Η οικονομία μας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στα πλαίσια λοιπόν του κυβερνητικού οράματος «Η Ελλάδα στους Ευρωπαίους», κλιμάκιο της Κομισιόν έφτασε για έλεγχο της οικονομίας μας. Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ βρίσκονται οι επιδόσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει εκ μέρους της χώρας μας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Το κοινοτικό κλιμάκιο έβαλε στο μικροσκόπιο ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και κυρίως τις εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη. Και ειδικά αυτά που ενδιαφέρουν την Κοινότητα, δηλαδή ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός, πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και διαμόρφωση του ελλείμματος.

Το κακό για τον εργαζόμενο λαό είναι ότι από το αποτέλεσμα της έρευνας του κοινοτικού κλιμακίου θα εξαρτηθεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων (φορολογικών σίγουρα), για να φτάσει το έλλειμμα στο προϋπολογισθέν ποσοστό το 1,6% του ΑΕΠ. Και ο κ. Αλογοσκούφης έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ για την πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και για τη διαμόρφωση του ελλείμματος στο ύψος αυτό. Η πρωτοτυπία του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ότι αποτελεί δέσμευση απέναντι στους αφεντάδες μας των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομίας τα γνώριζε όλα αυτά, καθώς και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, και θα έπρεπε να είναι προσεκτικός κατά την κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού, όπως και στις προβλέψεις του για την πορεία και των άλλων μακροοικονομικών μεγεθών. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να θεωρηθεί κυριότερος υπεύθυνος για τις τυχόν ανεπιθύμητες αποφάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού ’08 και θα πιέσει ασφυκτικά την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Αλογοσκούφης. Και αυτό προκύπτει και από την έκθεση αξιολόγησης του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-2010», την οποία συνέταξε η Κομισιόν και στην οποία τονίζεται ότι «υπό το φως των σημερινών κινδύνων, η προβλεπόμενη δημοσιονομική βελτίωση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί με μέτρα και, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που το μακροοικονομικό περιβάλλον αποδειχθεί λιγότερο ευνοϊκό απ’ ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα». Και, δυστυχώς, αυτά ισχύουν και για το 2009 και για το 2010!

Ας δούμε όμως πώς βλέπει τη διαμόρφωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος το «Πρόγραμμα» που καταρτίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τα έτη 2007-2010 και υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση τον Δεκέμβριο του 2007, όταν πλέον ήταν ορατές οι απειλές για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ το πρόγραμμα προβλέψει ετήσια αύξηση 4% για τα έτη 2008, 2009 και 2010. Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι φέτος θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και το 2009 κατά 3,7%. Αυτές ήταν οι φθινοπωρινές προβλέψεις. Τώρα, στις εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν θα είναι περισσότερο αυστηρή και λόγω της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας θα προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω (το πιθανότερο στα όρια του 0,2%-0,3%). Έτσι, ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υπολογίζεται στο 3,4%-3,5% για το 2008 και περίπου στο ίδιο ποσοστό για το 2009. Αν τελικά οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ διαψευστούν, τότε το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται δυσμενέστερο. Οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία περιορίζονται (για το 2008 το «Πρόγραμμα» προβλέπει αύξηση 10,5%, ενώ η Κομισιόν 7%), το ίδιο και οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση. Κι έτσι φτάνουμε στην προϋπόθεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δηλαδή θα διαμορφωθεί μακροοικονομικό περιβάλλον δυσμενέστερο από αυτό που προβλέπει το «Πρόγραμμα». Έτσι, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει την αμετροέπεια των προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Για τον πληθωρισμό τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ήδη, τον Φεβρουάριο έφτασε στο 4,4%! Το «Πρόγραμμα» του υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος πληθωρισμό 2,8%, αγνοώντας παντελώς τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της δίνει 3,1%. Τώρα οι προβλέψεις για το ύψος του πληθωρισμού είναι ακόμη δυσμενέστερες και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Εν πάση περιπτώσει η αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης στα παράγωγα του πετρελαίου προϊόντα (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κ.λπ.) ευεργετεί τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς αυξάνεται η απόδοση της φορολογίας του πετρελαίου. Και αυτό είναι που χαροποιεί την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να μην ενδιαφέρεται και πολύ για τα δεινά των οικογενειακών προϋπολογισμών. Πάντως, με την προσδοκία για τάχα χαμηλό πληθωρισμό, ο κ. Αλογοσκούφης πέτυχε την υιοθέτηση μιας σκληρής και απάνθρωπης εισοδηματικής πολιτικής και επιπλέον να μας χλευάζει ότι με τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς αυξάνεται τάχα το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο εμπαιγμός μέχρις ενός ορίου είναι ανεκτός!

