ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ Ή ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ

Η συντριπτική πλειοψηφία των έξι χιλιάδων και πλέον συνέδρων του κόμματος, που για μια βδομάδα έψαχναν φάρμακο για τις πληγές του κόμματός τους, εμφορείται από μεγάλη θλίψη για την καθοδική πορεία του κόμματός τους, που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς επικρατεί απόλυτη απαισιοδοξία για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει και να διεκδικήσει την επιστροφή του στην εξουσία στις επόμενες εκλογές.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα, αυτοί που εκτιμούν ότι το νέο Εθνικό Συμβούλιο θα είναι η «ηγεσία της νίκης» λιγοστεύουν όλο και περισσότερο.
Ανάλογα πληθαίνουν όσοι εκτιμούν πως αυτό το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει να διαχειριστεί την επόμενη ήττα και ίσως την ενδεχόμενη διάσπαση του κόμματος, καθώς το χάσμα που δημιουργήθηκε στις εκλογές του προέδρου διαρκώς βαθαίνει και αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Τέτοιες ήταν οι εκτιμήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη την τετραήμερη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, με αποτέλεσμα η αναζήτηση της… επόμενης ημέρας να είναι αυτή που καθόρισε και τη συμπεριφορά -και την ψήφο τους- στις εκλογές για την επιλογή αυτών που θα στελεχώσουν το νέο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με αυτά τα δεδομένα, ως απόλυτα φυσιολογική και εύκολα ερμηνεύσιμη αξιολογείται η επιλογή των Βενιζελικών να οδηγηθούν στις κάλπες συντεταγμένα, ψηφίζοντας σκληρή γραμμή προκειμένου να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα 150 αιρετά μέλη του οργάνου.
• Οι του Βενιζέλου έπραξαν το αυτονόητο. Χώρισαν τους 1.200 (από τους 6.500 συνολικά) συνέδρους που βρίσκονταν στον έλεγχό τους σε τρεις ομάδες των 400 και τους ζήτησαν να ψηφίσουν η κάθε ομάδα, δεκαπέντε άτομα. Αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους 45 που επελέγησαν να υποστηριχθούν, να καταφέρουν να εκλεγούν. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς (Κατσικαρέλης, Αγγελούδης κ.ά.), πλασαρίστηκαν και σε πολύ καλή σειρά κατάταξης, καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν και κάποιες σκόρπιες ψήφους. (Πάντως, παρά τη γενική τους επιτυχία, οι Βενιζελικοί είχαν και τις αποτυχίες τους, καθώς αν και περιλαμβάνονταν στη γραμμή, δεν κατάφεραν να εκλεγούν οι Τσερτικίδης, Γικόνογλου, Πέππας, Χειβιδόπουλος και Εμινίδης).
• Απεναντίας, στο πολυάριθμο μπλοκ των Παπανδρεϊκών επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο. Γραμμές δεν υπήρχαν – και όπου υπήρξαν δεν ακολουθήθηκαν καθώς επικράτησε η λογική να πριμοδοτεί ο κάθε μεγαλόσχημος τους στενούς του συνεργάτες και τους κολλητούς. Γεννηματά, Πολυζωγόπουλος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Παναγιωτακόπουλος κ.ά., διαμόρφωσαν τις δικές τους γραμμές, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τη νύφη αυτοί που δεν εντάχτηκαν σε προσωπικό μηχανισμό κάποιου μεγαλόσχημου, παραμένοντας στο ενιαίο -χάριν ευφημισμού η λέξη- Παπανδρεϊκό στρατόπεδο.
Οι επιτυχόντες και οι αποτυχόντες
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι Παπανδρεϊκοί της Μακεδονίας αριθμούν μόλις δύο άνδρες και τέσσερις γυναίκες στο Εθνικό Συμβούλιο, έναντι δεκαέξι της Βενιζελικής πτέρυγας.
Συγκεκριμένα, στο νέο Εθνικό Συμβούλιο η Θεσσαλονίκη θα εκπροσωπείται από 13 αιρετά μέλη και οκτώ θεσμικά. Οι θεσμικοί είναι οι επτά βουλευτές (Βενιζέλος, Καστανίδης, Αράπογλου, Καϊλή, Μαγκριώτης, Γερανίδης, Τσιόκας) και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στο όργανο ως πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Από τους 13 αιρετούς της Θεσσαλονίκης, μόλις τρεις ανήκουν στην Παπανδρεϊκή πλευρά (Αρσένη, Αλεξανδρίδης και Βογιατζοπούλου), ενώ δέκα εκλέχτηκαν με τις γραμμές του Βενιζέλου.
Πρώτος από τους Θεσσαλονικείς ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου Στέλιος Αγγελούδης, ενώ ακολουθούν οι Σίμος Δανιηλίδης, Νίκος Γιαννόπουλος, Αντώνης Σαουλίδης, Γιώργος Χαλβατζόγλου, Θανάσης Θεοχαρίδης, Νίκος Κριθαρίδης, Λευτέρης Τζιόλας, Παναγιώτης Δαδούδης και Κώστας Χαραλαμπίδης.
Πλην των Θεσσαλονικιών, στο Εθνικό Συμβούλιο εξελέγησαν και οι βορειοελλαδίτες Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Τζελέπης, Σάββας Τσολάκης, Μαρία Καρδίμη και Ελένη Τριανταφύλλου από τους Βενιζελικούς και οι Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαγεωργίου και Πόπη Γερακούδη από τους Παπανδρεϊκούς.
Εκτός Εθνικού Συμβουλίου έμειναν οι Θεσσαλονικείς Γιώργος Κίρκος, Λάζαρος Αγγέλου, Λούης Κουρτίδης, Κώστας Διαμαντής και Κώστας Μαμέλης, καθώς και οι Γιώργος Πινακίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, δήμαρχος Εχεδώρου, Θέμης Τζήμας, Γιάννης Μυλόπουλος, Σπύρος Βούγιας, πρώην βουλευτής, Μιχάλης Πάππου, Μαρία Παυλίδου, πρώην μέλος Εθνικού Συμβουλίου, Συλβάνα Καρασαββίδου, πρώην μέλος Εθνικού Συμβουλίου, Άννα Μίχου, Αθανασία Τσατσάκου, Αργύρης Αργυριάδης, Μαρία Καρεκλίδου, Νίκος Φασφαλής, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μπάμπης Γεωργάκαινας, Ράνια Κεδίκογλου, Γιώργος Νάνος, Κώστας Αβραμίδης, Φώτης Μπίμπασης, Γιώργος Παλάτος, Μάριος Οταμπασίδης και Μάρα Τοπαρλάκη.


Σχολιάστε εδώ