους «κακούς» επιχειρηματίες.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί…
Εκείνο που προβληματίζει, ωστόσο, είναι ότι κάτι παρόμοιο, αν όχι ακριβώς ίδιο, γίνεται ήδη από τις νομαρχίες που έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αν μη τι άλλο, έχουμε ανακοινώσεις από τη Νομαρχία Πειραιά και από τη Νομαρχία Αθηνών για την παραπομπή δεκάδων καταστηματαρχών ή επιχειρηματιών στον Εισαγγελέα, υποθέσεις, ωστόσο, που, όπως είναι γνωστό, για κάποιους γραφειοκρατικούς (;) λόγους δεν δικάζονται ποτέ.
Ο φόβος μπορεί να φυλάει τα έρμα, όμως δεν μπορούμε να παίζουμε και τις κουμπάρες με τον πόνο εκατομμυρίων καταναλωτών που υποφέρουν καθημερινά κάτω από το καθεστώς της ασύδοτης ακρίβειας στην αγορά.
Κι αν είναι να μπαίνουν στη φυλακή οι επιχειρηματίες, ας μπούνε αν πρέπει, όμως από πού να ξεκινήσει κανείς; Τα ζυμαρικά πήραν τον περασμένο μήνα αύξηση 21,3% στην τιμή τους, τα άλευρα 19%, τα τυριά 14,4%, το βούτυρο 12,9%, οι φρυγανιές 8,6% και το ρύζι 7,3%. Αν βάλεις φυλακή όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που πουλάνε αυτά τα προϊόντα για υπερβολικές ανατιμήσεις, τότε τα μόνα τρόφιμα που θα βρίσκει ο καταναλωτής είναι εκείνα που βγαίνουν από μόνα τους στα δέντρα.
Όμως, αφού έχουμε φτάσει να είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο αδύναμες απέναντι στις βουλές της πανίσχυρης ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, η οποία σχεδόν έχει θεοποιηθεί και υπερπροστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θέλουμε και τα παθαίνουμε.
Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να αναμασάνε παλιά μέτρα, να λαϊκίζουν και να απειλούν δήθεν την αγορά, χωρίς να μπορούν στην ουσία να κάνουν κάτι για να προστατέψουν τους έρμους τους καταναλωτές από την καλπάζουσα ακρίβεια και τις ασύδοτες ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Το περιβόητο
παρατηρητήριο τιμών
Την ίδια ώρα τα πανάρχαια μέτρα, που παρουσιάζονται ως καινοτομία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πασπαλίζονται με ειδικές ρυθμίσεις για την αναγραφή των τιμών στα καταστήματα Stock και Outlet, λες και όλοι ψωνίζουμε από εκεί.
Εκείνο που εμφανίζεται ως η αιχμή του δόρατος των μέτρων, πάντως, είναι το λεγόμενο «παρατηρητήριο τιμών» το οποίο κόστισε 1,8 εκ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν στην ALTEC για να ετοιμάσει σε διάστημα κάποιων μηνών από σήμερα ένα ειδικό πρόγραμμα στο ίντερνετ, μέσω του οποίου θα ενημερώνεται, λέει, ο καταναλωτής.
Αυτά τα είχε κάνει και ο Τσοχατζόπουλος όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης και μόνο οι δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση σε ένα αργό ηλεκτρονικό πρόγραμμα το οποίο αρχειοθετούσε τιμές λαχανικών και φρούτων και το οποίο καταργήθηκε στην ουσία ως αναποτελεσματικό από τον αρμόδιο υφυπουργό της νέας διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου.
Όσοι από εμάς πηγαίναμε τότε για ρεπορτάζ στις λαϊκές αγορές ακούγαμε τον εξάψαλμο από τους συνταξιούχους, οι οποίοι γνώριζαν τόσα για το ίντερνετ όσα εμείς για τα… τραγούδια του Γαλάτη.
Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μια μέση τετραμελής οικογένεια χρειάζεται, από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2008, πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα για να ανταποκριθεί μόνο στα απαραίτητα, δηλαδή, τη διατροφή, την εκπαίδευση και τη μετακίνηση…
Αυτήν την κατάσταση δεν αρκεί να την… παρατηρεί η κυβέρνηση, αλλά, ειλικρινώς και με όποιο τρόπο μπορεί αφού την παρατηρήσει, να την καταπολεμήσει κιόλας.


Σχολιάστε εδώ