Δημοσιονομική βελτίωση, πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και μείωση του ελλείμματος αποτελούν τους βασικούς στόχους της έρευνας του κλιμακίου της Κομισιόν. Ειδικά για το έλλειμμα η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις το υπολογίζει στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ το «Πρόγραμμα» του υπουργείου Οικονομίας και ο προϋπολογισμός ’08 το τοποθετούν στο 1,6% για το 2008, στο 0,8% για το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπεται ολοσχερής εξάλειψη του ελλείμματος! Υπεραισιοδοξία, που καθώς φαίνεται στηρίζεται στην εξάθλιωση των εργαζομένων. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την εν γένει δημοσιονομική μας κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα σημερινά δεδομένα, είναι απαισιόδοξες και διατυπώνονται με σαφήνεια στην έκθεση αξιολόγησης του «Προγράμματος» που έστειλε στο Eurogroup και στο ECOFIN. Εκεί τονίζεται:

α)Η βραδύτερη ανάπτυξη (αύξηση του ΑΕΠ), που θα είναι κατώτερη από αυτήν που προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομίας, δεν θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελλείμματος στο 1,6% για φέτος. Ο ισχυρισμός αυτός της Κομισιόν είναι βάσιμος, καθώς για φέτος οι προβλέψεις είναι ότι θα έχουμε βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις οικονομίες των χωρών της αναπτυγμένης Δύσης. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και το έλλειμμα του προϋπολογισμού ’08, καθώς η βραδύτερη ανάπτυξη σημαίνει και περιορισμό των φορολογικών εσόδων του κράτους.

β)Τα φτωχά αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο παρελθόν θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα. Εδώ σημειώνουμε ότι ο υπουργός Οικονομίας έχει «επενδύσει» πολλές ελπίδες στα έσοδα που θα απέφερε στο κράτος η προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Όμως με επιτροπές και διοικητικά μέτρα μόνον δεν γίνεται καταπολέμηση του «εθνικού μας σπορ». Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτεί στρατηγική και μέτρα σκληρά και όχι επιτροπές και εξαγγελίες μέτρων για επικοινωνιακούς λόγους. Να γιατί τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας είναι μέχρι σήμερα φτωχά όπως τα χαρακτηρίζει και η Κομισιόν.

γ)Και η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι «η προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εσόδων, που πρέπει να ξεπεράσει κάθε ιστορικό ρεκόρ, ενώ η συνεισφορά των δαπανών είναι ελάχιστη». Με την επισήμανση αυτή ουσιαστικά η Κομισιόν με τρόπο κομψό υποδεικνύει ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής βελτίωσης που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι λανθασμένη. Και τούτο γιατί στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων και όχι στον δραστικό περιορισμό των δαπανών. Κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχουμε τονίσει, από τη στήλη μας αυτή, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτυγχάνεται γρηγορότερα και ασφαλέστερα με τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών και όχι με την αύξηση των εσόδων. Και πολλές φορές έχουμε υποδείξει ποιες δαπάνες μπορούν να περικοπούν, χωρίς να διακινδυνεύσει η ομαλή λειτουργία του κράτους και χωρίς να περιοριστούν οι εκροές του κρατικού προϋπολογισμού προς την οικονομία. Τώρα έρχεται και η επίσημη διαβεβαίωση από τη «μεγάλη φίλη μας», την Κομισόν, για τα σφάλματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Και η δική μας η απορία είναι γιατί ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια και το επιτελείο του απαιτούν τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων και δεν πιέζουν τον κ. Αλογοσκούφη να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, αυτές που μπορούν να θεωρηθούν πολυτελείς, μη απαραίτητες και υπερβολικές;

Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διαβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ καθορίζει την οικονομική μας πολιτική και μετατρέπει τους υπουργούς Οικονομίας σε

εκτελεστές των υποδείξεων του «ιερατείου των Βρυξελλών», που εμπνέεται από τις υποδείξεις των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρηματιών. Οι δεσμεύσεις του Μάαστριχτ είναι υπερβολικά αυστηρές και δεν επιτρέπεται να γίνονται αυστηρότερες με δεσμεύσεις που αναλαμβάνει από επιπολαιότητα ή από υπέρμετρη και αβάσιμη αισιοδοξία ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας. Είναι κρίμα για τον λαό μας, που επί 20 χρόνια ταλαιπωρείται να θυσιάζεται στον βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ. Αυτά είναι εύκολο να τα αντιληφθούν πρωτίστως οι κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης.


Σχολιάστε εδώ