Ροκαμπίλι Αλέξης

Η Ντίνα Καπρινιώτη, εργαζόμενη στο γραφείο Τύπου του κόμματος, δεν πίστευε αυτό που έβλεπε και πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσει,ι ο Αλέξης είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του δίπλα σ’ εκείνο του προέδρου, άνοιξε την πόρτα και χαρούμενος, με το στυλάκι που λανσάρει και τον αέρα που διαθέτει, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την ασφάλεια του Γιώργου, χαιρέτησε τον δημοσιογράφο Γ. Ελενόπουλο και λίγο έλειψε να χτυπήσει την πόρτα του Παπανδρέου, για να τους αφήσει όλους κάγκελο.
Σοκ αποπροσανατολισμού
Όταν κατάλαβε βέβαια ότι κάποιο λάθος είχε γίνει, πήρε το υφάκι το αθώο και συνέχισε, συνοδεία αστυνομικών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (όχι για να τον συλλάβουν ασφαλώς), προς την κεντρική αίθουσα του συνεδρίου. Στους διαδρόμους συνάντησε τα αγαπημένα του μικρόφωνα των τηλεοράσεων. Δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν των μεγάλων τηλεοράσεων της Αθήνας, αλλά των περιφερειακών μέσων, κοντοστάθηκε, τους ευχαρίστησε και κατευθύνθηκε, πάντα με τη συνοδεία της ασφάλειας του Γιώργου, στις πρώτες σειρές του συνεδρίου. Είχε φροντίσει από νωρίς για τη θέση του η Γλύκα Μήτσιου, γραμματέας του Αθανασάκη, άσχετα αν μετά το μπάχαλο που έγινε με τις καρέκλες και το ποιος θα πρωτοκαθίσει στις πρώτες θέσεις, τα παράτησε, έντονα εκνευρισμένη. Η αμηχανία του Αλέξη ήταν έκδηλη. Φαινόταν από μίλια μακριά. Το χαμόγελο πάντως ήταν μόνιμο, σαν εκείνο της Ντόρας, κάθε φορά που εμφανίζεται στις τηλεοράσεις. Κάθισε δίπλα στον Ρέππα, μία θέση μακριά από τον Πάγκαλο. Την πρώτη μπηχτή την έριξε ο Θόδωρος στον Αλέξη: «Εδώ που ήρθες θα γνωριστούμε καλύτερα», του είπε μισοαστεία μισοσοβαρά.
Το ρολόι του Αλέξη
και το καρφί του Ρέππα
Η ώρα περνούσε και ο Αλέξης, που είχε ραντεβού, εν τέλει έστησε τον άνθρωπο που θα συναντούσε και η αιτία ήταν ο Παπανδρέου, που μίλησε με πολλή ώρα καθυστέρηση. Αυτό βέβαια είχε τον σκοπό του. Δεν ήταν τυχαίο. Ο Αλέξης κοίταγε συνεχώς το ρολόι του και παραπονιόταν στον Ρέππα. Ο Δημήτρης δεν άντεξε και επειδή είναι ζιζάνιο και του αρέσει να πειράζει τους άλλους, πόσω μάλλον τον Τσίπρα που τον έχει χαρακτηρίσει «Καλομοίρα της πολιτικής», τον άρχισε στο ψιλό γαζί: «Πρόσεξε μην ξεχαστείς και χειροκροτήσεις», του είπε και συνέχισε: «Άκου Αλέξη, εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε μεγάλο κόμμα και έχουμε τη δική μας ώρα, την ώρα ΠΑΣΟΚ, και μέχρι να συγκεντρωθούμε αργούμε, ενώ στα μικρά κόμματα επειδή είναι λίγοι αρχίζουν στην ώρα τους». Μια κυρία, μεγάλη σε ηλικία, πλησίασε τον Αλέξη την ώρα που ήταν μεταξύ δυσφορίας και αμηχανίας και του έδωσε έναν κλειστό φάκελο: «Τι είναι αυτό;» ρώτησε ο Αλέξης. «Έχω παράπονο από εσάς, με προσβάλατε, όταν είπατε ότι δεν έχω δικαίωμα να είμαι αριστερή». Τέλος πάντων, ο Παπανδρέου μίλησε με μία ώρα καθυστέρηση κι αυτό γιατί δεν ήθελαν οι διοργανωτές να αφήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει μέσα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Και έτσι που το πήγαν, ο Αλέξης μίλησε μόνο στο κομματικό ακροατήριο.
Η μάχη της καρέκλας
Ο άλλος μεγάλος χαμός του συνεδρίου ήταν η μάχη της καρέκλας. Το τι έγινε δεν λέγεται. Πρώτη φορά δόθηκε τέτοια μάχη, ούτε για τις καρέκλες της εξουσίας το 1981 δεν έκαναν έτσι οι σύντροφοι. Για να δείτε περί τίνος μιλάμε, κάποια στιγμή ο Παπουτσής σηκώθηκε από την καρέκλα του και αμέσως έγινε… ανάρπαστη! Βλέπετε, ήταν σε καλή σειρά, στην πρώτη, και εντός τηλεοπτικού πλαισίου! Ο εκνευρισμός του Χρήστου ήταν έντονος, σε σημείο που όταν του προσφέρθηκε καρέκλα να καθίσει ώστε να παρακολουθήσει τις ομιλίες, δεν την ήθελε και παρέμεινε όρθιος να ακούει τον Παπανδρέου, σκασμένος από το χουνέρι που του επεφύλαξαν οι σύνεδροι.
