Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό απαιτεί η αντιπολίτευση
Σε αναστολή και εκκρεμότητα ο νόμος που ψηφίζεται την Τετάρτη και «μεταρρυθμίζει» μονομερώς σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς και απορρυθμίζει το κοινωνικό κράτος. Η ψήφιση του νόμου ακολουθείται από μια χαώδη κατάσταση, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο εκτεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων και την επόμενη εβδομάδα με τη συζήτηση στη Βουλή, και για δύο μέρες, της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου για διενέργεια δημοψηφίσματος. Ήδη την πρόταση τη στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανατραπεί ο νόμος.
Η 3ήμερη συνεδρίαση στη Βουλή κατέδειξε την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ στις άνευ προηγούμενου απεργίες και κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η νεολαία, και που είχαν αίτημα να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Εκτός όμως από το κυβερνητικό κλιμάκιο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα ελάχιστοι (περίπου 100) ήταν οι βουλευτές της συμπολίτευσης που επεδίωξαν την «υπεράσπιση» του κυβερνητικού νομοθετήματος. «Σκληρός» απεδείχθη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, πάλαι ποτέ «κόκκινος» Πάνος Παναγιωτόπουλος, που εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως» στη διάρκεια της 3ήμερης διαδικασίας.
Σημειώνεται πως η ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου την αμέσως επομένη μέρα της συζήτησης κατ’ άρθρον του νομοσχεδίου σπανίως έχει συμβεί στο παρελθόν, όπως ανέφεραν έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Όμως με την απόφαση αυτή απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συζητηθεί από τη Βουλή το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, επιχειρώντας έτσι να επισπεύσει τις μέρες αναταραχής που θεωρεί ότι έχει μπροστά της.
Στο ύψος των περιστάσεων, ομολογουμένως, στάθηκαν οι αγορητές από ΠΑΣΟΚ και
ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ως γνωστόν, δεν συμμετείχαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου). Εξαιρετικές οι εμφανίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Χρ. Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ), Παν. Λαφαζάνη, Γ. Δραγασάκη (ΣΥΡΙΖΑ) όπως και των κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και Εύης Χριστοδουλοπούλου (ΠΑΣΟΚ). Εντυπωσίασαν όμως και οι «νεοσύλλεκτοι» κ. Γρηγ. Ψαριανός και Γ. Δρίτσας με τις κύριες τοποθετήσεις τους. Πολύ ενόχλησαν τους βουλευτές της ΝΔ οι καταγγελίες «περί διατεταγμένης υπηρεσίας της ΝΔ» που εκτόξευσε σε βάρος τους ο κ. Ψαριανός.
Πολλά λέγονται και για την παρέμβαση του Ευάγ. Βενιζέλου, αμέσως μετά την αποδοχή της πρότασης Αλαβάνου από τον κ. Παπουτσή. Παρά τις διαδικαστικού τύπου αιτιάσεις που επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος, άναψαν οι συζητήσεις για «διακριτική διαφοροποίησή» του από τη στάση ΠΑΣΟΚ, καθώς άλλοι μεν υποστηρίζουν πως «ανησυχεί για την αριστερή στροφή του Κινήματος, που αφήνει τον κεντρώο χώρο πολιτικά ακάλυπτο», άλλοι όμως ερμηνεύουν την παρέμβαση Βενιζέλου ως διαφωνία με την «εικόνα» που φέρει το ΠΑΣΟΚ να σύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, όπως και οι νέες κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας, είναι προφανές πως αποτελούν διαδικασίες πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης της ΝΔ – γεγονός που αναγνωρίζουν τόσο οι βουλευτές όσο και τα κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα με απρόβλεπτο το τίμημα για την κυβέρνηση, που βλέπει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται συνεχώς, ενώ το 70%, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έλεγε ψέματα προεκλογικά για τα τρία «δεν» του Ασφαλιστικού.
Απών ο Σημίτης
Για άλλη μια φορά, από μια τόσο σημαντική συζήτηση στη Βουλή, απουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Σημίτης. Η απουσία του κ. Σημίτη προκάλεσε δυσμενέστατα σχόλια.