Αφή σε καμένο φόντο στην Ολυμπία

Με δεδομένο και το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και το ότι οι εργασίες αποκατάστασης άργησαν χαρακτηριστικά να ξεκινήσουν και η πλήρης αποκατάσταση υπολογίζεται για το 2012, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μη σταλεί στο εξωτερικό η εικόνα των καμένων από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά μόνο από τα μέρη στα οποία θα επικεντρωθεί η αυριανή τελετή αφής, αλλά και η σημερινή γενική πρόβα που διεξάγεται στις 12 το μεσημέρι. Η τελετή θα λάβει χώρα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, που ζήτησε να μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία με ελικόπτερο!

Λόγω των πολλών επισήμων και του διεθνούς ενδιαφέροντος, στην Ολυμπία βρίσκονται ήδη εκατοντάδες κινέζοι δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ. Στην περιοχή βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, προκειμένου να επιβλέψει τις τελευταίες εργασίες, αλλά και να βρίσκεται μαζί με την κινεζική αντιπροσωπεία, που είναι πολυπληθέστατη και έχει κλείσει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

«Μικρό θαύμα»

Οι εργασίες πάντως έχουν προχωρήσει γοργά τον τελευταίο καιρό, κάτι που έκανε τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη να μιλήσει πρόσφατα για «μικρό θαύμα».

Για να φθάσουμε στο σημείο αυτό συνεργάστηκαν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, η νομαρχιακή και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και της Δασικής Υπηρεσίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και πολλοί εργάτες που δούλευαν αδιάκοπα και επί ημέρες για να φέρουν την περιοχή γύρω από το αρχαίο στάδιο και τον Ναό της Ήρας, αλλά και το άλσος Πιερ Ντε Κουμπερτέν και τον Κρόνιο Λόφο, σε αξιοπρεπή κατάσταση, η οποία δεν θα ρεζιλέψει τη χώρα.

Οι δωρητές

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που δόθηκε για την αποκατάσταση του χώρου προέρχεται από δωρητές, όπως ο Όμιλος Λάτση και η Coca-Cola, οι οποίοι θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που γίνεται σήμερα, ενώ όλο αυτόν τον καιρό στην περιοχή, εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού και ευρύτερου τοπίου, φυτεύθηκαν και 30.270 δενδρύλλια. Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν σβήσει τα σημάδια των πυρκαγιών του καλοκαιριού, που έχουν παραμείνει στον χώρο για να θυμίζουν τη μεγάλη καταστροφή του περασμένου Αυγούστου. Η τελετή θα ξεκινήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι με νέα πρωθιέρεια την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου, για πρώτη φορά στον ρόλο αυτό (θα είναι η 10η κατά σειρά πρωθιέρεια στην ιστορία, από το 1936 που ξεκίνησε η τελετή αφής μέχρι σήμερα και 9η κατά σειρά στην τελετή αφής για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες). Από τα χέρια της Μαρίας Ναυπλιώτου τη φλόγα θα πάρει ο πρώτος λαμπαδηδρόμος, που θα είναι ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, και από εκεί θα ξεκινήσει η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, η οποία θα διασχίσει 16 νομούς της χώρας, 43 δήμους και τέσσερις κοινότητες.

Η φλόγα θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου 2008 σε τελετή που θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Κυριακή 30 Μαρτίου. Τελευταία λαμπαδηδρόμος από πλευράς της Ελλάδας θα είναι η ασημένια Ολυμπιονίκης του τριπλούν Πηγή Δεβετζή και στη συνέχεια η φλόγα θα ξεκινήσει το διεθνές ταξίδι της μέχρι να φθάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου, για την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.


Σχολιάστε εδώ