Από το Περιστύλιο…

Αυτές καθυστερούν τη συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μια συμβολική κίνηση να κρατηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μετά την ψήφισή του στο σύνολο και πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η υλοποίηση της πρότασης είναι έτσι κι αλλιώς ανέφικτη καθώς απαιτεί 180 ψήφους) και να τσαλακωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να το περάσει express… Ας πούμε λοιπόν ότι το θέμα και τα μέτωπα μένουν ανοιχτά μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που ξεκινά η συζήτηση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρόταση εγγράφεται κατά προτεραιότητα, ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις και γίνεται αποδεκτή κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας και με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών.
νΠολλά σχόλια προκαλεί στη Βουλή η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και τα υποτονικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα ζητήματα. Αφορμή για… πλάκα στο ΠΑΣΟΚ πήρε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης: «Ακουσα αυτές τις μέρες τον αξιότιμο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άκουσα και τους εκπροσώπους και της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης – αν και είναι δύσκολο να δούμε αυτήν την εποχή ποια είναι η μείζων και ποια είναι η ελάσσων αντιπολίτευση…»!
νΕκατόν σαράντα ήταν οι βουλευτές που είχαν εγγραφεί να μιλήσουν επί της αρχής στο Ασφαλιστικό. Από αυτούς μόνο 58 ήταν οι νεοδημοκράτες και τελικά τοποθετήθηκαν οι 37…
νΠολλοί εξ αυτών μίλησαν κάτω από… αντίξοες συνθήκες, βαριά μεσάνυχτα και ξημερώματα, όταν δεν τους έβλεπε κανείς στον νομό από το μοναδικό κανάλι της Βουλής που μετέδιδε τις συνεδριάσεις… Στις τέσσερις μέρες των συνεδριάσεων η Βουλή πολιορκείτο από λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ μέσα το ΠΑΣΟΚ επιδιδόταν σε επαναστατική γυμναστική, προκαλώντας ονομαστικές ψηφοφορίες σε κάθε ενότητα των άρθρων. Έτσι, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έλειψαν οι νεοδημοκράτες από τη Βουλή, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κουβαλήθηκε τέσσερις φορές…
νΘα ήταν άδικο να μη σημειώσει κανείς την αβάσταχτη μοναξιά της αρμόδιας υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στα υπουργικά έδρανα, όπου ελάχιστοι υπουργοί ήρθαν να τη συντροφεύσουν και να πάρουν τον λόγο τις δύσκολες, ατελείωτες ώρες των συνεδριάσεων και φυσικά εξαφανίζονταν μετά τις ψηφοφορίες…
νΜε μεγαλύτερη άνεση κυκλοφορούσαν οι υπουργοί στους διαδρόμους της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, μέρα που απεργούσαν όλοι οι δημοσιογράφοι. Γιώργος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Χρήστος Φώλιας, Γιώργος Βουλγαράκης και Σωτήρης Χατζηγάκης το είχαν ρίξει στην πλάκα στο περιστύλιο, λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής…
νΈμαθαν πια το καλό προφίλ κυβερνητικού βουλευτή, που σήκωσε και το βάρος του Ασφαλιστικού στη Βουλή, τα τηλεοπτικά συνεργεία. Αλίμονο πια, τόσες φορές τους έχει δώσει οδηγίες για την οπτική γωνία και τον φωτισμό που προτιμά για να βγαίνει όμορφος…
νΒαρύ το πρόγραμμα στη Βουλή και οι βουλευτές δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν ασχολίαστο. Είπαν:
– Αλέκος Αλαβάνος: «Εχετε κύριε υπουργέ και οι υπόλοιποι το δικαίωμα να ενταχθείτε στα βαρέα και ανθυγιεινά!».
– Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Διαμαρτύρομαι και εγώ, γιατί καταλαβαίνω ότι και θα εξοντωθούμε και με ”γερμανικά” ωράρια θα δουλέψουμε. Όμως, αν σκεφθούμε τις ημέρες γερμανικής κατοχής που θα περάσουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι από τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης και αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι τίποτα η δική μας ταλαιπωρία».
– Χάρης Τσιόκας: «Στο χωριό μου λένε, της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά».
– Ανδρέας Λοβέρδος: «Ευχαριστώ, κυρία πρόεδρε, που μου δίνετε τον λόγο σε αυτήν τη συνεδρίαση συμπαράστασης στη συμπαθή τάξη των νυχτοφυλάκων της χώρας».
– Μίμης Ανδρουλάκης: «Όπως βλέπω την υπουργό και δίπλα την υφυπουργό, λέω ”Φάνη-Μάγκι”. Φάνη-Μάγκι, Μάγκι-Φάνη, εντάξει, δεν είσαι η Θάτσερ της Νέας Δημοκρατίας -προς Θεού!- αλλά θέλω να σου πω ότι έχεις περισσότερα guts από τα μεγάλα αντράκια της κυβέρνησης, που κανείς δεν πάτησε αυτές τις μέρες δίπλα και ειδικά αυτός που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα, ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος είναι ίσως ο μόνος, από τους λίγους, από τη Νέα Δημοκρατία που ξέρει τι ακριβώς κάνει».
