ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΤΙΔΙΑΠΛΟΚΗ» ΣΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Τελικά, οι 3 αδέσμευτοι εκδότες που ανέμιζαν τη σημαία της αντιδιαπλοκής πούλησαν το 70%, αντί 12,7 εκατ. ευρώ, στον Γ. Μπόμπολα, τα συμφέροντα της οικογένειας του οποίου ξεκινούν από τον Πήγασο και εκτείνονται στα έργα που η Ελληνική Τεχνοδομική αναλαμβάνει για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου

Οι τρεις εκδότες, που η αξία της εφημερίδας τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αποτιμήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ, είχαν αρνηθεί εξαρχής να δηλώσουν ποιοι ήταν οι χρηματοδότες τους, κολακεύοντας μέχρι τέλους τους αναγνώστες και καλώντας τους να τινάξουν «το σύστημα στον αέρα»! «Το πιο δημοφιλές κυνήγι θησαυρού αυτές τις μέρες στα media είναι το “βρες ποιος κρύβεται πίσω από το ‘ΘΕΜΑ'”. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν», έγραφαν οι Αναστασιάδης – Τριανταφυλλόπουλος στο κοινό τους άρθρο του 4ου φύλου. Συνέχιζαν παραθέτοντας τα ονόματα των Κοντομηνά, Κυριακού και Κόκκαλη, για να τα απορρίψουν, ενώ μάλλον προφητικά, όπως αποδείχθηκε, έγραφαν μεταξύ άλλων πως «στην αρχή άλλοι έλεγαν ότι κρύβουμε μέσα μας τον Μπόμπολα -μια που ο Κόκκαλης είναι πασέ- αλλά όταν είδαν ότι η “Ίρις” των Μπόμπολα – Λαμπράκη αρνήθηκε να μας τυπώσει, το γύρισαν». Οπότε, αφού κανένας «νταβατζής», όπως έγραφαν τότε, δεν στήριζε την έκδοση, ζητούσαν από τους αναγνώστες -στους οποίους αργότερα «πούλησαν» την εφημερίδα- να τινάξουν «στον αέρα» το πολιτικοκοινωνικό σύστημα. «Έλα και εσύ στο παιχνίδι», παρότρυναν τότε.

Η εφημερίδα, από το δεύτερο φύλλο, ανέβασε την τιμή με το DVD στα 2,5 ευρώ, αφήνοντας την έκδοση χωρίς τα δώρα στο 1,7 ευρώ. Τότε έγραφαν πως «αν γίνουμε σαν… τους άλλους, κάλλιο να αυτοδιαλυθούμε»! Πού να φανταστεί ο αναγνώστης στην αρχή πως οι τρεις εκδότες μετά την κυκλοφοριακή τους επιτυχία, μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, από το καλοκαίρι του 2007 έως τον Μάρτιο του 2008, θα προσπαθούσαν να πουληθούν τρεις φορές. Η μια απόπειρα ήταν με τον Θ. Λασκαρίδη τον Ιούλιο του 2007, η δεύτερη με τη μεταβίβαση του φύλλου, μέσω δανείου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 18 εκατ. ευρώ, στη νέα δική τους εταιρεία («Αναπτυξιακή ΜΜΕ») τον Οκτώβριο του 2007, και η τρίτη και αποδοτική με τον Γ. Μπόμπολα.

«Αν γίνουμε “σαν τους άλλους”, καλύτερα να αυτοδιαλυθούμε! Πήγαμε στα 2,5 ευρώ και θα μείνουμε εκτός, για να έχουμε ανάγκη μόνο εσάς», έγραφαν τότε οι εκδότες, που ήταν οι πρώτοι που εκτόξευσαν την τιμή τους στα 4,25 ευρώ, βάζοντας ταινίες πρώτης διαλογής στην εφημερίδα τους. Το καλύτερο απόσπασμα στην προσπάθεια να δείξουν πόσο διαφορετικοί είναι από τους άλλους, ήταν η δημοσίευση των παροτρύνσεων των αναγνωστών: «Προσέξετε, Θέμο και Μάκη, μην αρχίστε να παίζετε κι εσείς τα ίδια παιχνίδια», έγραφαν για τους εαυτούς τους, πολύ πριν έρθει η ιστορία του DVD. Οι ίδιοι πάντως έλεγαν πως «αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που παίρνουμε και την κρατάμε μέσα μας ως δημόσια δέσμευση: Αν διαπιστώσουμε ότι πάμε να γίνουμε “σαν τους άλλους” και… δεν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, θα… αυτοδιαλυθούμε!»

