αμυντικά θέματα

Κράτη με αυτοσεβασμό…
l Το γερμανικό ΥΕΘΑ υπέγραψε με την EADS σύμβαση προμήθειας 60 αεροσκαφών Α 400 Μ, στρατηγικών μεταφορών.
l Η EADS, που ανήκει κατά 60% σε γερμανικές εταιρείες, καθυστερεί κατά λίγους μήνες την παράδοση. Το γερμανικό ΥΕΘΑ ανακοίνωσε ότι δεν ανέχεται αυτή την καθυστέρηση και μελετά το ύψος προστίμου που θα επιβάλει στην εταιρεία («Janeʼs» 23.01.08).
l Σας θυμίζουμε ότι και η Τουρκία επέβαλε στην Boeing 180 εκατ. δολάρια (!) πρόστιμο γιατί άργησε να της παραδώσει ιπτάμενα ραντάρ.
Και κράτη της πλάκας…
l Η πτωχή αλλά έντιμη Ελλάς, κλασικό πρότυπο χώρας μπανανίας και της πλάκας, υπέγραψε συμβάσεις προμήθειας, επί χρυσοφόρου (για τους προμηθευτές) σημιτικής εποποιίας, με απευθείας ανάθεση και σαφή υπερκοστολόγηση για:
– υποβρύχια (που γέρνουν),
– αεροσκάφη-ιπτάμενα ραντάρ (που είναι εκτός προδιαγραφών),
– ηλεκτρονικό πόλεμο (που είναι ανύπαρκτος),
– σύστημα ΕΡΜΗΣ (αγνώστου κατάστασης)
και άλλα υλικά που έπρεπε να έχουν παραδοθεί από το 2004!
l Μιλάμε για δισ. ευρώ αλλά και για μια μεγάλη τρύπα στην άμυνα… Ουδείς συγκινείται, ουδείς ανησυχεί, ουδείς ταράσσεται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μόνο οι κ. Καραμανλής – Παπανδρέου κραυγάζουν, χορωδιακά, «ουδεμία ανοχή στη διαφθορά…».
l Η ηθελημένη (;) αυτή αδράνεια του ΥΕΘΑ επιτρέπει στους προμηθευτές να ζητάνε και τα ρέστα. Προσφεύγουν στα δικαστήρια. Θα εισπράξουν, τελικά, και άλλα από το θλιβερό αυτό κράτος της πλάκας…
«Γλέντια» στις ΗΠΑ
l Η ανάθεση προμήθειας αεροσκαφών ανεφοδιασμού για την Αμερικανική Αεροπορία, κόστους 40 δισ. δολαρίων, στην ευρωπαϊκή EADS, με απόρριψη της πρότασης Boeing (βλ. «Tο Παρόν» 7/3/08), έχει ανάψει φωτιές στις ΗΠΑ.
l Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν ευθέως τον υποψήφιο για την προεδρία Ρεπουμπλικάνο κ. ΜακΚέιν ως υπονομευτή της Boeing και ως έμμεσο υποστηρικτή της EADS.
l Απεκαλύφθη ότι ο αμερικανός ΥΕΘΑ Γκέιτς έστειλε γράμμα, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση ανάθεσης στην EADS, στον ΜακΚέιν, στο οποίο υπαινισσόταν αλλαγές που έγιναν στο κείμενο της αίτησης προσφορών («Space War» 11/3/08).
l Καλά ξεμπερδέματα…
…και στο Ηνωμένο Βασίλειο
l Η ΒΑΕ είναι, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλιστικών προγραμμάτων της Αγγλίας. Μετέχει και στην κατασκευή των Eurofighter, ανταγωνιστικών αμερικανικών μαχητικών.
l Στην Ελλάδα εκπροσωπείτο, κατά κλάδο, από διάφορους αντιπροσώπους και συμμετείχε στην κατασκευή του θρυλικού συστήματος της Siemens, ΕΡΜΗΣ.
l Οι αντιπρόσωποι είναι αναγκαίο κακό. Μπορεί το κράτος κάπως να τους ελέγχει. Υπάρχουν ασφαλώς και έντιμοι, για να μην τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
l Ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου αποπειράθηκε να τους καταργήσει. Αποτέλεσμα ήταν να συνεχίζεται η ύπαρξή τους, υπό σκιά, αλλά και να ξεφυτρώσουν οι παντελώς ανεξέλεγκτοι και αφορολόγητοι μιζαδόροι.
l Προ εβδομάδος η ΒΑΕ, που διεκδικεί επίσης το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, διέκοψε άνευ προειδοποίησης ή συνεννόησης τις σχέσεις της με τους ενταύθα αντιπροσώπους της, χωρίς να τους αντικαταστήσει. Έξω, κύριοι…
l Πανηγυρίζουν, φυσικά, οι ανταγωνιστές της Ιταλοί και Κορεάτες. Προβλέπονται αντιδράσεις των ενταύθα με αγωγές.
