Τα χειρότερα έρχονται για Γιώργο και ΠΑΣΟΚ

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα λόγια που έλεγε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του νεοεκλεγέντος Εθνικού Συμβουλίου για την εκλογή του νέου Γραμματέα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήσαν ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί -ξανά- στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

• Ο Γιώργος τρέχει μόνος του εσωκομματικά και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος!

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας, που πυροδότησαν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, σίγουρα αποτελούν αποδοκιμασία ή έστω αμφισβήτηση του Γιώργου.

Κάποιοι κάνουν λόγο για αποδόμησή του. Και μάλιστα αποδόμηση από ένα Εθνικό Συμβούλιο ελεγχόμενο απ’ τον ίδιο, από ένα Εθνικό Συμβούλιο που μετρούσε ζωή μόλις πέντε ημερών και υποτίθεται ότι εξελέγη για να εκφράσει και να σηματοδοτήσει-νομιμοποιήσει πολιτικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοέμβρη!

Τώρα ήρθαν έτσι τα πράγματα που αμφισβητείται ακόμα και το αν επί της ουσίας ο Γιώργος έχει την πλειοψηφία σε αυτό το όργανο!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Ραγκούσης, που ήταν η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τη θέση του Γραμματέα, εξελέγη με το 57% των μελών του Εθνικού Συμβουλίου που πήραν μέρος στην ψηφοφορία και με το 52% μόλις του συνόλου των μελών του οργάνου, με τη μικρότερη δηλαδή πλειοψηφία που έχει εκλεγεί ποτέ Γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ!

Οι ψήφοι που έλαβε ήσαν 159, ενώ καταψηφίστηκε από 115, εκ των οποίων 43 ψήφους πήρε ο Π. Οικονόμου, 59 ήσαν τα λευκά και 13 τα άκυρα.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα συνιστά πολιτική αποδοκιμασία και ήττα του Γιώργου.

Κάποιοι κάνουν λόγο για αποδοκιμασία μιας «ασθενούς επιλογής», έτσι χαρακτηριζόταν η επιλογή του Γ. Ραγκούση για τη θέση του Γραμματέα, που δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Η πρώτη επιλογή ήταν ο Δημ. Ρέππας, ο οποίος όμως αρνήθηκε επίμονα την πρόταση του Γιώργου…

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αποδοκιμάστηκε η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό μετράει, αυτό θα περάσει, αυτό είναι που -τελικά- θα καθορίσει το κλίμα…

Από κει και πέρα και επειδή η… φτώχεια φέρνει γκρίνια, την Παρασκευή το βράδυ μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχαμε και καταγράψαμε τις εξής αντιδράσεις και παρασκηνιακές διεργασίες:

• Ο Γιώργος ήταν έξαλλος με τον Βενιζέλο, ότι δεν τήρησε τη μεταξύ τους συμφωνία, που είχε μάλιστα επισφραγιστεί σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους. Εκτιμάται πως οι λευκές ψήφοι, 59 τον αριθμό, ανήκουν στο μπλοκ Βενιζέλου.

• Η πλευρά Βενιζέλου απαντούσε ότι συμφωνία υπήρχε μόνο για την εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και όχι και του Γραμματέα. Και μάλιστα προσέθετε ότι για τη θέση του Γραμματέα ο Γιώργος είχε αναφέρει στον Βενιζέλο δύο άλλα στελέχη, στα οποία δεν περιλαμβανόταν ο Ραγκούσης! Και επικαλούνται για την τήρηση της συμφωνίας τα αποτελέσματα της εκλογής του νέου Πολιτικού Συμβουλίου.

• Υπήρχε η εκτίμηση ότι μήνυμα στον Γιώργο στείλανε και πολλοί απ’ αυτούς που τον στήριξαν στις 11 Νοέμβρη.

