επί του πιεστηρίου
Το είδαμε την Παρασκευή, με τον Χριστόφια να κάνει τα πρώτα βήματα για συμβιβασμό με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, τον εκπρόσωπο της Άγκυρας. Συμβιβαστική συζήτηση με τους κατακτητές, που κατέχουν ελληνοκυπριακή γη. Να γιατί λύσσαξαν να φάνε τον Τάσσο. Ασφαλώς αρκετοί Κύπριοι θα είπαν στερνή μου γνώση… Αλλά πλέον είναι αργά… Τώρα χρειάζονται νέοι αγώνες, για να καταλάβει ο Χριστόφιας ότι δεν θα περάσει εύκολα καμιά νέα Ζυρίχη…
Και δυο λόγια για το Κόσοβο, μια και ο χώρος είναι λίγος σήμερα. Θέση του Καραμανλή είναι όχι στην αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητης χώρας. Που σημαίνει ότι οι σχέσεις με τους Ρώσους παραμένουν θερμές…
Λέξη δεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Δημ. Τάξης, αντιστράτηγου κ. Δημ. Μανίκα που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο και τον οποίο το 1992 ο επίτιμος, ως πρωθυπουργός τότε, είχε στείλει στα Σκόπια για μυστικές συνομιλίες με τον τότε Πρόεδρο Γκλιγκόροφ. Αν τα όσα έγραφε στο υπόμνημά του ο κ. Μανίκας δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια, σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης θα τα διέψευδε, κατακεραυνώνοντάς τον.
Μητρώο αγροτών παραγωγών έδωσε εντολή να φτιαχτεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος. Ποιος θα το πίστευε ότι δεν υπάρχει… Με το μητρώο θα μπορούν να ελεγχθούν ποιοι είναι οι παραγωγοί και ποιοι εμφανίζονται ως παραγωγοί στις λαϊκές.
Σωστά, να γίνει δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, όπως ζήτησε ο Αλαβάνος και συντάχθηκαν όλα τ’ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά δεν πρέπει να υπάρξει και πρόταση στο αίτημα απόσυρσης του κυβερνητικού νομοσχεδίου; Και τι θα ψήφιζε ο λαός αν γινόταν το δημοψήφισμα, π.χ. ναι ή όχι στις πρόωρες συντάξεις;
Εκείνο που αυτή τη στιγμή απομένει είναι μια πολιτειακή ρήξη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και κυβέρνησης. Αυτό στην ουσία υποκρύπτεται πίσω από το αίτημα να μην υπογράψει ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας τον νόμο για το Ασφαλιστικό που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Το αντέχει η χώρα;
Κάποιες στιγμές, κρίσιμες γι’ αυτή τη χώρα, πρέπει να λέγονται και οι δικές μας ευθύνες. Φταίει το κράτος, φταίνε οι κυβερνήσεις, γιατί δεν σχεδίασαν σωστά την εξωτερική μας πολιτική και στρατηγική, όμως οι πολίτες τι έκαναν, για να βοηθήσουν ώστε το μέτωπο των πιέσεων να είναι πιο ισχυρό και επομένως η άλλη πλευρά να υποχρεωθεί να κατεβάσει τους τόνους και να πάψει να είναι αδιάλλακτη. Το περασμένο Σάββατο η «Καθημερινή» είχε ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γευγελή, Λας Βέγκας των Βαλκανίων», όπου παρέθετε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα Σαββατοκύριακα έλληνες τζογαδόροι συρρέουν κατά χιλιάδες για να παίξουν στο καζίνο και «ακουμπάνε» στην τσόχα μισθούς και περιουσίες, που καταλήγουν σε ενίσχυση της οικονομίας των Σκοπίων (!) που επιμένουν να σφετερίζονται την ιστορία μας. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και στην Κύπρο, όπου με το άνοιγμα της πράσινης γραμμής πηγαίνουν κάθε βράδυ στα κατεχόμενα για να τα «ακουμπήσουν» στα καζίνα τους (!), ακόμη και να βάλουν βενζίνη που είναι πιο φθηνή (!), ξεχνώντας ότι καταστρέφουν δικά τους σπίτια και περιουσίες… Τα δύο αυτά γεγονότα υπογραμμίζουν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι πολίτες έχουμε τον τρόπο να στηρίζουμε τα δίκαιά μας! Και έρχεται στον νου αυτό που έλεγε ο Τζον Κένεντι απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου». Αλήθεια, εσύ, έλληνα πολίτη, που για όλα σου φταίει το κράτος και η κάθε κυβέρνηση, τι έκανες για την Ελλάδα;
***
Αυτή η ηρεμία μετά τη θύελλα που είχε ξεσπάσει με τα blogs να μην κάνει κανέναν από τους bloggers να… ξεθαρρέψει… Γιατί νέες εξελίξεις αναμένονται… Και πολλοί θα αιφνιδιαστούν… Η πληροφορία από πολύ έγκυρη πηγή…