4 «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

ΟΧΙ, απαντά με συντριπτική πλειοψηφία ο λαός, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει την αρνητική του εικόνα.

ΟΧΙ, δεν ενδιαφέρει την κοινωνία, ενδιαφέρει μόνο το στενό κομματικό πυρήνα.

ΟΧΙ, ο Γιώργος με την πολιτική που έχει ακολουθήσει δεν μπορεί να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Το σοβαρότερο πρόβλημα δε του ΠΑΣΟΚ κρίνεται ο ίδιος ο αρχηγός του, ακόμα κι απ’ τους ψηφοφόρους του Κινήματος!

ΟΧΙ, λέει επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προοδευτικό κόμμα, είναι συντηρητικό όσο κι η ΝΔ!

Σε αυτήν την τελευταία διαπίστωση, οφειλόμενη προφανώς τόσο στο κακό κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ όσο και στην καθεστωτική του εικόνα, που ενισχύεται απ’ την ανακύκλωση φθαρμένων στελεχών στα ηγετικά όργανα, υπάρχουν οι απαντήσεις στα «γιατί» των παραπάνω διαπιστώσεων.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική η υπέρ της ΝΔ διαφορά των 5,7 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (30,2% έναντι 24,5%), η εκ νέου διαπίστωση της σοβαρής ανοδικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετράται στο 17,7%, η τεράστια υπέρ της ΝΔ διαφορά στην παράσταση νίκης (79,8% έναντι 10,7%!), η συντριπτική υπεροχή «κυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Καραμανλή» έναντι «κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου» (43,3% έναντι 27,4%!) καθώς και τα υπόλοιπα αρνητικά στοιχεία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του.

Βεβαίως, καμπάνες ηχούν (για άλλη μια φορά) και για την κυβέρνηση, αφού η εκτίμηση της πλειοψηφίας του λαού είναι πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν λύνει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού και θεωρούνται δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ως εκ τούτου διαπιστώνεται για άλλη μια φορά η σοβαρή κρίση του δικομματισμού, με «μεγάλο ασθενή» πάντως το ΠΑΣΟΚ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναδειχτεί σε δύναμη ανατροπής του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού, ενώ οι περισσότεροι επιθυμούν ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί πως οι περισσότεροι θεωρούν πρόσκαιρη τη μεγάλη μείωση των ποσοστών των δύο πόλων του δικομματισμού. Και αυτό θα πρέπει να προσγειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην επικρατήσει αυτός ο ιδιότυπος «μικρομεγαλισμός» που έχει κατά το παρελθόν «προσγειώσει» και άλλους που θεώρησαν ότι θα «μεγαλώσουν»…

Τα παραπάνω προκύπτουν από μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (τηλεφωνική, σε δείγμα 1.201 συνεντεύξεων, σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη) από 11 έως και 13 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που ξεκινούσε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Πτώση δικομματισμού –

κατάπτωση ΠΑΣΟΚ…

Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) η ΝΔ προηγείται κατά 5,7% του ΠΑΣΟΚ, με χαμηλά πάντως ποσοστά για τα δυο μεγάλα και σοβαρή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

• ΝΔ 30,2%.

• ΠΑΣΟΚ 24,5%.

• ΣΥΡΙΖΑ 17,7%.

• ΚΚΕ 7,8%.

• ΛΑΟΣ 4,2%.

• Αδιευκρίνιστη ψήφος 8,5%.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 20,3%, αλλά υπάρχουν και διαρροές 9,2% απ’ τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και τη ΝΔ, που μέχρι σήμερα φαίνεται να έχει επαναπαυθεί, επειδή η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ πλήττει κυρίως το ΠΑΣΟΚ…

Δηλαδή το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του Σεπτέμβρη και το ένα δέκατο των ψηφοφόρων της ΝΔ πάνε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ!

Συντριπτική εξάλλου είναι η υπέρ της ΝΔ διαφορά στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4), αφού το 79,8% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και μόνο το 10,7% το πιστεύει αυτό για το ΠΑΣΟΚ!

Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόνο το 21,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 64,8% πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Επιπλέον συντριπτικά είναι για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο τα ποσοστά στο κρίσιμο δημοσκοπικά ερώτημα για το ποια κυβέρνηση προτιμούν οι ερωτηθέντες (ΠΙΝΑΚΑΣ 5). Το 43,3% δηλώνει πως προτιμά κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Καραμανλή και μόνο το 27,4% προτιμά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου.

