Πουλήθηκε το «Πρώτο Θέμα» στον «εθνικό εργολάβο»!

Οι Αναστασιάδης και Καραμήτσος φαίνεται πως διατηρούν τον δημοσιογραφικό έλεγχο της εφημερίδας, ο μετοχικός όμως ανήκει στο συγκρότημα Μπόμπολα. Η εφημερίδα πωλείται 3 χρόνια μετά την έκδοσή της, αφού κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου 2005, κόντρα βέβαια στις διακηρύξεις περί εφημερίδας των δημοσιογράφων και ξεχνώντας τις διακηρύξεις κατά της διαπλοκής.

Είναι μια κίνηση πολλαπλών αναγνώσεων, η οποία όμως φαίνεται πως θα έχει επιπτώσεις στο Mega. Λέγεται πως στις σχετικές συζητήσεις του Φώτη Μπόμπολα με τους Καραμήτσο και Αναστασιάδη συζητήθηκε η δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και η μετακίνηση του τελευταίου στο Mega! Όμως και μόνο η κίνηση της οικογένειας Μπόμπολα να αποκτήσει τον έλεγχο του «Θέματος», ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια το Mega φιλοξενήσει τον επιχειρηματία-εκδότη, αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στο κανάλι. Επί της ουσίας η διαμάχη για το ποιος είδε και ποιος δεν παρακολούθησε το DVD μεταξύ Αναστασιάδη και Mega τελειώνει εδώ, αφού ο εκδότης γίνεται μέλος της μεγάλης οικογένειας του μεγάλου καναλιού.

Από το Mega αφήνουν να εννοηθεί πως ο πλειοψηφών μέτοχος είναι, μέσω off-shore εταιρειών, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη και όλα θα κριθούν από τον χρόνο. «Ο χρόνος είναι μεγάλη εκκλησία», λένε. Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν οι δημοσιογράφοι του καναλιού τον εκδότη που, μέσα από την εφημερίδα, τους αποκαλούσε «Mega ψεύτες».

Η κύρια αντιπαράθεση του Θέμου Αναστασιάδη για την υπόθεση του DVD ήταν με το Mega, με τον εκδότη να ισχυρίζεται πως και στο μεγάλο κανάλι είχαν δει το περιεχόμενο που μετέφερε η κ. Τσέκου και μάλιστα επικαλούνταν την περίφημη αναφορά του

Δ. Καμπουράκη στον Σ. Χίο. Ο διευθυντής ειδήσεων Χ. Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως εκ του ρόλου του είχε την ευθύνη για τη γραμμή του καναλιού, ενώ τη θέση του καναλιού ότι δεν είδαν το DVD επαναλάμβαναν η Όλγα Τρέμη και ο Γιάννης Πρετεντέρης. Τα ρεπορτάζ του καναλιού σ’ αυτήν την αναμέτρηση για το DVD ήταν όλα, αναπόφευκτα, εναντίον του Θ. Αναστασιάδη, υλοποιώντας προφανώς τη γραμμή του ΔΟΛ. Στην αναμέτρηση αυτή «χαμένος» είναι ο ΔΟΛ, που αποπειράθηκε να πάρει το «Θέμα», διά του Σ. Ψυχάρη. Τώρα λοιπόν, μετά την επίδειξη δύναμης από τον Γ. Μπόμπολα, η μάχη μεταφέρεται εντός του Mega. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μπόμπολας ενημέρωσε τον ΔΟΛ αφού είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων του «Θέματος» και ενώ ο οργανισμός κινούνταν επίσης στο παρασκήνιο. Στους χαμένους και η Γιάννα Αγγελοπούλου, που τη συμπάθεια προς το πρόσωπό της δεν έκρυβαν οι εκδότες του «Θέματος». Αν και ήταν κοντά τους σε δύσκολες στιγμές, το «Θέμα» πήγε στον Γ. Μπόμπολα, στο πρόσωπο που αρνήθηκε το 2005 τη μεταβίβαση του συγκροτήματός του στη Γ. Αγγελοπούλου.

