Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

» Ωραιότατο σκηνικό, ιδανικό για τους μικρομεσαίους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν θέλουν δα και πολύ να τα βροντήξουν όλα (όσοι τουλάχιστον δεν το έχουν ήδη πράξει) και να ρίξουν μια και καλή μαύρη πέτρα πίσω τους!

» Τη Δευτέρα αργία, την Τρίτη και την Τετάρτη το… τυρί -άνοδος έως και κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες- και την Πέμπτη η σκληρή αλήθεια!

» Το κακό δεν είναι πως ο Γενικός Δείκτης αγωνιά να κρατήσει τα επίπεδα των 4.000 μονάδων. Το άσχημο δεν είναι πως οι μετοχές-πρωταγωνιστές των τελευταίων μηνών αδυνατούν να δώσουν ανάσες ή να προσφέρουν καταφύγιο σε μικρούς και μεγάλους επενδυτές και φυσικά βαρύνουν με τη σειρά τους στη διαμόρφωση της χειρότερης -ίσως- ψυχολογίας των εμπλεκόμενων με την αγορά. Της χειρότερης όχι μόνο των τελευταίων ημερών ή εβδομάδων αλλά ετών!

» Σε κάθε περίπτωση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένουν τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μόνο που είθισται εσχάτως να πρωταγωνιστούν για όλους τους λαθεμένους λόγους. Γεγονός όχι ασυνήθιστο δυστυχώς, καίτοι την ίδια περίοδο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών σ’ αυτά ακριβώς τα χαρτιά αυξανόταν, έστω και οριακά (από 59,7% τον Ιανουάριο σε 59,8% τον Φεβρουάριο). Για να λέμε την πλήρη αλήθεια πάντως δεν παρατηρήθηκε τελικά τόσο σημαντική -όσο όλοι φοβόμασταν- εκροή ξένων κεφαλαίων από την αγορά μας. Σε απόλυτους αριθμούς οι ξένοι ελέγχουν σήμερα το 50,8% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ από 51,3% έναν μήνα πριν. Η… παγίδα είναι άλλη! Μπορεί μέχρι τώρα να μην έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις οι αποχωρήσεις των ξένων από την αγορά, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τους τελευταίους 4 με 5 μήνες η μείωση της συμμετοχής των μεγάλων θεσμικών του εξωτερικού είναι συνεχής και σταθερή. (σ.σ.: προσοχή, σταθερή ναι, μη αναστρέψιμη όχι απαραίτητα. Τα πάντα προφανώς εξαρτώνται από το εύρος και τη χρονική διάρκεια της κρίσης στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης).

» Συνεπώς, το μόνο ερώτημα είναι κατά πόσον η αγορά μας, δηλαδή όλοι όσοι επιμένουμε να δραστηριοποιούμαστε επενδυτικά σε τόσο χαλεπούς καιρούς, έχει – και έχουμε- τις αντοχές για να κρατηθούμε, τώρα που οι… «Αρκούδες» επανέκαμψαν δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο. Οψόμεθα…

Y.Γ: Η απόλυτη παράνοια του ελληνικού χρηματιστηρίου! Την ώρα που το σύνολο των τίτλων στην ελληνική κεφαλαιαγορά διαπραγματεύεται καθημερινά σε χαμηλά εβδομάδων και μηνών, τα στοιχεία συνηγορούν για το ακριβώς αντίθετο! Για την ακρίβεια, με τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα στοιχεία η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών άγγιξε -κατά μέσο όρο- το 59% σε ετήσια βάση. Ήτοι σε επίπεδα ρεκόρ για τις τελευταίες 2 χρήσεις…


Σχολιάστε εδώ