Αρχηγός και συντηρητική εικόνα, τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ!

Το άσχημο για τον Γιώργο δεν είναι απλώς τα αρνητικά ποσοτικά στοιχεία. Είναι -κυρίως- τα ποιοτικά, που καταγράφονται κυριολεκτικά απογοητευτικά.

Για παράδειγμα, διερευνώντας μέσα από μια σειρά ερωτήσεων τα αίτια της φθοράς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την απήχηση του συνεδρίου στον λαό (στο οποίο συνέδριο έχει επενδύσει πολλά ο Γιώργος για την πολυπόθητη ανάκαμψη…) η RASS διαπιστώνει πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια απ’ τις κύριες αιτίες της κρίσης του κινήματος!

Κάτι που ερμηνεύεται απ’ το γεγονός ότι πλέον ο Γιώργος είναι τέσσερα χρόνια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι λογικό η κρίση να αντανακλά στη δική του παρουσία.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) στο ερώτημα για τα αίτια της φθοράς του ΠΑΣΟΚ:

• Το 26,8% εκτιμά ότι είναι ο αρχηγός του.

• Το 19,7% λέει ότι ευθύνεται το κυβερνητικό του παρελθόν.

• Το 17,3% το αποδίδει στην έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

• Το 17% λέει πως ευθύνεται η έλλειψη ενότητας.

• Το 13,2% η μη ανανέωση στελεχών.

• Μόνο το 4,6% αποδίδει τη φθορά στην υπονόμευση απ’ τα ΜΜΕ. Έτσι με συντριπτικό τρόπο ακυρώνεται η επιχειρηματολογία κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιρρίπτουν ευθύνες στα ΜΜΕ!

• Είναι δε χαρακτηριστικό ότι περίπου τις ίδιες απαντήσεις δίνουν και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Με πιο χαρακτηριστικό ότι και αυτοί πρώτα επιρρίπτουν ευθύνες στο Γιώργο και τελευταία στα ΜΜΕ!

Ίσως όμως το σημαντικότερο εύρημα για την ερμηνεία της σοβαρής και διαχρονικής κρίσης του ΠΑΣΟΚ είναι η απάντηση στο ερώτημα για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι συντηρητικό ή προοδευτικό κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΕΣ 8, 9, 10) ότι είναι παρόμοια τα ποσοστά όσων θεωρούν συντηρητικό κόμμα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ με συντριπτικά ποσοστά οι ερωτηθέντες θεωρούν το ΠΑΣΟΚ κόμμα συντηρητικό!

Συγκεκριμένα συντηρητικό κόμμα θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το 61,4% και μόνο το 24,7% το θεωρεί προοδευτικό!

Και το πιο ενδιαφέρον, όσο και ενδεικτικό, είναι πως οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένοι. Το 45,3% θεωρεί το κόμμα του προοδευτικό και το 45,3% συντηρητικό!

Εξίσου απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για το συνέδριο. Το 68,6% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) θεωρούν πως το συνέδριο δεν πρόκειται να αλλάξει τη σημερινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ και μόνο το 26,9% έχει αισιόδοξη προσέγγιση γι’ αυτό.

Αλλά απαισιόδοξη είναι η προσέγγιση ακόμα και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το 49,9% δεν πιστεύει ότι το συνέδριο θα αλλάξει την εικόνα του κόμματος, ενώ το 44,9% το πιστεύει.

Αν πάμε δε στο αν πιστεύουν οι ερωτηθέντες πως ο Γιώργος θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, εκεί… Το 68,8% (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14) λέει όχι και μόνο το 29,6% λέει ναι!

Αλλά το ίδιο απαισιόδοξοι είναι και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Το 51,7% δεν πιστεύει ότι ο Γιώργος θα οδηγήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ το πιστεύει το 47%!

Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16) το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αφορά μόνο τον στενό κομματικό πυρήνα, ενώ το 42% εκτιμά ότι μπορεί να αφορά την κοινωνία. Επ’ αυτού οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι πιο αισιόδοξοι, αφού το 59,1% εκτιμά ότι μπορεί το συνέδριο να αφορά την κοινωνία και το 38,7% ότι αφορά μόνο το στενό κομματικό πυρήνα.

Σε ό,τι αφορά το τι θα πρέπει να κάνει ο Γιώργος (ΠΙΝΑΚΕΣ 17 και 18):

• Το 26,2% λέει να προβάλει μια νέα ηγετική ομάδα.

