Το «κόλπο» με τον ΟΤΕ

Πρώτα ξεκίνησε η κούρσα αγοράς μετοχών του ΟΤΕ από τη Marfin Investment Group, όπου τα κεφάλαια του εμίρη του Ντουμπάι παίζουν βασικό ρόλο. Η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» στην επέλαση της Marfin στον ΟΤΕ, μέχρι που το ποσοστό της έφτασε στο υψηλότατο 20%, το οποίο την καθιστούσε βασικότατο παίκτη. Τότε η κυβέρνηση εδέησε, μάλλον σε συνεννόηση με τη Marfin, να θέσει νομοθετικά όριο στο ύψος της συμμετοχής της. Φυσικά το περιοριστικό μέτρο ήταν «δώρον άδωρο», αν δεν ήταν δωράκι πρώτου μεγέθους στη Marfin. Διότι η τελευταία, ορίζοντας πλέον το 20% του ΟΤΕ, γινόταν ο ρυθμιστής για την είσοδο ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ως στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο του ΟΤΕ, τον οποίο μετά μανίας αναζητούσε η κυβέρνηση.
Με δυο λόγια, ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός που θα ήθελε να ελέγξει την τύχη του ΟΤΕ όφειλε να περάσει υποχρεωτικά πρώτα από το Ταμείο της Marfin και στη συνέχεια από το Δημόσιο. Δυστυχώς, με αυτόν τον τραγικό τρόπο εξελίχθηκε το «στημένο παιχνίδι». Η Deutsche Telekom, σε προφανή συνεννόηση με την κυβέρνηση, έκανε πρόταση για εξαγορά του 20% του ΟΤΕ από την Marfin. Η τελευταία απεδέχθη και έκλεισε τη σχετική συμφωνία στα 26 ευρώ ανά μετοχή, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπορίζεται μια απίστευτη υπεραξία σε σχέση με το τίμημα αγοράς των αντίστοιχων μετοχών. Στη συνέχεια, η συμπαιγνία εκτυλίχθηκε κατά το προδιαγεγραμμένο σενάριο. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία Marfin – Deutsche Telekom και το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να δηλώσει στη Βουλή ότι αποδέχεται την πρόταση της Deutsche Telekom να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί της για μια συμφωνία των βασικών μετόχων αναφορικά με το μέλλον του ΟΤΕ, η οποία θα επικυρωθεί, για να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις από την εθνική αντιπροσωπεία. Το Δημόσιο προτίθεται να πωλήσει στην Deutsche Telekom τουλάχιστον το 8% από το μετοχικό πακέτο του 28% που κατέχει. Ο δρόμος για την παράδοση μιας κρίσιμης εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχείρησης στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου έχει ανοίξει. Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα της χώρας, αλλά μπορεί να τον διαχειρισθεί η Deutsche Telekom, η οποία κατά πλειοψηφία ελέγχεται από το γερμανικό κράτος. Και κάτι ακόμα. Η Deutsche Telekom, βάζοντας στο χέρι τον ΟΤΕ, παίρνει προίκα τις βαλκανικές επενδύσεις του και γίνεται κυρίαρχη τηλεπικοινωνιακή δύναμη στον βαλκανικό χώρο. Ό,τι δεν κατάφερε το Γ΄ Ράιχ με τις γερμανικές μεραρχίες στα Βαλκάνια, φαίνεται ότι το επιτυγχάνει, χωρίς ούτε μια τουφεκιά, το σημερινό γερμανικό κράτος, στον στρατηγικό τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Είναι σαφές ότι από αυτήν την τραγική εξέλιξη κερδοσκόπησε αγρίως η Marfin, κερδίζει η Deutsche Telekom και το γερμανικό κράτος, με μόνη χαμένη την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και το μέλλον τους. Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι πωλούνται στην χώρα μας τα πάντα: ενέργεια, μεταφορές, λιμάνια, υποδομές, τηλεπικοινωνίες, κ.λπ., αφού προηγήθηκαν οι τράπεζες, τα πετρέλαια και προπαρασκευάστηκαν οι σχετικές μετοχοποιήσεις. Το δόγμα είναι «πωλείται η Ελλάδα», η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε ανοχύρωτη «μπανανία», άθυρμα των εγχώριων ιδιωτικών κεφαλαίων, των κερδοσκοπικών «funds» και των πολυεθνικών εταιρειών.
Η ανάγκη μιας συνολικής ανατροπής για την αλλαγή πορείας του τόπου παίρνει τα χαρακτηριστικά εθνικής ανάγκης για την επιβίωση της χώρας και του λαού μας. Και η ανατροπή αυτή πρέπει να γίνει τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά!


Σχολιάστε εδώ