Υποστηρίζω το βέτο Καραμανλή
Γαργαλάει ακόμη και τον αλυτρωτισμό της Βουλγαρίας. Η οποία, όταν ακούστηκε, για παράδειγμα, το όνομα «Άνω Μακεδονία» θεωρεί ότι η «Άνω Μακεδονία» είναι Βουλγαρία. Είναι δηλαδή η «Μακεδονία του Πιρίν», όπως τη λένε εκείνοι. Και έκαναν μάλιστα και διάβημα στα Σκόπια. Εγώ θεωρώ ότι το «Άνω Μακεδονία» θα γίνει «Μακεδονία». Δεν θα λέγονται «Άνω Μακεδόνες» όπως δεν λέγονται και οι Βρετανοί «Μεγαλοβρετανοί». Αυτή την απάντηση-δήλωση έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σπάζοντας τη σιωπή του για το Σκοπιανό στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Η άλλη όψη» και πρόσθεσε:
«Τη θέση Καραμανλή, ότι αν δεν υπάρχει λύση πάμε σε βέτο, την υποστήριξα δημόσια σε ανύποπτο χρόνο και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Την απόρριψη Καραμανλή της διπλής ονομασίας τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Θυμίζω ότι πριν από 16 χρόνια παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει διπλή ονομασία»!
Και ο Σαμαράς υπογραμμίζει: «Και σήμερα χαίρομαι που τόσο ο Καραμανλής επίσημα, όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της Βουλής, απορρίπτουν τη διπλή ονομασία. Και για μένα αυτό είναι μια δικαίωση. Τώρα πιστεύω πρακτικά ότι οι Σκοπιανοί δεν θα δεχτούν αλλαγή στο εσωτερικό τους όνομα, δηλαδή στη συνταγματική τους -όπως τη λένε- ονομασία, ακόμα κι αν δεχτούν την οποιαδήποτε διπλή ονομασία. Δεν θα δεχτούν αλλαγή στο εσωτερικό τους όνομα. Άρα αυτή η στρατηγική Καραμανλή πιστεύω και εύχομαι ότι θα εκθέσει τα Σκόπια ως αδιάλλακτα και θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία για το βέτο».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μ. Κοττάκη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε:
«Όταν αναγνωρίζεις επίσημα την απόσχιση των Αλβανών από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο, πώς είναι δυνατόν να μην αναγνωρίσεις την απόσχιση πάλι των Αλβανών από τα Σκόπια, κυρίως στην περιοχή του Τετόβου; Πιστεύω ότι είναι αναπόδραστο, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή και αυτοί θα αναγνωριστούν. Επομένως ένα τμήμα των Σκοπίων δεν πρόκειται σε λίγο να υπάρχει. Και δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο μέσα στον χρόνο -γιατί, ξέρετε, η Ιστορία γράφει τα γεγονότα, σε παρένθεση μπαίνει ο χρόνος- δεν πιστεύω ότι είναι φρόνιμο εμείς να τους χαρίσουμε το όνομά μας σε μια χώρα που σε λίγο δεν θα υπάρχει. Ούτε καν πιστεύω ότι είναι φρόνιμο για το ΝΑΤΟ να τους βάλει μέσα στο ΝΑΤΟ, όταν αναπόφευκτα επαναλαμβάνω είναι σίγουρο ότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν».