νΑπαξιωτικοί έως και ανάλογα… ανατριχιαστικοί τίτλοι για έργα θρίλερ οι χαρακτηρισμοί που έδωσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο:
– Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Με μεγάλη λύπη μου θέλω να πω ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει έναν τίτλο που να του ταιριάζει: ”Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν”. Βεβαίως, ξέρω ότι έτσι υποβαθμίζω μία εξαιρετική ταινία, αλλά νομίζω ότι ο τίτλος είναι άκρως αντιπροσωπευτικός γι’ αυτό το τερατούργημα που έχετε φέρει σ’ αυτήν την αίθουσα. Έχετε ένα νομοσχέδιο-φονιά».
– Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως η καρμανιόλα των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασφαλισμένων».
– Γιώργος Μαυρίκος: «Για μας, για το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο είναι μια λαιμητόμος στα εργατικά δικαιώματα, είναι βαθιά αντεργατικό, είναι αντιλαϊκό, είναι ένα νομοσχέδιο που καρατομεί κατακτήσεις και δικαιώματα».
– Αστέριος Ροντούλης: «Το νομοσχέδιο είναι καθαρά εισπρακτικό. Θα τολμούσα, δε, να πω ότι είναι και ”γενιτσαρικό”. Διότι όπως οι Γενίτσαροι σκότωναν τα γυναικόπαιδα το ίδιο κάνετε κι εσείς».
– Γιάννης Μανιάτης: «Αποτελεί κοινωνικό κανιβαλισμό η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει συνδικάτα απέναντι σε άλλα συνδικάτα. Κοινωνικά στρώματα απέναντι σε άλλα κοινωνικά στρώματα».
– Θανάσης Λεβέντης: «Το νομοσχέδιο-μαμούθ ή, καλύτερα, το νομοσχέδιο-τέρας των 395 σελίδων και όλων αυτών των αντεργατικών διατάξεων που έφερε η κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή εν μέσω των Αποκριών και των παρελάσεων του καρνάβαλου κατάφερε το ακατόρθωτο, να συγκεντρώσει την καθολική αγανάκτηση και την ομόθυμη καταδίκη».
– Βαγγέλης Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο γεμάτο με τυφλές ταξικές επιλογές».
– Φίλιππος Σαχινίδης: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα μίζερο και μελαγχολικό νομοσχέδιο. Είναι ένα ΕΜΟ νομοσχέδιο. Κάθε του γραμμή, κάθε του πρόταση, αποπνέει την ίδια μελαγχολία που αποπνέουν τα βαμμένα με μαύρο χρώμα πρόσωπα των δεκαεξάρηδων ΕΜΟ.
Η κοινωνία μας, κυρία υπουργέ, θέλει μία trendy πρόταση για το ασφαλιστικό.»
– Νίκος Τσούκαλης: «Έχουμε δικαίωμα -και βεβαίως εκτός των πλαισίων του κακώς λεγόμενου πολιτικού καθωσπρεπισμού- να χαρακτηρίσουμε ένα νομοσχέδιο ως «σκουπίδι», θεωρώντας ότι αυτό ακόμη και μετά την ψήφισή του θα το πάρει ο αέρας. Θα μπορούσα να σας πω ποιο σκουπίδι θα μπορούσε να ανακυκλωθεί. Όπως πολύ εύστοχα είπαν κάποιοι συνάδελφοι και ο πρόεδρός μας, μπορεί να ανακυκλωθεί και η ίδια η κυβέρνηση απ’ αυτό το νομοσχέδιο.»
νΠολύ ενοχλήθηκε η κ. Πετραλιά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε σκουπίδι το νομοσχέδιο και είπε ότι καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά: «Όταν αποκαλείται από τον ίδιο ”σκουπίδι” και γίνεται και η σύνδεση με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ε, θεωρώ ότι είναι και απαξιωτικό για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.»
Σούπερ η Φάνη;
νΥπερβολές στο σύστημα ανακάλυψε εσχάτως ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης που, ως γνωστόν, ψήφισε το νομοσχέδιο και με τα δύο χέρια που λένε… «Υπάρχουν γυναίκες στον ΟΤΕ από τον οποίο εγώ προέρχομαι, που πήραν σύνταξη στα τριάντα τρία τους χρόνια. Μην τρελαθούμε δηλαδή!»
– «Είστε ρετιρέ στον ΟΤΕ;», τον ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην συνδικαλιστής επίσης, Δημήτρης Κουσελάς.
Και ο απίστευτος κ. Μανώλης: «Ο βουλευτής δεν είναι πρόβατο. Αν τολμάτε να μιλήσετε και για τα του οίκου σας. Όχι μόλις είπα για τους βουλευτές, πέσατε να με φάτε όλοι στους διαδρόμους της Βουλής».
νΓια το θέμα πάντως της σύνταξης των βουλευτών η μόνη που δεν τα μάσησε ήταν η Αλέκα Παπαρήγα: «Εμείς προτείνουμε την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και μάλιστα μπορούμε να δούμε και αναδρομική ισχύ. Η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται από τα αντίστοιχα Ταμεία του κλάδου τους. Δεν είναι δημαγωγική αυτή η τοποθέτηση. Θα ήταν δημαγωγική, αν το ΚΚΕ επέτρεπε στους βουλευτές του να παίρνουν την αμοιβή και τη σύνταξη.»


Σχολιάστε εδώ