Ο «ΝΟΜΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Πρόκειται για τις βασικές ρυθμίσεις του «νόμου Πετραλιά», που ψηφίζεται στο σύνολό του την Τετάρτη συνολικά, με μόνη εξαίρεση τη διαγραφή της 37ετίας με όριο ηλικίας τα 58 ή τα 60 χρόνια, που τώρα παραμένει ως έχει: 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Το μοναδικό άρθρο που αποσύρθηκε και, όπως φαίνεται περιελήφθη στο νομοσχέδιο για να απαλειφθεί ως δείγμα προφανώς της κυβερνητικής καλοπιστίας…
Τελική συνάντηση, όπου επαναβεβαιώθηκε η εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση ως έχει του νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Μαρτίου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Ο νόμος έχει 16 κεφάλαια, που συμπεριλαμβάνουν 154 άρθρα. Πιο πολυσυζητημένα τα άρθρα που αφορούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανήλικων παιδιών (άρθρο 144), αυτό που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις (άρθρο 146) και βεβαίως το άρθρο που καθορίζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται πως με το άρθρο 145 προβλέπονται τα κίνητρα παραμονής στην εργασία «για μια καλύτερη σύνταξη», με αύξηση κατά 3,5% των αποδοχών ετησίως και για τρία χρόνια μετά τα 60 ή 65 (ηλικιακό όριο). Τα συγκεκριμένα επίμαχα άρθρα προβλέπουν τα εξής:

Άρθρο 143
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Με το άρθρο αυτό:
1. Οι μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μέχρι σήμερα συνταξιοδοτούνταν σε ηλικία 58 ετών εφόσον είχαν 10.500 ημέρες ασφάλισης. Με το άρθρο αυτό με τις ίδιες ημέρες ασφάλισης συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών.
2. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στα 55 και με μειωμένη στα 53 εφόσον είχαν 10.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 7.500 στα βαρέα, τώρα με τις ίδιες ημέρες ασφάλισης συνταξιοδοτούνται στα 57 για πλήρη και στα 55 για μειωμένη σύνταξη. Όσοι απ’ αυτούς έκαναν χρήση της μειωμένης σύνταξης η μείωση ήταν 0,375% τον μήνα ή 4,5% τον χρόνο για όσο χρόνο απαιτούνταν για τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου. Τώρα με τις ρυθμίσεις του άρθρου οι μειώσεις αυτές είναι 0,5% τον μήνα ή 6% τον χρόνο.
3. Οι ασφαλισμένοι των εντασσόμενων στο ΙΚΑ Ταμείων που είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση από 1/1/1983 έως 31/12/1992 συνταξιοδοτούνταν σε ηλικία 58 ετών εφόσον είχαν 35 χρόνια ασφάλισης. Με το άρθρο αυτό με τα ίδια χρόνια ασφάλισης συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών.
4. Ανάλογη ρύθμιση με τις παραπάνω υπάρχει και για τους ασφαλισμένους στα ταμεία Τύπου. Στα Ταμεία αυτά και για ορισμένους ασφαλισμένους τα πρόσθετα χρόνια δεν είναι μόνο δύο, γιατί μέχρι τώρα είχαν διατηρηθεί για κάποιες κατηγορίες ορισμένες ευνοϊκότερες διατάξεις που τώρα καταργούνται.
5. Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών ασφαλισμένων στους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων με 35ετία στα 60.
6. Οι γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ είχαν δικαίωμα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης σε ηλικία 57 ετών. Με την παράγραφο 5 του άρθρου η ηλικία αυξάνεται σταδιακά στα 60 έτη.
7. Καταργείται η δυνατότητα μειωμένης συνταξιοδότησης όσων ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993 με 35 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 55 ετών.
8. Με τις ρυθμίσεις της παραγράφου 7 ορίζεται ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται εφόσον πληρούνται και οι προϋποθέσεις ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης και έτσι καταργείται το μέχρι σήμερα ισχύον ότι θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος έχουμε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση συντάξιμου χρόνου.
9. Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1083 προβλεπόταν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Με τη ρύθμιση της παραγράφου 8 μπαίνει και ηλικιακό όριο το 58ο έτος της ηλικίας.
10. Η διάταξη της παραγράφου 9 είναι μία από τις πιο επικίνδυνες που υπάρχουν στον νόμο, γιατί με μια μονοκονδυλιά καταργεί όλες τις ρυθμίσεις των καταστατικών των εντασσόμενων Ταμείων στο ΙΚΑ που εξασφάλιζαν συνταξιοδότηση σε όσους απολύονταν χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Άρθρο 144
Συνταξιοδότηση μητέρων
Το άρθρο αυτό έρχεται να ακυρώσει και αυτό δύο από τα τρία «ΔΕΝ» της κυβέρνησης με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει για τις μητέρες ανήλικων παιδιών και να μειώσει τη σύνταξη ορισμένων κατηγοριών. Πιο συγκεκριμένα:
1. Με την παράγραφο 1 καταργείται σταδιακά η δυνατότητα των ασφαλισμένων μητέρων ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών με 5.500 ημέρες ασφάλισης στα 50 έτη. Για το διάστημα των πέντε ετών που μεσολαβεί μέχρι την πλήρη κατάργηση ή μείωση της σύνταξης ορίζεται στο 0,375% για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους ή 6% για κάθε έτος. Στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης αυτή δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα εκάστοτε κατώτερα όρια. Το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
2. Με την παράγραφο 2 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας των μητέρων ανηλίκων παιδιών ασφαλισμένων στα Ταμεία που εντάσσονται στο ΙΚΑ από 50 σε 55 έτη με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με αυτή της παραγράφου 5 σημαίνει ότι το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού έτους ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
3. Με την παράγραφο 3 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας των μητέρων ασφαλισμένων στα Ταμεία που εντάσσονται ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στα 55 χρόνια και επίσης αυξάνονται σταδιακά για όσους προβλεπόταν λιγότερος χρόνος ασφάλισης μέχρι και 6.000 ημέρες ασφάλισης. Το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας. Με την ίδια παράγραφο καταργείται σταδιακά η δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης στα 50 χρόνια στις ασφαλισμένες του ΤΑΤΤΑ.
4. Με την παράγραφο 4 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας των μητέρων ασφαλισμένων σε ταμεία αυτοαπασχολούμενων στα 55. Και για τις περιπτώσεις αυτές το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
5. Οι μητέρες τριών παιδιών ασφαλισμένες μέχρι 31/12/92 στα ειδικά Ταμεία που εντάσσονται στο ΙΚΑ δικαιούνταν σύνταξη με 20 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Με την παράγραφο 6 μπαίνει από 1/1/2013 και το ηλικιακό όριο των 50 ετών. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για άνδρες χήρους ή διαζευγμένους εφόσον έχουν τη γονική μέριμνα.
6. Με την παράγραφο 7α καταργείται σταδιακά και από το 2009 η δυνατότητα των ασφαλισμένων σε οποιονδήποτε φορέα μετά την 1/1/1993 μητέρων ανήλικων παιδιών για λήψη μειωμένης σύνταξης. Το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
7. Για τις ασφαλισμένες μετά την 1/1/1993 μητέρες τεσσάρων ή πέντε παιδιών ίσχυε η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 53 ή 50 ετών αντίστοιχα. Με τη ρύθμιση της παραγράφου 7β η δυνατότητα αυτή γίνεται σε ηλικία 57 ή 55 ετών αντίστοιχα.

