Ρυθμίσεις – θηλιά για τις μητέρες

Η συνταξιοδότηση των μητέρων, πάντα σύμφωνα με το άρθρο 144, ακυρώνει δύο από τα τρία «δεν» της κυβέρνησης (αύξηση των ορίων, μείωση των συντάξεων). Έτσι, με το άρθρο 144:
1. Με την παράγραφο 1 καταργείται σταδιακά η δυνατότητα των ασφαλισμένων μητέρων ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών με 5.500 ημέρες ασφάλισης στα 50 έτη. Για το διάστημα των πέντε ετών που μεσολαβεί μέχρι την πλήρη κατάργηση, η μείωση της σύνταξης ορίζεται στο 0,375% για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους ή 6% για κάθε έτος. Στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης αυτή δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα εκάστοτε κατώτατα όρια. Το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
2. Με την παράγραφο 2 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας των μητέρων ανήλικων παιδιών ασφαλισμένων στα Ταμεία που εντάσσονται στο ΙΚΑ από 50 σε 55 έτη με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με αυτήν της παραγράφου 5, σημαίνει ότι το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
3. Με την παράγραφο 3 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας των μητέρων ασφαλισμένων στα Ταμεία που εντάσσονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στα 55 χρόνια και επίσης αυξάνονται σταδιακά για όσους προβλεπόταν λιγότερος χρόνος ασφάλισης μέχρι και 6.000 ημέρες ασφάλισης. Το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55 έτους της μητέρας. Με την ίδια παράγραφο καταργείται σταδιακά η δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης στα 50 χρόνια στις ασφαλισμένες του ΤΑΤΤΑ.
4. Με την παράγραφο 4 αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας των μητέρων ασφαλισμένων σε Ταμεία αυτοαπασχολουμένων στα 55. Και για τις περιπτώσεις αυτές το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
5. Οι μητέρες τριών παιδιών ασφαλισμένες μέχρι 31/12/92 στα ειδικά ταμεία που εντάσσονται στο ΙΚΑ δικαιούνταν σύνταξη με 20 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Με την παράγραφο έξι μπαίνει από 1/1/2013 και το ηλικιακό όριο των 50 ετών. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για άνδρες χήρους ή διαζευγμένους, εφόσον έχουν τη γονική μέριμνα.
6. Με την παράγραφο 7α καταργείται σταδιακά και από το 2009 η δυνατότητα των ασφαλισμένων σε οποιονδήποτε φορέα μετά την 1/1/1993 μητέρων ανήλικων παιδιών για λήψη μειωμένης σύνταξης. Το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, όταν τόσο η ανηλικότητα του παιδιού όσο και ο συντάξιμος χρόνος συντρέχουν αθροιστικά κατά τη συμπλήρωση του 50ού ή σε ένα από τα επόμενα και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της μητέρας.
7. Για τις ασφαλισμένες μετά την 1/1/1993 μητέρες τεσσάρων ή πέντε παιδιών ίσχυε η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 53 ή 50 ετών αντίστοιχα. Με τη ρύθμιση της παραγράφου 7β η δυνατότητα αυτή γίνεται σε ηλικία 57 ή 55 ετών αντίστοιχα.


Σχολιάστε εδώ