Με λευκή απεργία και αντάρτικο συνεχίζουν οι εργαζόμενοι

Αν φυσικά μέχρι τότε δεν έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες που να ακυρώνουν μέρη ή και το σύνολό του…
Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προσανατολίζονται σε «εναλλακτικές» μορφές κινητοποιήσεων που ξεκινούν από τη λευκή απεργία και καταλήγουν σε πιο… προχωρημένες δράσεις όπως το μπλοκάρισμα λογαριασμών. Στη λύση αυτή καταλήγουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που είναι αποφασισμένοι να μη στέλνουν λογαριασμούς στους καταναλωτές, για να δημιουργήσουν οικονομικό πρόβλημα στην επιχείρηση. Και πάλι όμως, στο τέλος ζημιωμένοι θα βγουν οι καταναλωτές, αφού όταν ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί θα έρθουν… κατακέφαλα πεντακοσάρικα και χιλιάρικα στα νοικοκυριά από τα συσσωρευμένα χρέη! Για μια ακόμα φορά δηλαδή το μάρμαρο θα το πληρώσει ο κοσμάκης.
Επιπλέον, οι συνδικαλιστές εξετάζουν την περίπτωση να προσφύγουν στο Ευρωδικαστήριο για ακύρωση του νόμου. Παράλληλα όμως θα γίνουν προσφυγές και στα ελληνικά δικαστήρια.
Εξάλλου, μετά από πολύωρη διαβούλευση του προεδρείου της Ομοσπονδίας με ομάδα δικηγόρων την Παρασκευή, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα το πρωί να ζητηθεί προθεσμία 10 ημερών για την απολογία των συνδικαλιστών. Ήδη ο Μαν. Γλέζος γνωστοποίησε στη ΓΕΝΟΠ ότι είναι πρόθυμος και έτοιμος να καταθέσει υπέρ της συνδικαλιστικής ηγεσίας και της απεργίας σε περίπτωση που υπάρξει δικαστική συνέχεια.
Δίπλα στους διωκόμενους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ βρίσκονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ θα συναντηθούν με τα ΔΣ των δύο Ομοσπονδιών, για να εξετάσουν την εκρηκτική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να συζητήσουν περαιτέρω ενέργειες. Σημειώνεται πως την Παρασκευή συγκαλείται και η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που θα εξετάσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, την πορεία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τις επόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν με δριμύτητα την ενέργεια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών να καλέσει τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να καταθέσουν ως ύποπτοι για παρακώλυση της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ. Ο εισαγγελέας κ. Παν. Παναγιωτόπουλος καλεί συγκεκριμένα ως υπόπτους τους κ. Νίκο Φωτόπουλο, Ευάγ. Μπουζούλα, Ρίζο Ρίζο, Διον. Στασινόπουλο και Ηλ. Σταμέλο.
Παράλληλα, και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων συνεργάζονται με δικηγόρους και ετοιμάζουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, στην Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή Κωνσταντίνου Κρεμανλή και του συμβούλου της Ένωσης σε Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Μανώλη Μπεντενιώτη, στην οποία συζητήθηκαν τρόποι δράσης, ώστε να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου.
Τέλος, απεργία διαρκείας ξεκινούν από αύριο και οι τεχνικοί του ΟΤΕ, ενώ εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχίζει και το υπόλοιπο προσωπικό του Οργανισμού, με ομόφωνη απόφαση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΑΚΕ.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες δεν πιστεύουν ότι θα είναι εύκολη η εφαρμογή του νόμου. Και δεν έχουν άδικο, αν αναλογιστούμε ότι χρειάζεται να υπογραφούν 84 Προεδρικά Διατάγματα και να γίνουν διαδικασίες για την αναστολή αρμοδιοτήτων των διοικήσεων 130 ταμείων που θα ενοποιηθούν.
Οι διαδικασίες αυτές, τόσο για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων όσο και για τη σύνθεση των διοικήσεων και των επιτροπών των νέων Ταμείων που θα δημιουργηθούν, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και είναι ζήτημα αν φτάσουν τρία έως τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν. Οπότε, η εφαρμογή του νόμου, ακόμη κι αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο, θα αργήσει πολύ. Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι μόλις μπήκαμε στην αρχή ενός πολύ μεγάλου δρόμου, που ουδείς γνωρίζει πού οδηγεί και αν θα φτάσουμε στο τέλος του…


Σχολιάστε εδώ