XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η διεθνής πιστωτική κρίση, τα κακώς κείμενα της εγχώριας αγοράς και ο συνδυασμός ισχυρό ευρώ-ασθενές δολάριο δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την ένεση ρευστότητας της Federal Reserve, γεγονός που προκάλεσε ανοδική αντίδραση των περισσότερων τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ωθώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.986,4 μονάδες, με κέρδη 1,53%, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 487 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74,5 αφορούσαν πακέτα. Από τις μετοχές του FTSE 20 υπερκέρδη για ΟΤΕ και MIG, αξιοσημείωτα για Βιοχάλκο, MPB και ΕΛΠΕ, στους αρνητικούς πρωταγωνιστές οι ΔΕΗ, Intralot και ATE, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο ΟΠΑΠ. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το καλό κλίμα των ξένων αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.045,22 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,47%, όταν η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 343,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 29,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την παρουσίασαν αυτοί των Μέσων Ενημέρωσης, Τραπεζών και Εμπορίου, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσαν εκείνοι των Τροφίμων-ποτών, Κοινής Ωφέλειας και Κατασκευών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το αρνητικό ρεκόρ του δολαρίου, η εντυπωσιακή αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού και η ανακοίνωση κατάσχεσης του στεγαστικού fund της Carlyle Group επηρέασαν τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και τη Σοφοκλέους, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.892,35 με πτώση 3,78%, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 347 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55,8 αφορούσαν πακέτα. Από τις επιμέρους μετοχές μόλις 27 ήταν ανοδικές, έναντι 241 πτωτικών.

> Υφίσταται, ναι ή όχι, το δικαίωμα στην απεργία; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν οι Διοικήσεις των εισηγμένων, που εγκαλούν τους απεργούς για διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Βλέπε ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, κ.λπ. Σύσσωμοι πάντως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε «ναι» στις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους επικεφαλής των εν λόγω εταιρειών για ενδοτισμό στις κυβερνητικές εντολές, που έχουν να κάνουν με τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Βλέπε ΓΕΝΟΠ, ΟΤΟΕ, κ.λπ.

> Αυτά και αν είναι κέρδη! Αλήθεια ποιες είναι οι υπεραξίες που κατέγραψαν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εγχώριων εισηγμένων ομίλων, από την αγορά πακέτων ιδίων μετοχών, είτε με δικά τους κεφάλαια είτε με τη μορφή stock options είτε με ανοιχτά δάνεια από τα ταμεία των εταιρειών τους;

> Δύσκολοι καιροί… για πρίγκιπες! Σε ένα άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί την τελευταία περίοδο οι περισσότερες από τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, κυρίως των τραπεζών, είτε για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους είτε για να προσφέρουν νέα επενδυτικά προϊόντα είτε για να εμπλακούν στην αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων ασφάλισης.

> Αν και οι απορίες μας είναι πολλές, θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε μόνο σε μία! Γιατί η ΝΕΛ επέλεξε να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2007, τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της τρέχουσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου;

> Και τώρα τι; Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που μέχρι πρότινος «χειροκροτούσαν» την αύξηση της συμμετοχής των ξένων στην εγχώρια χρηματαγορά; Γιατί λούφαξαν πίσω από την ανωνυμία των διαρροών και των φημών; Ποιος θα εξηγήσει στους μικροεπενδυτές, γιατί δεν θωρακίστηκε η εγχώρια αγορά από τις επιθετικές ρευστοποιήσεις θέσεων των αλλοδαπών κεφαλαίων;

> Οι διαδικασίες συγχωνεύσεων μεταξύ εταιρειών, «θυγατέρων» και μαμάδων», του ίδιου Ομίλου, έχουν πλέον την τιμητική τους. Κάτι ανάλογο πρέπει να παίζεται με τη Σιδενόρ, η οποία μεσοβδόμαδα αγόρασε μεγάλο πακέτο της Σωληνουργεία Κορίνθου.

> Μας πρόλαβε η παράταση! Για να δούμε τι θα δούμε και με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 που έχουν να κάνουν με τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

> Αλώβητοι μέσα από τη διεθνή πιστωτική κρίση φαίνεται ότι βγήκαν οι «πετρελαιάδες», καθώς εν μέσω χρηματιστηριακού χαμού, ήταν οι μόνοι που διέθεσαν πακτωλό χρημάτων σε επιχειρηματικά deals. Πρόσφατο παράδειγμα οι εξαγορές εταιρειών από τα αραβικά κεφάλαια του ομίλου ΜΙG.