Άρθρο 145
Κίνητρα παραμονής στην εργασία
Κίνητρα παραμονής στην εργασία ονομάζει η κυβέρνηση το σπάσιμο ακόμη και του ηλικιακού ορίου των 60, αλλά και των 65 ετών με 35 χρόνια ασφάλισης. Με το άρθρο αυτό ουσιαστικά καταργείται και το 35ο και το 60ό και το 35ο και 65ο με τη δυνατότητα και την προσαύξηση που παρέχεται για την παραμονή στην εργασία για άλλα τρία χρόνια. Αυτό βέβαια έρχεται σε συνέχεια της μείωσης που έχουν υποστεί οι συντάξεις όλων των κατηγοριών ασφαλισμένων. Έτσι σήμερα για να έχει κάποιος τον ίδιο συντάξιμο μισθό με προηγούμενες περιόδους θα πρέπει να εργαστεί 3 επιπλέον χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας ή 3 και πλέον χρόνια μετά τη συμπλήρωση των 35 ετών ασφάλισης.
Κίνητρο παραμονής στην εργασία επίσης ονομάζει η κυβέρνηση τη μείωση όλων των θεσμοθετημένων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 4,5% σε 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ηλικιακού ορίου.

Άρθρο 146
Επικουρικές συντάξεις
Το άρθρο αυτό έρχεται και αυτό να καταργήσει το «ΔΕΝ» της κυβέρνησης που αφορά το ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Με το άρθρο αυτό μειώνονται σταδιακά όλες οι επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης από μόνο του αυτό το άρθρο καταρρίπτει όλη την επιχειρηματολογία των ενοποιήσεων ότι παραμένουν τα σημερινά ισχύοντα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Άρθρο 147
Λοιπές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις
Παρατείνει την προθεσμία προκειμένου ασφαλισμένος με 3.500 ημέρες ασφάλισης να δικαιούται το ειδικό επίδομα. Η ρύθμιση πρέπει να γίνει πάγια και επίσης να μην πιάνει μόνο όσους έχουν 3.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά και λιγότερες και να μπει η λογική της αναλογικότητας με βάση τα κατώτερα όρια.

Άρθρο 148
Παροχές υγειονομικής περίθαλψης
Πρόκειται για την ανάλγητη ρύθμιση που προβλέπει τον διπλασιασμό των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για το δικαίωμα σε παροχές ασθένειας, από 50 σε 100.


Σχολιάστε εδώ