ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Έρχεται το νομοσχέδιο για τον αγροτικό κόσμο
Τα συνδικάτα δεν πρόκειται να στείλουν εκπροσώπους τους στις διοικήσεις των νέων ενοποιημένων ασφαλιστικών Ταμείων. Πρόκειται για απόφαση που πλειοψηφεί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, με κριτήριο το μπλοκάρισμα του νέου ασφαλιστικού νόμου (η ΔΑΚΕ είτε διαφωνεί είτε εκφράζει επιφυλάξεις). Παράλληλα:
Θα υπάρξουν προσφυγές τόσο στην ελληνική δικαιοσύνη όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σκοπό και στόχο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο «νόμος Πετραλιά», για τον οποίο ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, υποστηρίζει πως «κάνει μια τρύπα στο νερό». Σύμφωνα με τον γνωστό εμπειρογνώμονα, ο νόμος «διασφαλίζει μόνο 1,5 χρόνο επιπλέον βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό μας σύστημα, τη στιγμή που η μείωση της εισφοροδιαφυγής σε ποσοστό 20% εξασφαλίζει 7,5 επιπλέον χρόνια βιωσιμότητας του συστήματος.
Και ενώ είναι προφανής η δυσλειτουργικότητα του νέου νόμου (σ.σ.: προβλέπει ολοκλήρωση των ενοποιήσεων σε 4 έως 6 μήνες, όμως όλες οι πλευρές θεωρούν «ανέφικτη» τη διαδικασία στο όριο αυτό), η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τον Ιούνιο προγραμματίζει την κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα αφορά στον αγροτικό κόσμο, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους η ανάλογη νομοθετική παρέμβαση τοποθετείται το φθινόπωρο του 2008 (σ.σ.: σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% από το 2013 αφορά και στους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα).
Στο μεταξύ, εκτός από τη στήριξη της πρότασης της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΝ – ΛΑΟΣ) για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για το Ασφαλιστικό, τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και την ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: η ΔΑΚΕ διαφωνεί και με τη θέση αυτή), η ηγεσία της ΓΣΕΕ προετοιμάζεται για διοργάνωση και δικού της δημοψηφίσματος, αμέσως μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη (26, 27 Μαρτίου).


Σχολιάστε εδώ