l Η ΒΑΕ είναι γνωστό ότι από το 2007 βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα κατηγορούμενη ότι έκανε υπό το σκότος παράνομες συναλλαγές, ελληνιστί λαδώματα, σε αρμόδιους της Ριάντ για πώληση 120 μαχητικών Tornados, κόστους 60 δισ. ευρώ! Η εταιρεία βέβαια το αρνείται, αλλά η έγκυρη «Guardian» (7/6/07) έγραψε ότι υπάρχουν σκιές πληρωμής παράνομης προμήθειας σε άραβες αξιωματούχους.
l Το χρήμα με… ουρά όδευε από την Αγγλία σε τράπεζες των ΗΠΑ, όπου το… μύρισε η φοβερή αμερικανική IRS (ΣΔOE) και επειδή η ΒΑΕ έχει δραστηριότητες στις ΗΠΑ και είναι ανταγωνιστική αμερικανικού κολοσσού, έκανε θέμα και εξανάγκασε την αντίστοιχη SFO της Αγγλίας να αρχίσει ανακρίσεις.
l Όταν άνοιξε ο υπόνομος, έσπευσε ο τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπλερ να διατάξει διακοπή πάσης έρευνας, επειδή «…θίγονται ζωτικής σημασίας βρετανικά συμφέροντα…».
Ακόμη ολίνον έλαιον…
l Στον χορό του κυνηγιού του μαγισσών μπήκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη ευθέως στη βρετανική για βρώμικο ανταγωνισμό (σ.σ.: σου λέει, αν γίνεται τέτοιο λάδωμα, πώς θα ανταγωνισθούν τα αμερικανικά μαχητικά τα Eurofighter;), σύμφωνα με το «Defense News» (27/2/07). Ανάλογη επίθεση έγινε στη Σ. Αραβία.
l Έγινε, επίσης, διάβημα στην ΕΕ ώστε να αναγκασθεί να εκδώσει νόμο κατά της διαφθοράς (Anticorruption Convention).
l Η υπόθεση, τελικά, πνίγηκε από τον κ. Μπλερ για λόγους «εθνικής ασφάλειας»… Μήπως σας θυμίζει το πνίξιμο των υποθέσεων εξοπλισμών που έκανε ο ημέτερος Κωνσταντίνος ο Παραγραφεύς, πάλι για το καλό της πατρίδας;
l Τη σκυτάλη, αργότερα, παρέλαβε η σουηδική κυβέρνηση, που άρχισε έρευνα για πλύσιμο χρήματος της ΒΑΕ («New York Times» 15/5/07).
l Η ενέργεια της ΒΑΕ να απολύσει τους αντιπροσώπους της θυμίζει το ίδιο που έκανε η ρωσική Rosvoorouzhenie το ʼ98, που απέλυσε τον αντιπρόσωπό της στα TOR-Μ1 και Zubr, εφόσον κατάφερε να «μιλάει» απευθείας με τους άρχοντες του ΥΕΘΑ. Ήταν περιττός…
l Αν η ΒΑΕ ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, σίγουρα θα αποτύχει. Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες σήμερα. Καθόλου…
Υπάρχει φιλότιμο;
l Βεβαίως και υπάρχει… Στην Αλβανία. Εκεί παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας για το δράμα που προέκυψε από τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις πυρομαχικών και τα θύματα.
l Θυμόσαστε να παραιτήθηκε κάποιος του υπουργείου Άμυνας μετά το φιάσκο των Υμίων;
l Και, με την ευκαιρία, τι γίνεται κ. Μανούσε, πρόεδρε της ΕΑΣ, εκείνη η κατακύρωση του διαγωνισμού για την καταστροφή των ναρκών; Περιμένετε να επιβληθεί πρόστιμο από τον ΟΗΕ ή να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες οι ανταγωνιστές; Αφήστε τους να φωνασκούν. Ας διαμαρτυρηθούν στο κόμμα…
Η συντριβή του UH-IH
l Ήταν αναμενόμενη… Το υλικό είναι γερασμένο. Τα 20 ΝΗ-90 (τα σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένα) καθυστερούν.
l Η ματαίωση του εκσυγχρονισμού αριθμού UH-IH που είχε προχωρήσει και σταμάτησε, αδικαιολόγητα, το 2004, αποδείχθηκε μοιραία.
l Τι θα πουν αν ακολουθήσει άλλη συντριβή; Θα στέλνουν δακρύβρεχτα συλλυπητήρια;


Σχολιάστε εδώ