ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, δηλώνει πως η υπηρεσία: «δεν διαθέτει ακόμη πλήρη στοιχεία για την κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά το τέλος 2007», επικαλούμενη το Προεδρικό Διάταγμα για τη διαφάνεια 261/1997. Το ΠΔ ορίζει την 31η Μαρτίου κάθε έτους ως τελευταία ημερομηνία για την αποστολή απολογιστικών καταστάσεων για τη διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου. Η προϊσταμένη της διεύθυνσης δηλώνει, απαντώντας στον Τ. Χυτήρη, πως «μετά τη λήξη της προαναφερθείσας προθεσμίας, τα υποβληθέντα στοιχεία διαφημιστικής δαπάνης θα αναρτηθούν για πρώτη χρονιά στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ-ΓΓΕ (www.minpress.gr).

Όμως ούτε η ίδια προσδιορίζει τον χρόνο αυτής της πράξης, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται στοιχεία στην ερώτηση του βουλευτή, αν και θα μπορούσε να δοθούν έστω κάποια προσωρινά στοιχεία. Στελέχη του

ΠΑΣΟΚ κρίνουν πως τέτοιες απαντήσεις περιορίζουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Την ίδια ώρα άλλωστε, όπως αναφέρουν, ιδιωτικές εταιρείες όπως η Media Services διαθέτουν αναλυτικά στοιχεία για ολόκληρο τον κλάδο, ενώ η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προχώρησε σε αποστολή, στα μέλη της, των δεδομένων που είχε για τους πρώτους 10 μήνες του 2007 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η διανομή της κρατικής διαφήμισης έχει ήδη προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της «Καθημερινής», ενώ η επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων από το υπουργείο Επικρατείας θα δείξει αν τα υπουργεία και οι ΔΕΚΟ τήρησαν ή όχι τη νομοθεσία.


Σχολιάστε εδώ