Κάτω στον Πειραιά

Τώρα που λόγω των απεργιών τα συνεργεία αυτά υπολειτουργούσαν, άφηναν τα μισά σκουπίδια στον δρόμο με αποτέλεσμα το κακό να πολλαπλασιάζεται με… γεωμετρική πρόοδο! Μήπως θα έπρεπε η νομαρχία ή ο δήμος να απαγορεύουν τη λειτουργία παζαριού και λαϊκών αγορών, όταν υπάρχουν τέτοιες έκτακτες συνθήκες;

// Αυτές τις μέρες που ο Πειραιάς βιώνει την πραγματικότητα του απόλυτου χάους και που δεν λειτουργεί τίποτα, οι δημοτικοί αστυνομικοί βρήκαν τι… φταίει κι έσπευσαν να το αντιμετωπίσουν. Έτσι άρχισαν να μοιράζουν κλήσεις για… παράνομο παρκάρισμα κάνοντας τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να… τραβάνε τα μαλλιά τους! Δεν λέμε, τη δουλειά τους κάνουν. Όταν όμως σε μία πόλη δεν λειτουργεί τίποτα και θυμίζει ένα… απέραντο φρενοκομείο, το να κόβουμε κλήσεις για παράνομη στάθμευση δεν είναι λίγο… υπερβολικό;

// Μια εξαιρετική πρωτοβουλία πήραν οι υπεύθυνοι του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά. Με την ευκαιρία του εορτασμού του ναού διοργάνωσαν δεκαήμερες εκδηλώσεις με ομιλίες, χορωδίες, εκθέσεις, ημερίδες κ.λπ., που σκοπό έχουν να ενημερώσουν τον κόσμο για τη θρησκευτική και εθνική σημασία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και να αναδείξουν το γεγονός μέσα από την υμνολογία και την αγιογραφία.

Επειδή κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στον Πειραιά, το επισημαίνουμε και το επαινούμε, μια και πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες εκκλησίες της πόλης, που θα πρέπει να επιδιώξουν μια μεγαλύτερη διείσδυση στην κοινωνία και την οικογένεια.

// Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του πειραιώτη καθηγητή Χρίστου Συμεόνογλου θα παρουσιάσει την Πέμπτη το απόγευμα το βιβλιοπωλείο Τσιαμαντάκη στο νεοκλασικό κτίριό του επί των οδών Καραΐσκου και Καραολή – Δημητρίου. Το βιβλίο λέγεται «Ανθολόγιο γνωμικών και παροιμιών» και σ’ αυτό περιέχονται 1.138 γνωμικά 225 ελλήνων και ξένων συγγραφέων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης περιέχεται και σημαντικός αριθμός παροιμιών με την επεξήγηση των γεγονότων που μνημονεύονται.

// «Δράσεις και πολιτικές που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας ανοιχτής, ανεκτικής, όπου ο «άλλος», ο «διαφορετικός» δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά πρόκληση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης πρέπει να είναι η απάντηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβικών συμπεριφορών», τονίζει με δήλωσή του, με αφορμή την 21η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Μιας κοινωνίας που οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αντιμετωπίζει μια επίθεση από τους «απ’ έξω», αλλά ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής «από μέσα».

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται εδώ και έναν χρόνο οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στον Δήμο Κορυδαλλού, που με στοχευμένες και μεθοδικές πρωτοβουλίες ανοίγει τον διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις των μεταναστευτικών οργανώσεων, χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τις μεταναστευτικές ομάδες της πόλης στον χώρο του πολιτισμού και στοχεύει στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία και στη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος διαλόγου, αποδοχής και εμπιστοσύνης.


Σχολιάστε εδώ