Το Όσκαρ… θράσους του Τάκη Αράπογλου

Το άδικο και ανάλγητο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ξεσήκωσε την οργή του… Τάκη Αράπογλου! Ο κύριος διοικητής είναι έτοιμος να σκίσει το καλοραμμένο κοστούμι του στο Σύνταγμα, επειδή με το νομοσχέδιο δεν χαρίζουν στην Εθνική Τράπεζα όσα έχουν χαρίσει σε άλλες τράπεζες! Κατόπιν τούτου, η στήλη τον κηρύσσει υποψήφιο για το Όσκαρ… θράσους 2008.

Ο κ. Αράπογλου, πάντως, έχει αρκετούς λόγους να μην κοιμάται ήσυχος αυτόν τον καιρό: στην Τουρκία έχουμε μαζική έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων, που ανησυχούν για τη λίρα (έχει πέσει 6% από την αρχή του χρόνου) και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Για να καθησυχάσουν τους επενδυτές, μάλιστα, οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου του Ερντογάν έκαναν έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσαν ότι με την αναθεώρηση του ΑΕΠ η Τουρκία έγινε -στατιστικά- πλουσιότερη κατά 30% (μήπως έστειλε κλιμάκιο στην Άγκυρα ο Κοντοπυράκης;)…

Το ένα τρίτο των συναλλαγών του Ιανουαρίου έκαναν φτερά από το χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο, καθώς ο τζίρος μειώθηκε σχεδόν κατά 4 δισ. ευρώ. Προφανώς, όλο και περισσότεροι ξένοι προτιμούν να κάνουν εκτός χρηματιστηρίου τις συναλλαγές τους επί ελληνικών μετοχών, για να γλιτώνουν και τον φόρο του 0,15% επί των πωλήσεων, που ακόμη συζητάνε στο υπουργείο Οικονομικών για το πότε θα καταργηθεί…

Η στήλη έχει μια πρόταση για το θέμα: να καταργηθεί άμεσα ο φόρος των συναλλαγών και στη θέση του να επιβληθεί φόρος, με βάση την κλίμακα, στα εισοδήματα των τραπεζιτών και λοιπών μεγαλοστελεχών εισηγμένων εταιρειών από τα προγράμματα διανομής μετοχών (stock options). Έχουμε την υποψία ότι τα κρατικά έσοδα δεν θα είναι λιγότερα…

Διακριτικό, αλλά σαφές το «άδειασμα» του Πάνου Τσουπίδη από τον Άγγελο Φιλιππίδη: το Ταμιευτήριο, έλεγε ο νέος πρόεδρός του, θα επιδιώξει να αυξήσει την κερδοφορία του από επαναλαμβανόμενα έσοδα (μετάφραση: όχι από τζογαδόρικες τοποθετήσεις σε δομημένα και hedge funds, όπως γινόταν επί Τσουπίδη). Πάντως, το Τ.Τ. θα πληρώσει ακριβά τον τζόγο του Π. Τσουπίδη: η μείωση κερδών το 2007 θα είναι μεγάλη, ενώ η πραγματική ανάκαμψη μετατίθεται από τον κ. Φιλιππίδη στο 2009.


Σχολιάστε εδώ