> Με διαρροές που έχουν στόχο την καταγραφή αντιδράσεων δεν ασκείται πολιτική, πόσο περισσότερο όταν αυτή έχει να κάνει με την φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, έτσι δεν είναι, κ. υπουργέ; Τώρα η όποια προσπάθεια σύνδεσής τους με τον χρόνο διακράτησης των μετοχών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

> Ποιος νοιάστηκε; Σε πόσα εκατομμύρια ευρώ υπολογίστηκαν τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, από τις ημέρες που δεν λειτούργησε το χρηματιστήριο; Με δεδομένο ότι εισπράττει 0,15% επί της αξίας των πωλούμενων μετοχών, περίπου 500.000 ευρώ την ημέρα.

>Τι θέλουν να πουν οι ποιητές; Διαφωνούμε πλήρως με τις εταιρικές ανακοινώσεις που σχετίζονται με αγορές ιδίων μετοχών στις οποίες η ανώτερη από την κατώτερη τιμή ξεπερνά το 250% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους τιμής και έχουν χρονικό ορίζοντα που αγγίζει τη διετία.

> Ένας εκ των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και τρεις ακόμα Αρεοπαγίτες, δύο γυναίκες και ένας άντρας, είναι αυτοί που είχαν ψηφίσει στην τακτική ολομέλεια του σώματος υπέρ της εισήγησης για τη μη ισχύ της ετήσιας παραγραφής. Μια εξ αυτών μαθαίνουμε ότι συνηθίζει να «κλείνει» υπέρ των «εχόντων», γιατί άραγε;

> Τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε έναν μόλις μήνα; Πολλά, καθώς έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν εγγράφως αρκετοί εκ των μετόχων της εισηγμένης Ατλάντικ αναβλήθηκε για τις 11 Απριλίου η Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

> Χειρότερα δεν γίνεται ή μήπως με αυτή την κυβέρνηση όλα είναι πλέον πιθανά; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2008 διαμορφώθηκε στα 1.205,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1.310,4 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2007, παρουσιάζοντας μείωση 8,0%.

> Μα καλά, δεν ευθύνεται κανείς; Ποιοι από τους μεγαλομετόχους της Αγροτουριστικής, που «αποφάσισαν και διέταξαν» την εν λειτουργία εκκαθάριση της εταιρείας είναι σε θέση να μας εξηγήσουν από πού προήλθαν τα οικονομικά προβλήματα που φέρεται να αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια;

> Με αφορμή τα σεμινάρια του ελληνικού ινστιτούτου εκτιμητικής, που έχουν να κάνουν με τις αξιολογήσεις ακινήτων, ρωτάμε κάτω από ποιες κοινά αποδεκτές τεχνικές και υπό τον έλεγχο ποιων αρμόδιων εποπτικών αρχών πραγματοποιούνται οι εκάστοτε εκτιμήσεις, κυρίως αυτού τους είδους των περιουσιακών στοιχείων;

> Κατά τα άλλα απαιτούν, από τις εισηγμένες και τις ΑΧΕΠΕΥ, καλύτερη πληροφόρηση! Αλήθεια, κ. Καπράλο, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους προβήκατε σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σας, καταργώντας τόσο την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού όσο και την AXIA PHONE;

> Μεταξύ κατεργαρέων… υποστήριξη! Χωρίς πρόστιμα θα παραλαμβάνουν πλέον οι εφορίες τις δηλώσεις Ε9 των φορολογουμένων που πιάστηκαν «κοιμώμενοι», «ξεχνώντας» να υποβάλουν τα προηγούμενα χρόνια τα ακίνητά τους.

> Όταν θέλουν, ανταποκρίνονται άμεσα! Ο λόγος για τους αρμοδίους του ΧΑ, όπου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφαίρεσαν τις μετοχές της εταιρείας ΑΕΓΕΚ από τη σύνθεση των Δεικτών FTSE/ΧΑ, μεταφέροντάς τες στην κατηγορία των Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

> Να τους απαγορέψεις να πουλούν μαζικά είναι αδύνατον, να τους αποτρέψεις να προκαλούν βίαια σκαμπανεβάσματα στις τιμές των μετοχών είναι ανέφικτο, να τους βάλεις όμως κάτω από συνεχή, διασταυρωμένο έλεγχο, μεταξύ εκθέσεων-εκτιμήσεων και χρηματιστηριακών συναλλαγών, είναι τουλάχιστον αναγκαίο. Ο λόγος για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

> Τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα! Επανεξελέγη χάρη στην ψήφο των αγροτών, γεγονός όμως που δεν εκτίμησε δεόντως, γι’ αυτό και το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών μειώθηκε κατά 0,3% το 2007, ενώ ο δείκτης του αγροτικού εισοδήματος είναι πολύ μακριά από τον μέσο κοινοτικό. Περί της γαλάζιας διακυβέρνησης ο λόγος.