Ο πιο ωραίος ήταν ο Βενιζέλος. Μπήκε στην αίθουσα αλλά δεν γνώριζε ότι οι καρέκλες με ονοματεπώνυμο ήταν μόνο για στελέχη και γραμματείς. Δεν είχε πού να καθίσει ώστε να είναι και στην τηλεοπτική εικόνα. Πήγε να σκάσει και όσο έβλεπε τον Τσίπρα να παίζει στην εικόνα, φούσκωνε και ξεφούσκωνε. Του βρήκαν όμως γρήγορα καρέκλα, αλλά στην άκρη της πρώτης σειράς, στην καρέκλα όπου καθόταν ο Κώστας Λαλιώτης. Ο πρώην γραμματέας, επειδή γνωρίζει τι γίνεται και πότε κλέβεται η παράσταση, πήγε και κάθισε για μερικά λεπτά δίπλα από τον Γιώργο, στην κενή καρέκλα που ήταν για την Άντα, και όση ώρα μιλούσε ο Αθανασάκης, που θα προσκαλούσε στο βήμα τον Γιώργο για την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, ο Κώστας έκλεβε από την κάμερα την παράσταση.
Λίστες και λιστομαχίες
Αυτά που συνέβησαν στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου δεν ήταν τίποτα μπροστά στα όσα έγιναν στους διαδρόμους του σταδίου. Ίντριγκες, παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και… μαχαιρώματα εσωκομματικά. Αρχικά στο στρατόπεδο Παπανδρέου η άποψη που επικράτησε για το ποσοστό της σταυροδοσίας ήταν να κινηθεί στο 10%. Εκείνοι όμως που γνωρίζουν είπαν στους επιτελείς του Παπανδρέου ότι αν πάμε με το 10%, τότε θα χρειαστεί να έχουμε έξι δεκαπεντάδες με υποψήφιους και επειδή έτσι ακριβώς, με δύο λίστες και όχι με έξι όπως ήθελαν τώρα, την πάτησε το 1999 ο Τσουκάτος, κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο. Έτσι αποφασίστηκε να μεγαλώσει το ποσοστό σταυροδότησης και από 10% να γίνει 20%. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο όμως αντιδρούσε το μπλοκ του Βενιζέλου και απειλούσε με αποχώρηση. Πολλοί φοβούνται ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τους λιστομάχους, δεν θα κρατήσουν οι γραμμές και οι λίστες και θα προκύψει… τσουνάμι με ανεξέλεγκτο αποτέλεσμα στη σημερινή ψηφοφορία. Φοβούνται δηλαδή ότι θα επικρατήσουν περισσότερο οι διαπροσωπικές σχέσεις. Λίστες έχουν τα δύο βασικά εσωκομματικά στρατόπεδα, αλλά διατηρούν και… υπολίστες εκτός σκληρής γραμμής.
Το μπλοκ Παπανδρέου, με τους υποψήφιους που έχουν οι διάφορες υποομάδες (Παπουτσή, Παναγιωτακόπουλου, Κοτσακά, Γεννηματά, Χρυσοχοΐδη, Α. Διαμαντοπούλου), διατηρεί μία λίστα, τη λεγόμενη της σκληρής γραμμής, με στελέχη πρώτης γραμμής, για το Εθνικό Συμβούλιο, από το οποίο μόνο τα 150 από τα 300 στελέχη θα είναι εκλεγμένα. Με βάση τους συσχετισμούς, ο κ. Παπανδρέου θα εκλέξει από τα 150 στελέχη περίπου τα 95 και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στα μπλοκ Βενιζέλου και Σκανδαλίδη, με περισσότερους βέβαια τους Βενιζελικούς. Δεν μπαίνουν στην εκλογή οι βουλευτές και οι λεγόμενοι θεσμικοί.
Την τελευταία στιγμή, όμως, φαίνεται ότι το μπλοκ Παπανδρέου μοιράστηκε στα δύο: το ένα είναι Παπουτσή και Παναγιωτακόπουλου και το δεύτερο όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που στηρίζουν τον Παπανδρέου.
Σφαγή γίνεται και στο μπλοκ Βενιζέλου, καθώς οι συνεργάτες του, μετά από αυτό που έπαθαν στις αρχές της εσωκομματικής μάχης, όπου είχαν εκδηλώσει υποστήριξη στην υποψηφιότητα Βενιζέλου στελέχη του Σημίτη και είχαν προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις, έθεσαν κριτήρια για την εκλογή των στελεχών του και βάσει αυτών των κριτηρίων προκρίνονται οι Λευτέρης Κατσικαρέλης, Γ. Τσολιάς, Γιώτα Γαζή, Πάρης Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Νεονάκης, Στέλιος Αγγελούδης, Νίκος Γκεσούλης, Λ. Κανελλόπουλος, Στ. Μανίκας, Δ. Λυμπερόπουλος, Νίκος Μπίστης και από εκεί και μετά στελέχη από την περιφέρεια, όπως οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Πεφάνης κ.ά.
Στο μπλοκ του Παπανδρέου η Άννα Διαμαντοπούλου παίζει κι εκείνη το δικό της χαρτί. Τάσος Κουρκούτας, Ε. Σχοιναράκη είναι μερικοί από τους δικούς της υποψηφίους.

Β. Γ.


Σχολιάστε εδώ