Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνουν, έχουν δολοφονηθεί περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, ανάμεσά τους και νήπια. Εδώ και μήνες, επισημαίνουν, λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, οι κάτοικοι της Γάζας στερούνται βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα, νερό και ιατρικές υπηρεσίες. Πρόκειται, τονίζουν με έμφαση, για πραγματική ανθρωπιστική κρίση και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο δυστυχώς με τη συνένοχη σιωπή της στηρίζει η διεθνής κοινότητα. Καταλήγοντας, οι δύο βουλευτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ν’ αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ΕΕ για τη σωτηρία των αθώων αμάχων.
> Σχετικά με την πώληση στην Deutsche Telekom του ποσοστού της Marfin Investment Group στον ΟΤΕ και την ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης για την παράδοση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τονίζει ότι προκαλούνται σοβαρές υπόνοιες ότι η καταρχήν συμφωνία για τη μεταβίβαση του ποσοστού της Marfin στην Deutsche Telekome μπορεί να έγινε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και με στόχο την ανάδειξη στη συνέχεια της Deutsche Telekom σε στρατηγικό επενδυτή του ΟΤΕ με τη μεταβίβαση σε αυτήν ποσοστού του Δημοσίου. Καλεί τον υπουργό να απαντήσει αν σκοπεύει να εγκρίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ πέραν του 20% που θα κατέχει εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία και αν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να είναι ο στρατηγικός επενδυτής τον οποίο αναζητά η κυβέρνηση, για να παραδώσει τον έλεγχο και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ.
> Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα κέντρα πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών από την ελλιπή χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Τονίζεται ότι την ώρα που τα 72 κέντρα πρόληψης όλης της χώρας αδυνατούν να εκτελέσουν το έργο τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, το υπουργείο επιλέγει να συνεχίσει το δικό του επικοινωνιακό έργο, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για ίδρυση ακόμα 14 νέων κέντρων πρόληψης ανά την επικράτεια.
> Να λάβει μέτρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μην εμφανίζονται φαινόμενα ελλιπούς πληροφόρησης του έλληνα καταναλωτή σχετικά με τον τόπο προέλευσης των συσκευασμένων τροφίμων, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.
> Την καταβολή των δεδουλευμένων στους γιατρούς του
ΕΣΥ στον νομό Ηρακλείου, που καθυστερούν τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μπαντουβάς. Θεωρεί ότι είναι άδικο οι γιατροί του ΕΣΥ να καλούνται πολλές φορές να υπερβαίνουν το μέγιστο όριο της 48ωρης εργασίας και να κάνουν ακόμα και πάνω από δέκα εφημερίες το μήνα καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια και η πολιτεία να δείχνει αδιαφορία για το φιλότιμο των ανθρώπων αυτών και να μην καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς τους.
> Στην απαξίωση οδηγούνται οι επαγγελματικές σχολές, οι οποίες δεν παρέχουν απολυτήριο λυκείου αλλά μια μορφή κατάρτισης μέσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Προσθέτει παράλληλα ότι στα επαγγελματικά λύκεια τα προβλήματα των υποδομών της υπεραριθμίας, της διπλοβάρδιας και των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού παραμένουν και οξύνονται.
> Επιτακτική θεωρεί την ανάγκη ελέγχων σε παλιά κτίρια, και ιδιαίτερα σ’ αυτά που έχουν χτιστεί μετά το 1984 -το ποσοστό στην Αχαΐα αγγίζει το 52%- μετά τη σημαντική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτάδης Βέρρας. Ζητά να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ιδιώτες ιδιοκτήτες για αντίστοιχους ελέγχους και να θωρακιστούν αντισεισμικά τα κτίρια του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.
> Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και η λειτουργία του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρικής μονάδας Siemens στις 6.800 θέσεις που προτίθεται να περικόψει παγκοσμίως συμπεριλαμβάνονται και οι 270 του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, κύριου προμηθευτή του ΟΤΕ, που ήταν πάντα κερδοφόρο.
> Σχετικά με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τους επαγγελματίες αλιείς της χώρας μας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καραόγλου. Τονίζεται ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας, εάν σημειωθούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να εισάγουμε ψάρια από την Τουρκία, που καθώς βρίσκεται εκτός ΕΕ δεν αντιμετωπίζει περιορισμό καθιστώντας τους έλληνες ψαράδες μη ανταγωνιστικούς.
> Να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ στην Ηλεία και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, μετά το πρόσφατο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Παράλληλα, θεωρεί απαραίτητο να ενισχυθούν με προσωπικό οι φυλασσόμενες διαβάσεις, αφού όπως αποδεικνύεται οι προστατευτικές μπάρες δεν αποτελούν ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή ατυχημάτων.
> Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το αυξημένο θερινό πρόγραμμα δρομολογίων, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν μείνει με 38 αεροπλάνα, τέσσερα λιγότερα από ό,τι απαιτεί το πρόγραμμα που έχει καταθέσει η διοίκηση της εταιρείας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας. Το θέμα το φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, τονίζοντας ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού η εταιρεία αναζητά απεγνωσμένα (και όσο κι όσο) αεροπλάνα προς μίσθωση, τα οποία θα αποκτήσει με “καπέλο” και μάλιστα “φουσκωμένο” αν τελικά καταφέρει να τα αποκτήσει.
> Τους λόγους του αποκλεισμού του Πύργου από τις πόλεις όπου θα ιδρυθούν νέα εφετεία ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες πολίτες ταλαιπωρούνται, καθώς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο εφετείο Πατρών -το οποίο αναγκάζεται να εκδικάζει περίπου 40.000 υποθέσεις τον χρόνο- ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα.
> Ένα σχολείο φυλακή είναι το 149ο Δημοτικό στα Κάτω Πετράλωνα, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Αναφέρει ότι το κτιριακό πρόβλημα ξεπερνά κάθε φαντασία με πολλούς κινδύνους για τα παιδιά, οι μαθητές προαυλίζονται στο μπαλκόνι του ορόφου και στην αυλή-πιλοτή σε χώρους όπου στη μέση τους υπάρχουν τσιμεντένιες κολώνες, μέρη της στατικής δομής του κτιρίου, ενώ ουδείς από τους εμπλεκόμενους φορείς γνωρίζει αν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό που να αποδεικνύει τη στατικότητα του κτιρίου μετά τον σεισμό του 1999. Ερωτά αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για την ανέγερση σχολικού κτιρίου στον χώρο που είχε δεσμευτεί από τον ΟΣΚ προ εξαετίας.


Σχολιάστε εδώ