Δημοσιογράφος: «Μου περιγράφετε ένα μέλλον το οποίο περιέχει εκπλήξεις για όσους δεν το παρακολουθούν από κοντά. Ωστόσο, με βάση την ανάλυση που μου κάνετε, έχω να παρατηρήσω το εξής: Μας συμφέρει ή δεν μας συμφέρει τελικά να υπάρχει αυτό το κρατίδιο στα σύνορά μας; Διότι αν αυτό το κράτος διαλυθεί, θα το διαδεχθεί μεγαλύτερη Βουλγαρία, μεγαλύτερη Αλβανία. Και θα υπάρξουν επίσης ευρύτερες ανακατατάξεις στα βόρεια σύνορά μας στους πληθυσμούς και στα κράτη της περιοχής. Θα έχουμε και πάλι μεταβολές συνόρων. Μήπως μας συμφέρει το σημερινό στάτους, έχοντας αυτό το κράτος ως μαξιλάρι στα βόρεια σύνορά μας ή όχι;»
Α.Σ.: «Εγώ περιγράφω αυτό που προέβλεψα και τότε το θεωρούσαν περίπου τρελό, όταν τους έλεγα κάποτε ότι το Κόσοβο θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα είναι ξεχωριστή χώρα. Εγώ περιγράφω -αν θέλετε- απλώς τι κατά την άποψή μου συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί. Όμως θα σας πω. Ασφαλώς δημιουργούνται πολλά κράτη στην περιοχή και είναι αφύσικο διπλωματικά ότι δημιουργούνται και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Δημιουργείται με το θέμα της Αλβανίας αυτό που σιγά σιγά οι Αλβανοί (για να μην το πούνε μεγάλη Αλβανία) το ονομάζουν φυσική Αλβανία. Εννοούν τα 3,5 εκατομμύρια Αλβανούς στην Αλβανία, τα 2 στο Κόσοβο, περίπου 600.000 στην περιοχή των Σκοπίων. Είναι δηλαδή κάπου 6 εκατομμύρια. Όσο είναι η Βουλγαρία, λίγο λιγότερο από τη Σερβία. Αυτά παρατηρώ και προβλέπω. Θα μου πείτε, το υπονοήσατε μάλιστα, κινδυνεύει η Ελλάδα από μια μεγαλύτερη Αλβανία; Εγώ δεν κινδυνολογώ, αλλά και δεν δέχομαι αλυτρωτισμούς σε βάρος της χώρας μου. Όπως δεν δέχομαι να υπάρχει στο Σύνταγμα των Σκοπίων αυτό το περίφημο άρθρο που λέει ότι με απόφαση της Βουλής αλλάζουμε τα σύνορα της χώρας. Τρελά πράγματα, ακραία αλυτρωτικά. Κατά τον ίδιο τρόπο αρνούμαι να συζητώ τις γελοιότητες τύπου Τσάμηδων που καμιά φορά βάζει η Αλβανία. Αν η Αλβανία γίνει από 4 εκατομμύρια, που είναι σήμερα, 6 εκατομμύρια, τίποτα δεν αλλάζει. Στην Ελλάδα, ως δύναμη, ως ανάπτυξη, ως πληθυσμός, είμαστε και περισσότεροι και ισχυρότεροι και πολύ πιο αναπτυγμένοι, και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να φοβόμαστε από αυτό. Ούτε βέβαια και μπορώ να δεχτώ ότι εκφράζοντας κανείς ελεύθερα αυτές τις θέσεις και τις απόψεις έχει να φοβηθεί από τον κίνδυνο τον λεγόμενο των συμμάχων. Το είδαμε με το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Πολλοί είχαν προβλέψει -θυμάστε τότε- καταστροφές, και τελικά η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά».
Δημοσιογράφος: «Ναι αλλά τώρα τρέχει η Κύπρος και ζητάει επανεκκίνηση των συνομιλιών και τσινάνε, να το πω έτσι, οι Τουρκοκύπριοι…»
Α.Σ.: «Ναι, αλλά προσέξτε. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει το χαρτί το δέκα το καλό. Που δεν το ‘χει κανένας άλλος στη γειτονιά εκεί. Και νομίζω ότι αυτό είναι -αν θέλετε- το μεγάλο πλεονέκτημα: Το γεγονός ότι μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μπήκε κόντρα σε αυτές τις σειρήνες που πίστευαν ότι όποιος δεν δεχτεί το Σχέδιο Ανάν καταστράφηκε. Προχθές δεν είχε δημιουργηθεί εδώ η εντύπωση ότι «τι θα γίνει στο ΝΑΤΟ στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί;» Τελικά τι έγινε; Κάποια λόγια ψέλλισε η Νορβηγία και τελικά πέρασε το θέμα όπως το θέλαμε για τη μη πρόσκληση».
