Καμπανάκι στον Γιώργο…

Αν και ο Γιάννης Ραγκούσης, που εξελέγη Γραμματέας, είναι σχετικά νέο πρόσωπο που δεν έχει διχάσει, ωστόσο μέσω των ψήφων που έλαβε εστάλη τρόπο τινά ένα τελεσίγραφο στον κ. Παπανδρέου να σταματήσει τους συνεχείς πειραματισμούς με πρόσωπα σε καίριες θέσεις, που άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν του βγήκαν, όπως είναι οι περιπτώσεις του ευρωψηφοδελτίου (Μ. Ματσούκα) ή στην Υπερνομαρχία Ξάνθης – Δράμας – Καβάλας (Γ. Καραχασάν).

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, που πριμοδότησε πρωτίστως τη γραμμή του λευκού για τον Γραμματέα, είδε να συγκεντρώνει 59 (λευκά), δηλαδή πλήρης συρρίκνωση των δυνάμεών του, αφού μόνο στους εκλεγμένους 150 του Εθνικού Συμβουλίου έλεγχε τους 56 χωρίς να συνυπολογίζονται οι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές που μετέχουν εξ οφίτσιο στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στην υποψηφιότητα του Παντελή Οικονόμου για τη θέση του Γραμματέα (πήρε 43 ψήφους), βρήκαν διέξοδο πολλά απογοητευμένα στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ και συνδικαλιστές και τριτευόντως κάποια λίγα στελέχη του ρεύματος Βενιζέλου.

Το μήνυμα βέβαια ήταν αρκετά ισχυρό για τον Γιώργο Παπανδρέου και για τις επιλογές του.

Ωστόσο αρκετά στελέχη τόνιζαν πως μετά από μια ενωτική και συνθετική πρόταση που έκανε ο κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο, δεν έπρεπε η πλευρά Βενιζέλου να δώσει γραμμή για λευκό στο θέμα του Γραμματέα. Αν ήθελαν, λένε τα ίδια στελέχη, μια διαφορετική πολιτική καταγραφή, θα μπορούσαν να έχουν άλλη πρόταση για Γραμματέα και όχι να πάνε πάλι σε «ανταρτοπόλεμο».

Ο Γιάννης Ραγκούσης εξελέγη μεν Γραμματέας, μετά την πρόταση του κ. Παπανδρέου, αλλά με 159 ψήφους επί 273 ψηφισάντων ή με ποσοστό 58,24%. Ο Παντελής Οικονόμου πήρε 43 ψήφους (15,75%), υπήρξαν 59 λευκά και 12 άκυρα. Να σημειωθεί όμως ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε υποψηφιότητα για Γραμματέα κόντρα στην πρόταση του Προέδρου και οργανωμένη γραμμή για λευκά, αφού τα τελευταία χρόνια στην εκλογή Γραμματέα τα λευκά κυμαίνονταν γύρω στα 20.

Η νέα ισορροπία που προκύπτει είναι πως ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να ελέγχει την πλειοψηφία, οι δυνάμεις του Βενιζέλου κυμαίνονται περί το 21%, ενώ υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στελεχών (περί το 15-16%) που στήριξαν στην κούρσα για την ηγεσία τον Γ. Παπανδρέου, όμως είναι πλέον δυσαρεστημένα και εξέφρασαν την αποστασιοποίησή τους στηρίζοντας την υποψηφιότητα Π. Οικονόμου.

Εκτός από τον κ. Ραγκούση για τη θέση του Γραμματέα, η πρόταση του κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ περιελάμβανε τους: Φώφη Γεννηματά (πρώτη σε σταυρούς στο Συνέδριο), Κώστα Ασκούνη (δήμαρχος Καλλιθέας), Μιχάλη Καρχιμάκη, Λούκα Κατσέλη, Πάνο Μπεγλίτη, Θάνο Μωραΐτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και Ντίνο Ρόβλια από την πλευρά των «παπανδρεϊκών», Νίκο Ανδρουλάκη (νεολαίος, δεύτερος σε ψήφους στο Συνέδριο και μέλος του «Ρεύματος»), Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη και Πάρι Κουκουλόπουλο, επίσης από τους «βενιζελικούς», και Γιάννη Κουτσούκο (πολιτικό φίλο του Κ. Σκανδαλίδη). Αρχικά ο κ. Παπανδρέου είχε κατά νου να αξιοποιήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο τη βουλευτή Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή, πλην όμως οι αντιδράσεις που υπήρξαν από συνεργάτες του τον έπεισαν να προτείνει τελικά τη Συλβάνα Ράπτη.

Ακόμη ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη Μαρία Αρσένη να αναλάβει και πάλι τη θέση του Συνηγόρου του Μέλους και Φίλου του ΠΑΣΟΚ.

Ανεξάρτητες υποψηφιότητες κατέθεσαν για τη θέση του Γραμματέα ο επικεφαλής των «Ελλήνων Σοσιαλιστών» Παντελής Οικονόμου και για το Πολιτικό Συμβούλιο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (που έχει τη διακριτική στήριξη της «Κοινωνικής Αριστεράς» του Αντ. Κοτσακά) και ο Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος ήταν «συμπαθών» του «Ρεύματος», στενός συνεργάτης παλιά της Βάσως.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλοι συμβολίζουν την ενότητα και είναι άξιοι, με φρεσκάδα και όρεξη για δουλειά. «Θα δώσουν τη μάχη στην κοινωνία, θα κουβαλήσουν στους ώμους τους το βάρος ανανέωσης», επεσήμανε. Αρνήθηκε ότι η επιλογή συγκεκριμένων στελεχών συνιστά αποτύπωση συσχετισμών. «Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για εσάς και την εκλογή σας. Άκουσα σενάρια για την εκλογή σας ποιους εκπροσωπείτε. “Ματαιοπονείτε”, είναι η μόνη λέξη που θέλω να πω στους επίδοξους σεναριογράφους γιατί όλοι είμαστε εδώ μια γροθιά», επεσήμανε με νόημα ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα προειδοποίησε όποιον πιστεύει ότι αυτή η επιλογή συνιστά αποστρατεία για τα έμπειρα στελέχη ότι «είναι βαθιά νυχτωμένος, δεν έχει καταλάβει τίποτα». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι πρώην υπουργοί θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στη Βουλή και ότι το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί ενωμένο πολιτικά και ψυχικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο τρίπτυχο «ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία». Έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωκομματικό ακροατήριο, υπογραμμίζοντας ως πρώτη αρχή την ενότητα. «Προχωρούμε αφήνοντας πίσω τα στρατόπεδα, τις πικρίες και το πολιτικό χάσμα. Ενωμένοι πολιτικά και ψυχικά αφοσιωμένοι στον κοινό μας σκοπό.

Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ και στο ΠΑΣΟΚ δεν νοείται ούτε προεδρική φρουρά ούτε εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν μόνο συμμαχητές που μοιράζονται τα ίδια οράματα», τόνισε. Η ανανέωση είναι επίσης απαραίτητη, είπε ο κ. Παπανδρέου, αποδεχόμενος ότι οι νέοι θα κάνουν λάθη, αλλά θα δώσουν και νέα δυναμική. «Να φυσήξει ο αέρας της κοινωνίας με νέα πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιοκρατία, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε σε κάθε πόστο τους καλύτερους, τους ικανούς και όχι τους αρεστούς».


Σχολιάστε εδώ