• Το 18% ζητά να γίνει πιο αντιπολιτευτικός.

• Το 17,9% να συνεργαστεί με την υπόλοιπη Αριστερά.

• Το 16,7% να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ.

• Το 14,2% να κάνει σαφή την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

• Περισσότερο υπέρ της συνεργασίας με την Αριστερά (23,2%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Κρίση του

δικομματισμού

και ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, και ενώ η κρίση του δικομματισμού δεν αμφισβητείται, έχει ιδιαίτερη σημασία το εύρημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 19 και 20) σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 52,2% θεωρεί προσωρινή την πτώση των ποσοστών των δύο πόλων του δικομματισμού. Βέβαια υπάρχει και ένα ισχυρό 40,4% που τη θεωρεί μόνιμη. Ωστόσο, αυτή η τάση υποδηλώνει ότι ο δικομματισμός θα το παλέψει. Κι αν ο βασικά ευνοημένος απ’ την κρίση του δικομματισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χειριστεί σωστά αυτήν του την άνοδο, τότε δεν αποκλείεται για άλλη μια φορά ο δικομματισμός να αντέξει.

Θεωρείται βέβαια φυσιολογικό ότι οι οπαδοί των δυο μεγάλων κομμάτων κατά πλειοψηφία εκτιμούν πως είναι προσωρινή η κρίση του δικομματισμού, σε αντίθεση με τους οπαδούς της Αριστεράς και των μικρότερων άλλων κομμάτων.

Πάντως, ενδεικτικό όσο και ενισχυτικό της ανοδικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι (ΠΙΝΑΚΕΣ 21 και 22) οι απαντήσεις στο ερώτημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξελιχτεί σε δύναμη ανατροπής του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού.

Το 57,2% πιστεύει ότι μπορεί, ενώ το 39,4% έχει αντίθετη προσέγγιση. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το πιστεύουν αν και με μικρότερα ποσοστά και οι οπαδοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ…

Εξάλλου (ΠΙΝΑΚΑΣ 23) στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα άξιζε να ενισχυθεί στις εκλογές»:

• Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%.

• Έπεται η ΝΔ με 24,3%.

• Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 20,1%, το ΚΚΕ με 6%, ενώ ο ΛΑΟΣ έχει 4%.

Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 24) τι αντανακλά η κρίση στο πολιτικό σύστημα, οι απαντήσεις είναι:

• Το 25,4% την κρίση της ηγεσίας των κομμάτων.

• Το 21,5% την κρίση της κοινωνίας.

• Το 20,8% την κρίση του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων.

• Το 17,4% την κρίση του παγκόσμιου μοντέλου.

• Το 12,1% την κρίση των θεσμών.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 25) εμφανίζονται απαισιόδοξοι οι ερωτηθέντες για το από πού μπορεί να υπάρξει διέξοδος απ’ την κρίση.

Το 32,4% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος, το 32% την αναμένει απ’ την κυβέρνηση και το 28,7% απ’ την αντιπολίτευση.

Παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 26) για το ποιον θεσμό εμπιστεύονται οι πολίτες για να αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο.

• Το 25,5% λέει το πανεπιστήμιο.

• Το 21,1% η κυβέρνηση.

• Το 19,8% το Κοινοβούλιο.

• Το 19,3% η Δικαιοσύνη.

• Το 6,6% η Εκκλησία. Υπενθυμίζεται, ότι επί Χριστοδούλου τα ποσοστά της Εκκλησίας ήσαν κατά πολύ υψηλότερα…

Υπέρ εξάλλου κυβερνήσεων συνεργασίας (ΠΙΝΑΚΑΣ 27) τάσσεται το 61,7% των ερωτηθέντων και μόνο το 37% προτιμά τις μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Ενώ στο ποια κόμματα μπορούν να συγκυβερνήσουν (ΠΙΝΑΚΑΣ 28):

• Το 50,8% προτιμά ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

• Το 14,5% ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

• Μόνο το 14,4% επιλέγει τον «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

• Το 6,4% προτιμά ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ.

• Το 5,2% επιλέγει ΝΔ – ΛΑΟΣ.

• Το 3.4% προτιμά ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ και ένα 2.1% επιλέγει… ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ.

Εξάλλου, είναι ενδεικτικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 29) ότι:

• Το 40,9% θεωρεί καλύτερη την κυβέρνηση Καραμανλή, έναντι του 37,8%, που προτιμά την κυβέρνηση Σημίτη…


Σχολιάστε εδώ