Μυστική συνάντηση του Γκαργκάνα με Τρισέ και Παπαδήμo!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει το «ΠΑΡΟΝ», ο κ. Γκαργκάνας συνάντησε μυστικά στο εξωτερικό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον έλληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο, από τους οποίους ζήτησε τη συμπαράστασή τους και την παρέμβασή τους στην κυβέρνηση της Αθήνας για να περιοριστούν οι αρνητικές για τους εργαζόμενους στην τράπεζα ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Και από τις «διορθώσεις» που έγιναν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες αυτής της παρέμβασης και του μυστικού ταξιδιού του κ. Γκαργκάνα.
Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι η απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχιστεί και αύριο, για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, παρά την ψήφιση του (αντι)ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Προχθές Παρασκευή έγινε μεγάλη συγκέντρωση εν ενεργεία και συνταξιούχων υπαλλήλων στο κεντρικό κατάστημα, όπου τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του απεργιακού αγώνα, μετά και την ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θεώρησε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις που επηρεάζουν το καθεστώς ανεξαρτησίας της ΤτΕ.
Τι λέει η ΕΚΤ
Ό,τι δεν έκαναν η κυβέρνηση –η οποία προσπάθησε να παραπλανήσει σχετικώς τη Βουλή– και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή να απευθυνθούν, όπως είχαν θεσμική υποχρέωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για διαβούλευση πριν από την ασφαλιστική ρύθμιση, το έκανε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΤτΕ: Προκάλεσε γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σημειώνεται ότι από την ίδρυσή της η ΕΚΤ έχει εκδώσει 181 γνωμοδοτήσεις για θέματα που απασχολούν τις εθνικές κυβερνήσεις, από τις οποίες οι 179 έγιναν κατόπιν αιτήματος των κυβερνήσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση υποχρεώθηκαν να τις εφαρμόσουν. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν υπάρξει ανάλογες περιπτώσεις παρέμβασης της ΕΚΤ, η οποία επισήμαινε την ασυμβατότητα προωθούμενων ρυθμίσεων με κανόνες του κοινοτικού δικαίου, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Γερμανία (η Γερμανία μόλις τον προηγούμενο μήνα) να αναγκαστούν να αποσύρουν τις επίμαχες ρυθμίσεις.
Στην παρούσα γνωμοδότηση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται η υποχρέωση στενής συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την ΤτΕ και η διαβούλευση με την ΕΚΤ σε κάθε περίπτωση που επιχειρείται τροποποίηση των νόμων και των καταστατικών διατάξεων που αφορούν την ΤτΕ. (Οι καταστατικές αυτές διατάξεις, όπως επισημαίνεται, είναι μέρος διεθνούς σύμβασης και επομένως έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι των κοινών νόμων.) Ειδικότερα, η ΕΚΤ επισημαίνει: «Δεν μπορεί να ισχύσει ευθέως και αμέσως η ένταξη του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης της ΤτΕ στο ΙΚΑ με μόνη τη θέσπιση ενός νέου νόμου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει επομένως να συμμετέχει σε κάθε νομοθετική διαδικασία που επηρεάζει το καθεστώς της. Υπό το πρίσμα της αρχής της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, η ΕΚΤ θεωρεί ότι η παρέμβαση στο καθορισμένο από το Καταστατικό της ΤτΕ ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων σʼ αυτήν αποτελεί περιορισμό του ρόλου της ΤτΕ και της ανεξαρτησίας της.
Η αυτονομία των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στον καθορισμό της πολιτικής τους έναντι του προσωπικού τους εντάσσεται στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, την οποία εγγυάται το άρθρο 108 της Συνθήκης και το άρθρο 36 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ».
Επομένως η κυβέρνηση, αφού δεν ανέστειλε την ένταξη του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των εργαζομένων στην ΤτΕ στο ΙΚΑ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί μπροστά σε μια νέα περιπέτεια αντίστοιχη μʼ αυτήν του βασικού μετόχου, αφού, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι διατάξεις του Καταστατικού της ΤτΕ αναθέτουν στην τελευταία την υποχρέωση της διασφάλισης της κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης του προσωπικού της.
