ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Οι συντάκτες έχουν καταλάβει πολύ καλά τις επιπτώσεις του Ασφαλιστικού και μετά τις έντονες αντιδράσεις σε εφημερίδες η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να κηρύξει αντί για 3ωρη στάση εργασίας 24ωρη απεργία, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε 48ωρη μόνο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τα γραφεία Τύπου. Η εξαίρεση των εφημερίδων έγινε εξαιτίας των σαββατιάτικων και κυριακάτικων φύλλων που θα δέχονταν μεγάλη πίεση για να μπορέσουν να εκδοθούν. Το κλίμα στη δημοσιογραφική βάση είναι τεταμένο και είναι ενδεικτικό ότι όταν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέβηκε να μιλήσει στη μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης, ακούστηκαν πολλές αποδοκιμασίες.
Η ίδια η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, στη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου πριν από την απεργία, εμφανίστηκε απογοητευμένη. Μόλις είχε παραλάβει τις εκτιμήσεις-γνωμοδοτήσεις δύο καθηγητών, των κυρίων Ρομπόλη και Μανιτάκη, που σαφέστατα λένε πως με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, κυρίως με την υποκλοπή του 10% των αποθεματικών, τα δυο ασφαλιστικά Ταμεία, ΤΣΠΕΑΘ και
ΕΔΟΕΑΠ, κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση! Η κατάθεση τροπολογίας που ενέτασσε τους τεχνικούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο ΤΣΠΕΑΘ δημιούργησε περαιτέρω ένταση και ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αίφνης όσοι πρότειναν 3ωρη στάση εργασίας εμφανίστηκαν υπέρ της απεργίας διαρκείας στον κλάδο!
Τα γεγονότα ήταν καταιγιστικά. Μετά από παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ στα πολιτικά κόμματα η τροπολογία άλλαξε πάλι, δημιουργώντας στο ενιαίο ταμείο Τύπου έναν ξεχωριστό λογαριασμό για τους τεχνικούς ραδιοφώνου-τηλεόρασης. Οι απεργίες ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη για τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με πρώτη αυτή που κήρυξαν η ΕΤΕΡ και η ΕΤΙΤΑ. Μετά από έντονη πίεση των δημοσιογράφων, μέλη του Μικτού κατέθεσαν πρόταση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αποφασίστηκε η κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας των δημοσιογράφων για να αποφευχθούν απεργοσπαστικά φαινόμενα. Στο μεταξύ όμως και οι υπεύθυνοι των καναλιών είχαν συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας και αποφάσισαν να μη βγάλουν ενημερωτικές εκπομπές, με την προϋπόθεση ότι δεν θα το έκανε και κανείς άλλος. Πληροφορίες έλεγαν πως ο Alpha θα έβγαζε ενημέρωση και τότε θα ακολουθούσαν και όλοι οι άλλοι. Η τελική απόφαση της ΕΣΗΕΑ, από τρεις παρατάξεις, του Π. Σόμπολου, της Συσπείρωσης και της Μαχόμενης Αριστεράς (η παράταξη του Δ. Τσαλαπάτη είχε αποχωρήσει διαφωνώντας για τη στάση εργασίας) ήταν: 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη το βράδυ, 24ωρη για όλους την Τετάρτη και 24ωρη την Πέμπτη για ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ΕΡΤ και γραφεία Τύπου. Όλες αυτές τις μέρες ο δημοσιογραφικός κλάδος έβραζε κυριολεκτικά και οι συντάκτες ασκούν πίεση να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος. Για την επόμενη εβδομάδα κατατέθηκε πρόταση, πάλι από μέλη του Μικτού, να αποφασισθούν δυναμικές ενέργειες. Στο μεταξύ η ΕΣΗΕΑ ενημερώνει πως ο κλάδος πάει για εκλογές στην ΠΟΕΣΥ και οι συνελεύσεις θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο. Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι δημοσιογράφοι δεν πήραν ακόμη αυξήσεις, το κλίμα θα παραμένει τεταμένο.
«Θύματα» του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό είναι μια σειρά εργαζομένων στον χώρο των μέσων. Οι τεχνικοί του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης είναι εκτός του Ταμείου για τα ΜΜΕ, όπως και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα portals και οι αυταπασχολούμενοι. Αξίζει να σημειωθεί πως μερίδιο στο αγγελιόσημο θέλουν και οι διαφημιστές, με το επιχείρημα πως μετέχουν στη διαδικασία παραγωγής του. Στην περίπτωση των τεχνικών η κυβέρνηση κατέθεσε νέα τροπολογία με βάση την οποία «στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ συνίσταται τομέας ασφάλισης τεχνικών ραδιόφωνου και τηλεόρασης
(ΤΑΤΕ-ΡΤ) με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια, σκοπός του οποίου είναι η παροχή μηνιαίας κύριας σύνταξης στους ασφαλισμένους του και τα μέλη της οικογένειάς τους». Οι τεχνικοί σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως ο αποκλεισμός τους «από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού των ΜΜΕ είναι παράλογος και αντισυνταγματικός», εκφράζοντας «την αμετακίνητη θέση» τους «για τη συνολική λύση του Ασφαλιστικού», υπενθυμίζοντας την πάγια αρχή τους «ότι η δημόσια ασφάλιση είναι δικαίωμα στη ζωή και όχι παροχή, συναλλαγή ή ρουσφέτι».