• Γεγονός είναι ότι το μπλοκ του Γιώργου διασπάστηκε. Έτσι μετά την αποχώρηση του Πολυζωγόπουλου ήρθε το χοντρό στραπάτσο της Φώφης Γεννηματά, η οποία εξελέγη τελευταία και μόνο με την ποσόστωση (!) και από μεγάλο «πουλέν» του Γιώργου κατέληξε σε μεγάλο πρόβλημα! Μάλιστα υπήρχαν εκτιμήσεις ότι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προερχόμενο απ’ το στρατόπεδο του Γιώργου προήλθε από στελέχη της επιρροής Πολυζωγόπουλου…

• Σε συνάρτηση με τα παραπάνω θα πρέπει να ερμηνευτεί και η ήττα των συνδικαλιστών σε εσωκομματικό επίπεδο…

• Ούτως ή άλλως τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών συνιστούν άλλη μια επιβεβαίωση της δράσης των μηχανισμών, μάλιστα κάποια στελέχη κάνανε λόγο ακόμα και για νίκη των μηχανισμών!

• Και ανεξάρτητα φυσικά απ’ τα παραπάνω οι 43 ψήφοι που πήρε ο Π. Οικονόμου συνιστούν μια σοβαρή επιτυχία ενός στελέχους που τόλμησε εκεί όπου άλλοι κιότεψαν…

Σχετικά εξάλλου με το παρασκήνιο που προηγήθηκε των ψηφοφοριών της Παρασκευής προσθέτουμε και τη συνάντηση Γιώργου – Λοβέρδου. Στη διάρκειά της ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η 11η Νοέμβρη ανήκει στο παρελθόν και ότι θα τον στηρίξει στις επιλογές του.

Ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνάντηση Γιώργου – Βενιζέλου ο τελευταίος πρότεινε οι συσχετισμοί στο Πολιτικό Συμβούλιο να είναι 9 (της πλευράς Γιώργου) έναντι 5 της πλευράς Βενιζέλου. Τελικά συμφώνησαν στο 9-4-1 (της πλευράς Σκανδαλίδη)…

Στα αξιοσημείωτα ας προστεθεί και η απουσία απ’ τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Αλ. Παπαδόπουλου. Απουσία διόλου τυχαία, αφού ο πρώην υπουργός είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, κυριολεκτικά οργισμένος με τις επιλογές του Γιώργου. Μάλιστα εμφανίζεται διαφοροποιημένος απ’ την επιλογή της πλειοψηφίας του «ρεύματος» Βενιζέλου να μην υπάρξει για ένα χρονικό διάστημα αντιπολίτευση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη λογική του «ώριμου φρούτου»…

Και… εξέγερση των «βαρόνων»;

Αλλά τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή αποτελούν μια πτυχή μόνο των συνολικότερων διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μετά το συνέδριο που υποτίθεται ότι θα τερμάτιζε την εσωστρέφεια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», οι επιλογές του Γιώργου και ιδιαίτερα η επιλογή του αποκλεισμού απ’ τα όργανα κορυφαίων και ιστορικών στελεχών με το τέχνασμα της μη συμμετοχής όσων πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις, έχουν προξενήσει οξύτατες αντιδράσεις και αντισυσπειρώσεις.

Θεωρείται ότι δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα εξουσίας, που θα μπορούσε να συνδυάσει την ανανέωση με την εμπειρία αντί να προβαίνει σε τέτοιες καρατομήσεις υπό το «άγχος Τσίπρα».

Έτσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άλλως πώς και «βαρόνοι» επονομαζόμενοι, έχουν επανασυσπειρωθεί όχι για να αντιπολιτευτούν κατ’ ανάγκην τον Γιώργο, αλλά για να παρέμβουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασώσουν το Κίνημα.

Μεταξύ των στελεχών που υποκατέστησαν γραμμή επικοινωνίας για τη διάσωση του ΠΑΣΟΚ είναι οι Κ. Λαλιώτης, Απ. Κακλαμάνης, Β. Παπανδρέου, Α. Τσοχατζόπουλος.

Όριο ο Ιούνιος…

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι στον Γιώργο έχει τεθεί ένα ντε φάκτο χρονικό όριο.

Πρόκειται για τις αρχές του καλοκαιριού. Αν μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ έχει επανακάμψει τόσο πολιτικά όσο και στις δημοσκοπήσεις, τότε ο Γιώργος παίρνει παράταση και δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί μέχρι τουλάχιστον τις ευρωεκλογές.

Αν όμως δεν έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα, αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να σέρνεται στις δημοσκοπήσεις και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει, τότε όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν έως και δραματικές εξελίξεις.

Προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι εξελίξεις, είναι πρόωρο να το πει κάποιος. Αλλά θεωρείται απίθανο να παραμείνουν η ακινησία, η απάθεια, η αμηχανία που σήμερα κυριαρχούν…

Εκτός αν συνομολογήσουν άπαντες την ανάγκη να… τους πάρει ο Γιώργος τα κεφάλια και να πάνε «άκλαυτοι», που είναι ακριβώς ο στρατηγικός -εσωκομματικός- στόχος του Γιώργου!

Γεγονός ωστόσο είναι ότι ακόμα και ιστορικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του Ανδρέα, στέλεχος που έχει έως σήμερα στηρίξει τον Γιώργο, διαφωνεί με βασικές του επιλογές. Και χαρακτηριστικά μας έλεγε ότι θα έπρεπε ο Γιώργος να επιλέξει για τη θέση του Γραμματέα ένα στέλεχος «διαχρονικό» που να μπορεί να συσπειρώσει…

Ακόμα και στέλεχος της νεώτερης γενιάς που είναι βασικό του στρατοπέδου Παπανδρέου γνωρίζουμε ότι του πρότεινε να είναι ο νέος Γραμματέας στέλεχος της πλευράς Βενιζέλου, ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα ενότητα, την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

Στα αξιοσημείωτα των έντονων διεργασιών θα πρέπει να επισημανθεί και η επανεμφάνιση Σημίτη. Διακριτική προς το παρόν, αλλά πάντως αισθητή, για όσους γνωρίζουν να ερμηνεύουν πρόσωπα, καταστάσεις, διεργασίες, κλίμα…

Τέλος, ας σημειωθεί, ότι κίνηση εξοβελισμού των κορυφαίων απ’ το τότε Εκτελεστικό Γραφείο είχε κάνει κι ο Ανδρέας, στην ιστορική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στη Χαλκίδα. Αλλά κάτω από εντελώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Και σε έξι περίπου μήνες την πήρε πίσω…

Το «σύνδρομο» Τσίπρα!

Μια άλλη σοβαρή κριτική που ασκείται στον Γ. Παπανδρέου είναι ότι λειτουργεί υπό το άγχος του «συνδρόμου Τσίπρα». Δηλαδή ότι κινήσεις και βασικές επιλογές του καθορίζονται απ’ τη μεγάλη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου προέδρου του Αλ. Τσίπρα.

Για παράδειγμα, τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν την Πέμπτη στη Βουλή, μετά την πρόταση Αλαβάνου για δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, με το ΠΑΣΟΚ να τρέχει ασθμαίνοντας να στοιχηθεί πίσω απ’ την πρόταση αυτή, είναι χαρακτηριστικά…

Και δεν είναι τα μοναδικά…

Και ο ρόλος των «βαρόνων» των ΜΜΕ…

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη προσέγγιση, προερχόμενη απ’ το περιβάλλον του Γιώργου. Σύμφωνα με αυτή, τα προβλήματα του κόμματος εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα του πολέμου που κάνουν στον Γιώργο οι «βαρόνοι» των μίντια, επειδή θέλουν να τον κάνουν υποχείριό τους και αυτός αντιστέκεται.

Επικαλούνται δε προς επίρρωσιν των εκτιμήσεών τους και τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την αβάντα που δίνουν στον Τσίπρα.

Εκτιμούν ότι αυτό το δημοσκοπικό «φούσκωμα των πανιών» του Τσίπρα δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Και επικαλούνται και την αλαζονεία που έχει αρχίσει να εκπέμπει ο Τσίπρας και την έλλειψη προτάσεων διακυβέρνησης, ακόμα και την αλαζονική άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά, τονίζουν, κάποτε θα αρχίσουν να γίνονται φανερά και να έχουν τις αρνητικές τους παρενέργειες…

Ενώ ακόμα στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν και αυτή την περίεργη «συγκατοίκηση» Αλαβάνου – Τσίπρα. Και εκτιμούν ότι αυτή η «συγκατοίκηση» κάποτε, στο κοντινό μέλλον, θα δημιουργήσει προβλήματα.

Προς το παρόν εκτιμούν ότι «τα έχει πάρει όλα ο Αλαβάνος», ο οποίος άγει και φέρει τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπου και όπως αυτός θέλει…


Σχολιάστε εδώ