«Δεν θα μας χωρίσετε ποτέ, κουφάλες νταβατζήδες»

Έχει και άλλα κείμενα… ειλικρίνειας το «Θέμα». Στις 5 Μαρτίου του 2006, στα γενέθλια του ενός έτους της εφημερίδας, οι Αναστασιάδης και Τριανταφυλλόπουλος έγραφαν πως «δεν θα μας χωρίσετε ποτέ, κουφάλες νταβατζήδες». Κορυφαίο απόσπασμα όλων είναι αυτό της 29ης Ιουλίου 2007, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον Λασκαρίδη, όταν εξηγούν «γιατί δεν πωλείται η δημοσιογραφία». Επειδή, όπως εξηγούν στον αστερίσκο, «όσα εκατομμύρια και να της χώσεις, είναι “τρελή κι αδέσποτη” και πάει αλλού». Τότε ήταν που προέτρεπαν τους υποψηφίους «να γίνουν ευεργέτες και όχι νταβατζήδες», καλώντας τους εφοπλιστές -λόγω της υποψηφιότητας Λασκαρίδη- «να αγοράσουν 100 καναντέρ για τον τόπο και όχι πολιτικούς και ΜΜΕ». Προφανώς τώρα όλοι μαζί και οι τρεις τους, μετά την πώληση του «Θέματος», θα δώσουν τα λεφτά για καναντέρ για να βοηθήσουν τη χώρα που τόσο πίστεψαν…

Πουλάμε σε όλους:
αναγνώστες, ΕΣΗΕΑ, ακόμη
και στους συντάκτες μας

Το άρθρο με τίτλο «Γιατί δεν πωλείται η δημοσιογραφία» είναι σημαντικό διότι είχε μια αποκάλυψη. Η εφημερίδα είχε ήδη «πουληθεί οριστικά» στους αναγνώστες της, κατά τους εκδότες. «Ευχαριστούμε όλους τους ενδιαφερόμενους κροίσους, αλλά έχουμε ήδη πουληθεί οριστικά: στους αναγνώστες μας». Προφανώς οι αναγνώστες, μετά και τη μεταβίβαση του 70%, από κάπου πρέπει κι εκείνοι να διεκδικήσουν το μέρισμά τους. Μαζί με αυτούς θα πρέπει και η ΕΣΗΕΑ να ζητήσει το μερίδιό της, αφού ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στις 17 Ιανουαρίου 2008 ανακοίνωνε πως «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την εκδηλωθείσα ευαισθησία για την τύχη των εργαζομένων εκ μέρους των συνιδιοκτητών της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, παραχωρώ το σύνολο των μετοχών μου, ήτοι το 40%, στην Ένωση Συντακτών, εφόσον η άλλη πλευρά -Τάσος Καραμήτσος και Θέμος Αναστασιάδης- παραχωρήσει μόνο το ήμισυ των μετοχών της. Με τα έσοδα και τα πιθανά κέρδη της εφημερίδας θα ενισχυθεί το ταμείο αλληλοβοήθειας των αναξιοπαθούντων συναδέλφων μας», υποστήριζε τότε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η ανακοίνωση των συντακτών του «Θέματος», οι οποίοι ζητούσαν από τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να τους πουλήσει το 40% των μετοχών του και να μην ασκήσουν το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης οι Αναστασιάδης – Καραμήτσος. Κάτι που, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση των εργαζομένων στις 16 Ιανουαρίου 2008, έγινε δεκτό: «Σε κλίμα ομοψυχίας εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο “Πρώτο Θέμα” η πρόταση των μελών της Συντακτικής Επιτροπής, με την οποία καλείται ο κ. Τριανταφυλλόπουλος να πωλήσει τις μετοχές του και οι έτεροι συνεκδότες κ.

Αναστασιάδης και κ. Καραμήτσος να καλύψουν το κόστος της αγοράς, ώστε οι μετοχές να διατεθούν δωρεάν στους εργαζομένους. Στην πρόσκληση

απάντησαν ήδη θετικά οι κ. Αναστασιάδης και Καραμήτσος».

Ο επίλογος των μεγάλων λόγων και των ακόμη σημαντικότερων ποσών που μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών εκδοτών γράφτηκε την περασμένη Κυριακή, από την ίδια την εφημερίδα, στο άρθρο της για τη «συνεργασία με την Πήγασος Εκδοτική ΑΕ»

– ενώ πρόκειται για πώληση του 70% των μετοχών της εφημερίδας. Περιγράφει την Πήγασος Εκδοτική ως την «πλέον ανεξάρτητη οικονομικά και πολιτικά εκδοτική επιχείρηση της χώρας, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα»!


Σχολιάστε εδώ