Τρία ακριβά δώρα του κ. Ιερώνυμου στον κ. Βαρθολομαίο
Στο ταξίδι αυτό, το οποίο είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του από τότε που εξελέγη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, θα συνοδεύεται από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητο, Ζακύνθου Χρυσόστομο, Τρίκκης Αλέξιο, καθώς και από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μολονότι η ατζέντα των συζητήσεων είναι ανοιχτή και «είμαστε έτοιμοι για όλα», ακόμη και για τα πλέον απίθανα, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα ως απεσταλμένος της ΔΙΣ στο Φανάρι, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις Πατριαρχικές διαθέσεις και να συμβάλει στην κατάρτιση του προγράμματος της επίσκεψης. Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τρία θα είναι τα ακριβά δώρα του κ. Ιερώνυμου στον κ. Βαρθολομαίο, ως ένα είδος ανεξόφλητου γραμματίου της υποστήριξης που δέχτηκε από το Φανάρι για την εκλογή του.
Τα τρία αυτά δώρα συνοψίζονται στα εξής:
α) Δημιουργία Εξαρχίας στην Αθήνα.
β) Υπαγωγή του Γραφείου των Βρυξελλών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Φανάρι.
γ) Πλήρης κατοχύρωση όλων των όρων της Πράξης του 28 στον υπό διαμόρφωση νέο καταστατικό χάρτη.
Εισηγητής των προτάσεων αυτών λέγεται ότι είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος εκτός από Ηρακλειδεύς του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου έχει αναχθεί και σε κοντοτιέρο του Φαναρίου.
Για μεν τη δημιουργία Εξαρχίας, οι εισηγητές της πρότασης αγνοούν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει, διότι από νομικής απόψεως δεν το επιτρέπει ο παρών καταστατικός χάρτης. Μόνον την ύπαρξη της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου αιτιολογεί και επιτρέπει. Επιπροσθέτως, για τη δημιουργία Εξαρχίας θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι εξυπηρέτησης εμπερίστατων χριστιανών αδελφών μας που ανήκουν στην Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Κάτι τέτοιο ως γνωστόν δεν υφίσταται, δεδομένου άλλωστε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως συμμετέχει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις 37 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Εξάλλου, αν δημιουργηθεί Εξαρχία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τότε η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να αρνηθεί στη συνέχεια τη δημιουργία Εξαρχίας και για άλλα Πατριαρχεία, όπως το Πατριαρχείο Μόσχας και το Πατριαρχείο Ρουμανίας, τα οποία έχουν λόγους να θέλουν να επιμελούνται τη διαποίμανση των χριστιανών εκείνων που κατάγονται απ’ τις περιοχές τους και βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης, η υπαγωγή του Γραφείου των Βρυξελλών στο Φανάρι είναι μια εντελώς αντικανονική πράξη, δεδομένου ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτοκέφαλη και ανήκει σε χώρα που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Τέλος, η αλλαγή του καταστατικού χάρτη είναι κάτι που μεθοδεύεται από καιρό με πρόσχημα την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής νέων Μητροπολιτών. Κυρίως όμως, με την αλλαγή αυτή, θα επιδιωχθεί η πλήρης κατοχύρωση της Πράξης του 28, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχεται μόνον έναν από τους δέκα όρους. Επιπλέον, με το ίδιο πρόσχημα, επιδιώκεται η συγχώνευση μιας σειράς διαδικασιών και ενεργειών που μέχρι τώρα γίνονταν αυτόνομα από την Εκκλησία της Ελλάδος. Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και θα πρέπει η κυβέρνηση να μην εφησυχάζει, αλλά να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, γιατί θα βρεθεί προ σοβαροτάτων εκπλήξεων.