Πέντε χρόνια φρίκη στο Ιράκ

Η αδικαιολόγητη επίθεση κατά του Ιράκ (ποιος θυμάται τα ψέματα της πολεμόχαρης συμμορίας του Μπους για όπλα μαζικής καταστροφής;) έχει αφήσει πίσω της μέχρι σήμερα τουλάχιστον 600.000 νεκρούς Ιρακινούς. Τόσους υπολόγισε το έγκυρο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ» τον Ιούλιο του 2006. Όσο για τώρα, αξιόπιστες έρευνες ανεβάζουν τον αριθμό των ιρακινών νεκρών ακόμη και σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ίδια η χώρα, μια από τις πλουσιότερες της Μέσης Ανατολής πριν τη βάρβαρη εισβολή των Αγγλοαμερικανών και πριν ακόμη το δολοφονικό εμπάργκο του ΟΗΕ, έχει κυριολεκτικά ερημώσει, ενώ ο κίνδυνος της τριχοτόμησης απειλεί την ακεραιότητά της.

Το κόστος δε της εισβολής είναι ανυπολόγιστο. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, συγγραφέας του βιβλίου «Ο πόλεμος των 3 τρισ. δολαρίων», υπολογίζει ότι αυτήν τη στιγμή το κόστος έχει σκαρφαλώσει στα 5 τρισεκατομμύρια. Είτε είναι 5 είτε 3 είτε ακόμη και 1 τρισεκατομμύριο, όπως υπολόγισε η Χίλαρι Κλίντον το κόστος του πολέμου (εκτιμώντας ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν αρκετά για να παρασχεθεί καθολική ασφαλιστική κάλυψη στα 47 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς), το σίγουρο είναι ότι υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 – 60 δισεκατομμύρια που είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος το 2002 ότι θα στοιχίσει ο πόλεμος για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Αμερικανών.

Το έγκλημα των Αμερικανών όμως δεν διεπράχθη μόνο στο έδαφος του Ιράκ, όσο κι αν η ηρωικός ιρακινός λαός υπέστη τα χειρότερα μαρτύρια από την αμερικανική κτηνωδία. Η αμερικανική βαρβαρότητα έπληξε εξίσου ισχυρά το διεθνές δίκαιο, επιβάλλοντας τον νόμο του ισχυρού, και το κύρος των διεθνών οργανισμών.


Σχολιάστε εδώ