Ο Θ. Αναστασιάδης στην αρχή ήταν αρνητικός για τη μεταβίβαση των μετοχών του. Όμως φαίνεται να πείστηκε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος «επιβίωσης» παρά να πουλήσει, ακόμη και στον «εθνικό εργολάβο», όπως ονόμαζαν τον Μπόμπολα από το «Θέμα», αν και ο ίδιος θα ήθελε να γίνει «ο Τεγόπουλος της νέας εποχής». Είναι προφανές πως με ανοικτή την υπόθεση Ζαχόπουλου – Τσέκου – DVD, ο Θ. Αναστασιάδης κερδίζει μια ισχυρή κάλυψη, αυτή του συγκροτήματος Μπόμπολα.

Τι κερδίζει το συγκρότημα της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου; Κατ’ αρχάς κερδίζει στον ανταγωνισμό τον ΔΟΛ και αποκτάει την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, δείχνοντας πως έχει κεφάλαια αρκετά και μπορεί να αντέξει χωρίς τη «συνεργασία» του ΔΟΛ. Φαίνεται δε πως η μάχη στα media θα έχει και επιπτώσεις στις κατασκευές, εκεί όπου η Τεχνοδομική δεχόταν πιέσεις από άλλη γνωστή εταιρεία, στο πλαίσιο των προηγούμενων συζητήσεων για τη συγχώνευση. Ενδοοικογενειακά, μετά την προ εξαμήνου κρίση που οδήγησε στην απομάκρυνση του Α. Σκαναβή, ο Γ. Μπόμπολας φαίνεται να δείχνει εμπιστοσύνη στα παιδιά του, Φώτη και Λεωνίδα, αφού η συμφωνία ολοκληρώνεται, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας ένα μικρό πρόβλημα υγείας.

Το ερώτημα είναι το τίμημα. Αν δηλαδή η εφημερίδα πουλήθηκε ακριβά ή φτηνά σε σχέση με τη μελλοντική της πορεία. Το «Θέμα» πέτυχε υψηλή κυκλοφορία συνδυάζοντας το κουτσομπολίστικο περιεχόμενο, τις προσωπικές επιθέσεις, τα ακριβά

DVD με μια αντιδιαπλεκόμενη ρητορεία. Τώρα όλα αυτά καταρρέουν, αφού εξαγοράζεται από το συγκρότημα του «εθνικού εργολάβου» που στοχοποιήθηκε στο παρελθόν από τη ΝΔ για την υπόθεση του «βασικού μετόχου». Επίσης δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού, διότι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις εφημερίδες, όπως επίσης και για τις εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες…

Δάσκαλε που δίδασκες…

Ας θυμηθούμε το τελευταίο απόσπασμα από το πρώτο άρθρο των Αναστασιάδη – Τριανταφυλλόπουλου στο πρώτο φύλλο του «Θέματος»: «Από τη μια τα εκδοτικά διαπλεκόμενα που τους θέλουν υπαλληλάκους που δεν βγάζουν μιλιά (το ξέρουμε, έχουμε δουλέψει με το πολύ αζημίωτο για όλους!) και από την άλλη μια κυβέρνηση που έχει διακηρύξει έμπρακτα ότι δεν θέλει αυτοδύναμο Τύπο» (…) «Μόνο που κι οι δύο λογαριάζουν χωρίς τον Δημοσιογράφο, υπό την ευρεία έννοια. Που ακόμη και εκβιαζόμενος, ακόμη και φιμωμένος, ενίοτε και εκμισθωμένος, κουρασμένος, περιθωριοποιημένος ή αποφασισμένος, δεν ξεχνά ποτέ τη δουλειά και δεν θεραπεύεται από την ”τρέλα” του. Εδώ είμαστε για να το αποδείξουμε». Για να μη θυμηθούμε τις άλλες ηρωικές αναφορές του καλοκαιριού, όταν χτύπαγε την πόρτα ο Θ. Λασκαρίδης και μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων, έγραφαν πως η δημοσιογραφία δεν πωλείται.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το «Πρώτο Θέμα», όπως όλοι το ήξεραν, δεν υπάρχει πια… Πουλήθηκε στον «εθνικό εργολάβο» και πλέον θα έχει όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η οικογένεια Μπόμπολα απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, είτε απέναντι στη διαπλοκή και επιχειρηματίες φίλους του Μπόμπολα…


Σχολιάστε εδώ