Μετρούν τα κέρδη

Ωστόσο είναι προφανές ότι τα «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά, οι εκκρεμότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ η κυβέρνηση περιμένει τους προσεχείς μήνες να καταγράψει τα κέρδη και τις ζημίες στις δημοσκοπήσεις που θα έρθουν. Η συζήτηση στη Βουλή έγινε σε πολλές περιπτώσεις σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των αλλαγών και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τις ρυθμίσεις ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Πρώτα το ΚΚΕ, στη συνέχεια ο ΛΑΟΣ και στο τέλος το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο, έτσι που στη τελευταία ψηφοφορία μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για δημοψήφισμα στο θέμα του Ασφαλιστικού, με την οποία συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, έδωσε πρόσκαιρα νέες διαστάσεις στην υπόθεση, πλην όμως μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων, αφού συνταγματικά δεν είναι αυτό εφικτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης που αρνείται κατηγορηματικά. Τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι την εκτίμησαν ως προμήνυμα για το μέλλον και τις σχέσεις των δύο κομμάτων. Για ένα διήμερο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ οι πορείες διαμαρτυρίας συνοδεύθηκαν από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των ΜΑΤ. Σημείο αναφοράς η 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις αναγγέλλοντας όμως την απόφασή τους να επιδιώξουν την ακύρωση του νόμου δικαστικά και με άλλου είδους κινητοποιήσεις. Το τοπίο είναι θολό.

Βιάζονται…

Η πρόθεση της Ουάσινγκτον να λυθεί «εδώ και τώρα» το πρόβλημα των Σκοπίων είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, σε σημείο που χρειάστηκε να εμπλακεί ο ίδιος ο Τζ. Μπους, που ζήτησε επιτάχυνση των προσπαθειών. Έτσι, μετά την άκαρπη νέα συνάντηση του Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, εστάλη στην Ευρώπη ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών και μετείχε στη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη – Αντ. Μιλοσόσκι στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση οι δυο πλευρές υπογράμμισαν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ότι έχει βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο. Η κυβέρνηση πάντως επαναλαμβάνει ότι συζητά όνομα μόνο με γεωγραφικό προσδιορισμό, ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ως πιο πιθανό όνομα το «Νέα Μακεδονία».

Στο ΠΑΣΟΚ η εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου δημιούργησε νέο σκηνικό στο κομματικό γίγνεσθαι με την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου να μείνουν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου πρώην υπουργοί και υφυπουργοί να προκαλεί αντιδράσεις και ανησυχίες για νέες εντάσεις και τριβές.

Στο μέτωπο της ευρύτερης Αριστεράς η φιλολογία όσον αφορά τις προοπτικές της συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση. Ο ΣΥΝ απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και η μόνη λύση είναι μια εναλλακτική διακυβέρνηση έξω από το σημερινό πλαίσιο εξουσίας. Το ΚΚΕ δεν… πείθεται από τις διακηρύξεις αυτές και διά στόματος Αλέκας Παπαρήγα επισήμανε ότι ο ΣΥΝ είναι πάντα διαθέσιμος «να μπαλώσει τις τρύπες του συστήματος», ενώ κάλεσε τον λαό να μη δεχτεί οποιαδήποτε σενάρια συγκυβέρνησης.

Ασυμφωνίες

Η αντίδραση της Εκκλησίας στη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Σύμφωνο Συμβίωσης επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η απόφαση του νέου Αρχιεπισκόπου να λειτουργήσει συλλογικά θα είναι δύσκολη και επώδυνη στην εφαρμογή της. Ο κ. Ιερώνυμος θα προτιμούσε μια πιο διακριτική στάση («προοδευτική» ) στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο οι λεγόμενοι «σκληροί» της Ιεράς Συνόδου επέβαλαν την άποψή τους και καταδίκασαν με δριμύ τρόπο το κυβερνητικό αυτό μέτρο.

Στο πεδίο της οικονομίας η παρατεταμένη κρίση στα χρηματιστήρια του κόσμου προκαλεί παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα και επιπτώσεις άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου. Στη κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία, αλλά ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή η απόφαση της Marfin να πουλήσει το μερίδιό της στον ΟΤΕ στον Γερμανικό Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τις τηλεπικοινωνίες όσο και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών η κυβέρνηση προχωράει στη μερική ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ σειρά έχει η «Ολυμπιακή».

Η πτώση του ελικοπτέρου «Χιούι» -ενός ακόμη στρατιωτικού αεροσκάφους-που είχε αποτέλεσμα να χαθούν τρεις ανθρώπινες ζωές, επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της παλαιότητας του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Καθώς το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήταν κατασκευής του 1964 και είχε χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ.


Σχολιάστε εδώ