ο Δαίμονας των δημαρχείων

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η ιστορία. Τώρα όμως έχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται για εφοπλιστή ή εθνικό ευεργέτη, αλλά για την οικογένεια του δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Καλογερόπουλου. Πριν από αρκετό καιρό είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός πνευματικού κέντρου στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου στο Αιγάλεω. Προχθές, δώρισε ένα οικόπεδο 700 τ.μ. στον Δήμο Ερυθρών, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του, προκειμένου να γίνει πλατεία. Τη διαμόρφωση έχει σχεδιάσει ο ίδιος, φυσικά δωρεάν, ως πολιτικός μηχανικός. Το έψαξα από εδώ, το έψαξα από εκεί, πουθενά δεν βρήκα ιδιοτέλεια. Ο άνθρωπος έτσι πιστεύει έτσι κάνει. Κάνει τον σταυρό του και λέει καλημέρα στον ήλιο. Μακάρι αυτά να τα είχαμε και από άλλους. Μπράβο δήμαρχε.

***

Αυτό να δω και δεν θέλω τίποτα άλλο στη ζωή μου. Ο σύζυγος, 70 χρονών, συνταξιούχος του Δημοσίου, έβαλε υποψήφιος δήμαρχος για δεύτερη φορά και φυσικά, παρότι χάλασε τα μαλλιά της κεφαλής του από την προίκα της γυναίκας, δεν εξελέγη. Έμαθα λοιπόν ότι η «μπέμπα», έτσι λένε χαϊδευτικά τη σύζυγό του, 60 ετών, αποφάσισε να είναι αυτή υποψήφια την επόμενη φορά. Σου λέει η γυναίκα, δικά μου είναι τα λεφτά θα τα χαλάσω να δω τη φάτσα μου σε αφίσα, να το ευχαριστηθώ. Άμα συμβεί θα σας ενημερώσω για ποιον δήμο πρόκειται για να προμηθευτείτε τα κατάλληλα γιαουρτοπαρασκευάσματα.

***

Όπως δείχνουν τα πράγματα, στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να μην ξαναδεί άσπρη μέρα ως προς το να επαναλάβει μια ακόμη θητεία, όπως επί των ημερών του γιατρού Αδαμόπουλου. Ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο ποδηλάτων, δημοτικός σύμβουλος σήμερα, θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά, όπως μαθαίνω, για το τι θα πει στο συμβούλιο είναι κατόπιν οδηγιών του υποψήφιου δημάρχου που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αγαπητού Γρετζελιά. Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω αυτήν τη σύζευξη. Φυσικά, εμένα λίγο με ενδιαφέρει εάν δήμαρχος θα είναι δεξιός ή ΠΑΣΟΚος. Εδώ που τα λέμε, ο σημερινός τοπάρχης Κόντος, που στηρίζεται από ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, μια χαρά τα πάει. Μια και ο λόγος για τη Ν. Φιλαδέλφεια, μήπως μπορεί κάποιος, ρε συντρόφια, να μου πει σε ποιον ανήκει το ψευδώνυμο «βαψομαλλιάς»; Όπου πάω, αυτό ακούω. Ποιος είναι, ρε παιδιά; Δεν πιστεύω να θέλει να γίνει κι αυτός δήμαρχος;

***

Ο νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, ανέλαβε αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Εύχομαι καλό δρόμο στο έργο του. Όταν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης παίρνουν τιμητικές θέσεις, για εμάς είναι ικανοποίηση, αφού έτσι αναδεικνύεται ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Ασχολιόμαστε δημοσιογραφικά με αυτό το ρημάδι το ρεπορτάζ είκοσι χρόνια.

***

Ένας μεγαλοκατασκευαστής αγόρασε στον Δήμο Δραπετσώνας ένα οικόπεδο που ανήκε σε θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας. Ξεκίνησε λοιπόν να χτίσει διαμερίσματα, ο δήμος προσέφυγε εναντίον του και τα σχέδια ανέγερσης σταμάτησαν. Όλα αυτά πριν από λίγους μήνες. Χθες, σύμβουλοι μου είπαν ότι ο δήμαρχος τώρα πια μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον εργολάβο. Το ίδιο και οι σύμβουλοι, πλην δύο, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις και στήριξαν τις προσφυγές. Δεν ξέρω εάν ήπιαν το νερό του Καματερού, που επιφέρει αμνησία, αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω τι έγινε και άλλαξαν γνώμη σε μια νύχτα. Ψάχνω τον τοπάρχη για να τον ρωτήσω, αλλά μου λένε ότι είναι μονίμως σε σύσκεψη. Θα περιμένω.

***

Άρχισαν τα όργανα στη διοίκηση του Δήμου Δάφνης. Διάβασα μια συνέντευξη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, γιατρού Νίκου Μπουρνελέ. Ο σύμβουλος σε μια ερώτηση για το γιατί παραιτήθηκε, απαντάει: «Αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα καθόμουν στ’ αβγά μου. Μου έδωσαν 48 χιλιάρικα τον χρόνο για να μη συνεχίζω να είμαι κότα». Καταλάβατε; Υπήρξε δηλαδή περίοδος της θητείας του όπου ο Νικόλας παραδέχεται πως υπήρξε θαμώνας κοτετσίου. Άρα και οι άλλοι αντιδήμαρχοι έχουν την ίδια άποψη; Σε άλλη απάντηση, ο Νικόλας λέει σχετικά με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, φίλτατο Καράμπαμπα. «Ο Θάνος κάνει ό,τι θέλει. Ο δήμαρχος έχει άγνοια από αυτά. Ουσιαστικά υπερ-δήμαρχος είναι ο Θάνος ο Καράμπαμπας». Ωραία πάμε. Και να φανταστείτε ότι είναι ακόμη η αρχή. Όρμα, γιατρέ, και μη φοβάσαι. Μίλα να μάθουμε και εμείς τι συμβαίνει στο μικρό, αλλά «κερδοφόρο» δήμο της Αττικής.

***

Στα ποινικά δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους η δημοτική σύμβουλος Γαλατσίου Νατάσα Κάζαγλη και ο δήμαρχος της πόλης Κυριάκος Τσίρος, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η πρώτη, αφού όπως ισχυρίζεται τη συκοφάντησε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τη μήνυση, αν πράγματι οι φράσεις του δημάρχου ειπώθηκαν έτσι όπως αναφέρονται, ο τοπάρχης θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Δυστυχής τοπάρχης βορείων προαστίων χρωστάει παντού εξαιτίας της εμπλοκής του με χρηματιστηριακή εταιρεία και προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα με στημένους διαγωνισμούς. Μέχρι και η Νομαρχία Αθηνών τον πήρε χαμπάρι. Α, ρε φιλαράκο, πού έμπλεξες.


Σχολιάστε εδώ