Το υπόμνημα προς
τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος είχε αποστείλει εγκαίρως, από τις 11 Φεβρουαρίου 2008, υπόμνημα στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στο οποίο μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι:
• Η ανεξαρτησία των ταμείων ασφάλισης αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Καταστατικό της ΤτΕ.
• Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ είναι οι μόνοι που καταβάλλουν εισφορές όχι μόνο διπλάσιες ως προς το ποσοστό έναντι άλλων ασφαλισμένων, π.χ. στο ΙΚΑ, αλλά υπολογιζόμενες επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού όπως στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
• Η νομοθετική ρύθμιση δεν εξαιρούσε από τους γενικότερους όρους της ασφαλιστικής νομοθεσίας τους υπαλλήλους της ΤτΕ, αλλά εναρμονιζόταν με το Καταστατικό της, που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία των Ταμείων, και αυτό το αίτημα υποστηριζόταν τόσο από τη διοίκηση της ΤτΕ όσο και από την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ.
Τι έκανε ο Νίκος Γκαργκάνας
Την ίδια ώρα που οι υπάλληλοι της ΤτΕ ζητούσαν τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, ο Ν. Γκαργκάνας διαβεβαίωνε το προσωπικό ότι είχε συνεννοηθεί με την κυβέρνηση για την εξαίρεση του ταμείου ασφάλισής τους από το νομοσχέδιο!
Είναι προφανές ότι ο διοικητής της ΤτΕ ήθελε να τα έχει καλά και με την κυβέρνηση και με τους υπαλλήλους, και γιʼ αυτό άλλα έλεγε στους μεν, άλλα έλεγε στους δε. Πάταγε σε δύο βάρκες και γιʼ αυτό βρέθηκε εκτεθειμένος το πρώτο τριήμερο της απεργίας, οπότε μπήκε λουκέτο στην ελληνική οικονομία από την αιφνιδιαστική κίνηση των υπαλλήλων στην ΤτΕ και την αθρόα συμμετοχή τους. Εκεί φάνηκε η διοικητική και πολιτική αδυναμία του κ. Γκαργκάνα. Δεν ακούστηκε καθόλου να μιλά δημοσίως αυτές τις ημέρες. Σαν να μην υπάρχει εργοδότης στην ΤτΕ. Είναι απαθής θεατής γεγονότων που άπτονται των λειτουργιών της ΤτΕ.
Συγκεκριμένα:
• Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου, αντιλαμβανόμενος την αδυναμία της ΤτΕ λόγω της απεργίας του προσωπικού της, εισήγαγε 150 εκατ. ευρώ από τη γερμανική αγορά μέσω της εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης Wackenhut. Από αυτό το ποσό τα 125 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από τα καταστήματα της Αθήνας και τα 25 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.
• Τέθηκε εκποδών το Γραφείο Συμψηφισμού Αθηνών της ΤτΕ, το οποίο προβαίνει σε διακανονισμό επιταγών μεταξύ των διαφόρων τραπεζών για λογαριασμό της πελατείας τους. Τώρα ο διακανονισμός των επιταγών αυτών γίνεται ερήμην της ΤτΕ μεταξύ των εμπορικών τραπεζών, που έχουν στήσει ένα… παραμάγαζο συμψηφισμού σε διαμέρισμα πολυκατοικίας!
Την ενέργεια αυτή την ανέχθηκε η κεντρική τράπεζα, παραβιάζοντας και τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωσύστημα, που έχει καθορίσει σύστημα πληρωμών το οποίο οφείλει να τηρεί τα ορισμένα από αυτό πρότυπα επίβλεψης. Όπως τονίστηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, το Ταμείο Ασφάλισης της ΤτΕ δεν έπρεπε να ενταχθεί στο ΙΚΑ, γιατί κάλυπτε τα αναλογιστικά του ελλείμματα, ενώ σήμερα τα φορτώνεται το ΙΚΑ.


Σχολιάστε εδώ