Δημοσιογράφος: «Όταν στη γειτονιά μας συγκρούονται οι δύο υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η ελληνική εξωτερική πολιτική προς ποια κατεύθυνση πρέπει να βρίσκεται;»
Α.Σ.: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, πρέπει να παρακολουθεί προληπτικά και όχι κατασταλτικά τα γεγονότα και πρέπει να αντιληφθεί ότι το κομμάτι που λέγεται ενέργεια γίνεται πια αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Δημοσιογράφος: «Να κλείσουμε αυτό το κομμάτι με τα Βαλκάνια με το περίφημο πακέτο Πινέιρο, το οποίο περιελάμβανε το όνομα «Νέα Μακεδονία». Ήταν όντως μια χαμένη ευκαιρία για την ελληνική εξωτερική πολιτική τότε;»
Α.Σ.: « Έχουν γραφτεί πολλά για το πακέτο Πινέιρο και πάρα πολλά αλλοπρόσαλλα. Πρακτικά, το πακέτο Πινέιρο πρώτα απ’ όλα δεν απορρίφθηκε από μένα, απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, πλην ΚΚΕ. Ο αείμνηστος Καραμανλής, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, η Δαμανάκη το απέρριψαν, και απορρίφθηκε μάλιστα, αφού εγώ είχα αποπεμφθεί από υπουργός των Εξωτερικών. Επομένως απορρίφτηκε απ’ όλους γιατί ακριβώς περιείχε τη λέξη «Μακεδονία». Αλλά, θεωρητικά, θα μπορούσε να ήταν ευκαιρία το πακέτο Πινέιρο, αν τουλάχιστον το συζητούσαν τα Σκόπια. Τα Σκόπια δεν το συζήτησαν ποτέ! Αν κοιτάξετε το βιβλίο του Γκλιγκόροφ, του Προέδρου τους τότε, που έχει βγει και στα ελληνικά, εξηγεί εκεί γιατί απέρριψε όλες τις συμβιβαστικές προτάσεις και όλο το πακέτο Πινέιρο. Επομένως, τελικά μιλάμε για φαντάσματα.»
Δημοσιογράφος: «Για να έρθουμε τώρα στα πρόσωπα. Κάποια στιγμή και ενώ ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, σας είδαμε ξαφνικά να βγαίνετε στις κάμερες και να λέτε ότι κάποιοι πρέπει να συμβιβαστούν με μια τρίτη θητεία Καραμανλή. Αυτό προκάλεσε μια αίσθηση. Γιατί κάνατε αυτή την δήλωση. Τι προέκυψε;»
Α.Σ.: «Σε μια δύσκολη στιγμή που πέρναγε η κυβέρνηση αισθάνθηκα το χρέος και την υποχρέωση, την ανάγκη να την υποστηρίξω. Και να στηρίξω τον Καραμανλή. Πέραν από το χρέος να στηρίξω την κυβέρνηση Καραμανλή, το έκανα γιατί το πιστεύω. Και πέραν το ότι το πιστεύω, το έκανα γιατί το θέλω. Και πέραν του ότι το θέλω εγώ, το έκανα γιατί πιστεύω ότι το θέλει όλη η κοινωνία, όπως έχει αποδειχθεί και από τις σφυγμομετρήσεις. Θέλει τον Καραμανλή άλλη μία τετραετία τουλάχιστον. Θεωρώ ότι ο Καραμανλής σίγουρα θα κατεβεί για άλλη μία τετραετία».
Δημοσιογράφος: «Να ρωτήσω τώρα και για την Ντόρα Μπακογιάννη. Ποια είναι η άποψή σας; Συνυπάρχετε στη Νέα Δημοκρατία πλέον και πολλοί λένε αρμονικά. Εσείς τι λέτε;»
Α.Σ.: «Κοιτάξτε, δεν βρισκόμαστε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν από πέντε ή έξι χρόνια, αλλά δεν σπάμε και τα θερμόμετρα… Έχουμε όμως δύο κοινά, τα οποία θεωρώ σημαντικά. Πρώτον, ότι βρισκόμαστε και αγωνιζόμαστε για την ίδια παράταξη και, δεύτερον, ότι στηρίζουμε και οι δύο τον Καραμανλή».