ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

Δεν έχει δα και λίγους «εχθρούς» στη Ν. Δημοκρατία ο Θ. Ρουσόπουλος. Τις προηγούμενες ημέρες στη μακρά λίστα προστέθηκε ένα ακόμη όνομα. Αυτό του δημάρχου Αθηναίων. Αιτία η επιλεκτική -κατά την κρίση του Ν. Κακλαμάνη- προβολή από την κρατική τηλεόραση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα των γεγονότων με την κατάληψη του Δημαρχείου. Έξω φρενών ο δήμαρχος τηλεφώνησε στο Μαξίμου και ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας. Οι εξηγήσεις που πήρε (κάτι περί της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ) δεν τον ικανοποίησαν και έκλεισε το τηλέφωνο, αφού προηγούμενα εκτόξευσε βαριές κουβέντες και… «απειλές», «θα με βρεις μπροστά σου» ή κάτι παρόμοιο, μου λένε. Επισημαίνω ότι οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν στο καλύτερο δυνατό σημείο, καθώς ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει ξεχάσει ότι στις παλαιότερες «κόντρες» του με τον Δ. Αβραμόπουλο ο κ. Ρουσόπουλος είχε ταχθεί αναφανδόν με το μέρος του δεύτερου.

ΟΤΙ το θέμα για τον κ. Κακλαμάνη δεν έκλεισε συμπεραίνεται και απʼ όσα λέγονται στους διαδρόμους του Δημαρχείου σχετικά με τους ισχυρισμούς του υπουργού Επικρατείας περί ανεξαρτησίας της κρατικής τηλεόρασης. «Δηλαδή ο κ. Ρουσόπουλος παρεμβαίνει στην ΕΡΤ για να διορίζονται οι… κουμπάροι και οι κουμπάρες του και όχι για την αντικειμενική ενημέρωση», λένε χαρακτηριστικά. Φανταστείτε τώρα όλος αυτός ο «καβγάς» να προέκυψε όχι λόγω της… ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, αλλά λόγω του γενικότερου μπάχαλου που επικρατεί στο μέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Να μην έγινε δηλαδή σκόπιμα, αλλά από δημοσιογραφική αστοχία.

ΜΕΡΙΚΟΙ το είδαν σαν τη… «μεγάλη συμφιλίωση». Ποιο πράγμα; Μα, την παρουσία του Γ. Βουλγαράκη στο πάρτι που έκανε η Ντόρα για την ονομαστική της εορτή σε στέκι της περιοχής Κολωνακίου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκε στο «άντρο» του μητσοτακαίικου; Χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πριν ο κ. Βουλγαράκης δηλώσει υποψήφιος για την αρχηγία στη μετα-Καραμανλή εποχή, κόντρα στην Ντόρα εννοείται. Η οικογένεια τού κήρυξε τον πόλεμο κι έκτοτε δεν… είδε άσπρη μέρα. Έτσι που πολλοί να λένε σκωπτικά ότι τον έπιασε η κατάρα του μητσοτακαίικου! Σήμερα ο κ. Βουλγαράκης έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του, είναι ένας εκ των πολλών μέσα στη Ν. Δημοκρατία. Λογικό είναι να ψάχνει κάπου να στεγαστεί πολιτικά.

ΣΤΑ… σκαριά φαίνεται πως είναι μια νέα ενδοκυβερνητική κόντρα. Η αντίδραση του Κ. Χατζηδάκη στην εξαγγελία του Γ. Σουφλιά για τη λειτουργία διοδίων στην Αθήνα δεν άρεσε καθόλου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου έχουν συνηθίσει να… συμφωνούν άπαντες μαζί τους. Πέραν αυτού υπάρχει διάσταση απόψεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο μεν κ. Σουφλιάς πιστεύει ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. Κι όταν λέει σύντομα, εννοεί στη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή μέχρι το 2010, άντε το 2011. Να είναι αυτός που θα το εφαρμόσει πρώτος, διότι είναι γνωστό ότι ο κ. Σουφλιάς εργάζεται πλέον για την… υστεροφημία του. Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου τη σημαντική βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, την επέκταση του μετρό σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Δηλαδή κάπου εκεί γύρω στο 2015. Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα. Με δεδομένο και το πείσμα του κ. Σουφλιά.

ΑΝ κρίνω από τις συζητήσεις που εξελίσσονται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού. Τώρα που ψηφίσθηκε το Ασφαλιστικό, τελείωσαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις κ.λπ. Το βλέπω σχετικά δύσκολο, αφού εκτός του ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είναι «θιασώτης» των συχνών αλλαγών στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι δυνατότητες που έχει είναι περιορισμένες αν δεν θέλει να διαταραχθούν οι ισορροπίες. Ο Γ. Αλογοσκούφης δεν θα είχε αντίρρηση να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο – κατά προτίμηση στο Άμυνας, αφού το Εξωτερικών είναι αυτήν τη στιγμή αγκαζαρισμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να βρει πόστο για τον Β. Μεϊμαράκη και άνθρωπο για τα οικονομικά υπουργεία. Κι όσοι γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες υπογραμμίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Εκτός και αν ο κ. Καραμανλής ανατρέψει πλήρως τις ισορροπίες και βάλει στην κυβέρνηση τον Αντ. Σαμαρά!


Σχολιάστε εδώ