> Σημαντικό για περιόδους πιστωτικής κρίσης! Μόνο «μείον» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το ταμείο της Eurobank Properties, καθώς από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα, φέρεται να διαθέτει ρευστότητα τη τάξης των περίπου 255 εκατομμυρίων ευρώ.

> Με την πρόσφατη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία έκανε εκτενείς αναφορές σχετικά με τις δυνατότητες των ελληνικών έναντι των αλλοδαπών τραπεζών, δήλωσε «παρών» και έθεσε εαυτόν υποψήφιο για την καρέκλα του κεντρικού μας τραπεζίτη. Περί του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Προβόπουλου, ο λόγος.

> Αληθεύει ότι το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφήνει μεταξύ άλλων ακάλυπτο το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων της Εθνικής, για το έτος 2005, το οποίο και αναμένεται να μεταφερθεί σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ; Τώρα γιατί παραπονιέται για άνιση μεταχείριση σε σχέση με τις άλλες Τράπεζες, δεν το πολυκαταλαβαίνουμε εκτός και αν στοχεύει σε «δικαιώματα» που έχουν αποκτήσει από το ’85 κάποια άλλα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

> Νέες ματαιώσεις δημοπρασιών προκάλεσαν οι στάσεις εργασίας των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου, ανεβάζοντας έτσι στα 444 εκατομμύρια ευρώ το σύνολο των προϋπολογισμών των έργων που έχουν ακυρωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεών τους.

> Το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες ρυθμίσεις από πλευράς εποπτικών αρχών, στη δυνατότητα των ΑΕΔΑΚ να προχωρούν σε διαχείριση χαρτοφυλακίων και επενδυτικές συμβουλές επί χρηματοπιστωτικών μέσων, οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων τόσο εταιρειών του ίδιου ομίλου, βλέπε AΧΕΠΕΥ, ASSET, όσο και διαφορετικών κλάδων, βλέπε ΕΕΧΑ, γεγονός που θα έπρεπε να προβλεφθεί έγκαιρα.

> Υπάρχει και η θετική πλευρά! Η κάθετη πτώση του χρηματιστηρίου, τον μήνα Φεβρουάριο, συνοδεύτηκε από χαμηλούς τζίρους συναλλαγών, διαμορφούμενη στα 7.665,33 εκατ. ευρώ έναντι 11.435,20 εκατ. του προηγούμενου μήνα, γεγονός που αφήνει ελπίδες για σύντομη ανάκαμψη!

> Καμία επίσημη διάψευση! Τελικά οι φήμες και οι διαρροές, περί επαφών μεταξύ Δημοσίου και Deutsche Telekom, που ώθησαν την μετοχή του ΟΤΕ στα ύψη, είχαν, ναι ή όχι, βάση; Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα;

> Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να φέρονται λιγότερο ευάλωτες στη διεθνή πιστωτική κρίση, λόγω της μικρότερης έκθεσής τους σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν παύουν όμως να επηρεάζονται άμεσα από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

> Από το κούνημα της θάλασσας, στη σταθερότητα της στεριάς! Ο λόγος για την αλλαγή επενδυτικής πλεύσης της οικογένειας Λασκαρίδη, η οποία μετά την πώληση των συμμετοχών που διέθετε σε ακτοπλοϊκές εταιρείες, στράφηκε στον χώρο του τουρισμού και συγκεκριμένα των ξενοδοχείων.

> Άλλα λέει ο αρμόδιος υπουργός, άλλα η διορισμένη Διοίκηση και άλλα οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές! Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται πάντως ο διαγωνισμός ξεπουλήματος των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λυμένος Πειραιώς, καθώς τέσσερις στους πέντε υποψηφίους ζήτησαν ήδη παράταση. Και κάτι ακόμα, είναι δυνατόν από τη μια να παραχωρείται η δημόσια περιουσία σε ιδιώτες και από την άλλη να απειλούνται οι θέσεις εργασίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις;

> Με αφορμή τη μετονομασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε Hellenic Post Bank, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η αλλαγή εταιρικής ταυτότητας και λογοτύπου ενός Ομίλου πρέπει να συνεκτιμάται τόσο με τα χρήματα που δαπανήθηκαν όσο και με το αισθητικό επιχειρηματικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η Emporiki φέρεται να ξόδεψε πολλά πετυχαίνοντας λίγα, σε αντίθεση με την ATEbank, που υλοποίησε το project φθηνά, αλλάζοντας έτσι πρόσωπο και προοπτική.

> Με αρκετές δικαστικές υποθέσεις ανοιχτές που έχουν να κάνουν με δωροδοκίες στελεχών σε τράπεζες και θυγατρικές εταιρείες θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της διαφθοράς ούτε φωτογραφικές είναι ούτε αναδρομική ισχύ θα έχουν.

> Καλώς εχόντων των πραγμάτων μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση ετοιμάζει τις βαλίτσες για αποχώρηση από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Ο λόγος για την Everest, καθώς μετά την υποβολή της δημόσιας προσφοράς από την εταιρεία Αλκμήνη, αναμένεται η επιδίωξη της διαγραφής των μετοχών.

> Ποιο είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα απόκτησης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου; Πόσες εβδομάδες χρειάζονται για την απόκτηση θεωρημένου μπλοκ τιμολογίων; Πού πήγαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για πάταξη της γραφειοκρατίας;

> Με αφορμή την πρόσφατη «μεταγραφή» χρηματιστηριακού αναλυτή από την Praxis ΑΧΕΠΕΥ στην θέση του υπεύθυνου Επενδυτικών Σχέσεων του ομίλου Ιασώ, ρωτάμε αν το εν λόγω στέλεχος έχει συντάξει θετικές εκθέσεις για την μετοχή της εισηγμένης εταιρείας;

> Αίσχος και ντροπή, για τα καλά και συμφέροντα των εθνοπατέρων μας! Την ίδια στιγμή που με το ασφαλιστικό έκτρωμα της γαλάζιας διακυβέρνησης ασελγούν κατά πάντως ασθενών κοινωνικών ομάδων, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, δημεύοντας περιουσίες ταμείων και προκαλώντας δραματικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, έρχονται και χρυσώνουν το χάπι για τους ίδιους, προσθέτοντας μόλις 4 χρόνια στο χρονικό διάστημα θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

> Δεν κατάφεραν να προστατέψουν τις περιουσίες τους και εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του καπιταλιστικού συστήματος. Ούτε 100 ούτε 300 ούτε καν 500, αλλά πάνω από 600 δισ. δολάρια κοστολογήθηκε, από την UBS, η τρύπα των subprimes στις τράπεζες.

> Εκτός χρηματιστηριακού κλίματος βρέθηκαν μεσοβδόμαδα οι εταιρείες της εναλλακτικής αγοράς, καθώς την ίδια στιγμή που παρατηρήθηκε σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των υπολοίπων μετοχών, αυτές επέλεξαν τον μοναχικό δρόμο της πτώσης.

> Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση των αρχών, σχετικά με τις εκροές αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά, τον μήνα Φεβρουάριο, που είχε αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών, ρωτάμε πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι της εγχώριας χρηματαγοράς που μέχρι πρότινος θριαμβολογούσαν υπέρ της συμμετοχής των ξένων στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ;

> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει την ίδια τύχη με το προκάτοχό του! Η αναφορά μας στη δημιουργία του Οργανισμού Invest in Greece, που προέκυψε από τον μετασχηματισμό και την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων.

> Μανία καταδιώξεως φαίνεται να έχει πιάσει τις Διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, κατά των υπευθύνων των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου. Πρόσφατο παράδειγμα η Vivere Entertainment, που προχώρησε σε αντικατάσταση του «ελεγκτή» της.

> Επενδυτική στροφή μεγάλων ρίσκων! Πόσοι από τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, αφού απογοητεύτηκαν από τις αποδόσεις των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστρεψαν πλέον το ενδιαφέρον τους στις ελκυστικές αποτιμήσεις των εταιρειών του FTSE Small Cap;

> Μα καλά, εκτός από τους μάρτυρες, που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου στρατοπέδου, δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι ειδικοί πραγματογνώμονες που θα μπορούσαν να εισηγηθούν επί των τεχνικών θεμάτων! Κατά τα άλλα παράταση πήρε η δημοσιοποίηση της κρίσης των εισαγγελέων που διερευνούν τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στην ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες, είτε στη Διοίκηση είτε στη ΓΕΝΟΠ είτε και στους δύο. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής και πολλοί άλλοι ετοιμάζουν και καταθέτουν μηνυτήριες αναφορές, κατά παντός υπευθύνου.

> Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι πολλές από τις εγχώριες τράπεζες ενδιαφέρονται πλέον να έχουν ενεργό ρόλο και στα media, είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις είτε με συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν τέτοιου είδους πλατφόρμες;

> Ράλι άνευ προηγουμένου κατέγραψε τόσο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όσο το πετρέλαιο και ο χρυσός, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για την πορεία τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε τα 1,558 δολάρια, ο μαύρος χρυσός το φράγμα των 110 δολαρίων, ενώ το λαμπερό μέταλλο το όριο των 1.000 δολαρίων.

> Κάπως έτσι φαίνεται ότι λειτουργούν οι αρμόδιες αρχές των χωρών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους! Αιφνιδιαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Societe Generale πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα η αστυνομία συλλαμβάνοντας έναν ακόμη trader.


Σχολιάστε εδώ