Ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος και ο Τσίπρας

Οι διοργανωτές είχαν, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσουν την αίγλη του Αλέξη Τσίπρα, που πέρασε στον χώρο του συνεδρίου αμήχανα και χαμογελαστός όπως πάντα άλλωστε. Κι επειδή δεν ήθελαν να συμπέσει η ομιλία του Τσίπρα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, φρόντισαν η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και να τελειώσει μιάμιση ώρα μετά.
Το κλίμα στο συνέδριο δεν ήταν βέβαια όπως στην Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποθεωθεί από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, που εκδήλωναν τότε την αντιπαράθεσή τους στον Βενιζέλο. Ήταν υποτονικό. Μάλιστα αν δεν υπήρχε μια μικρή ομάδα νεολαίας που βρισκόταν πίσω ακριβώς από το σημείο από όπου εκφώνησε την ομιλία του, τότε τα συνθήματα μέσα στην αίθουσα θα ήταν αποκαρδιωτικά.
Πάρτι έκαναν οι Βενιζελικοί
Μόλις ο Παπανδρέου μπήκε στην αίθουσα, η μουσική της υποδοχής σταμάτησε ώστε να ακουστούν τα συνθήματα των συνέδρων, που ήταν κάπως υποτονικά.
Οι διοργανωτές δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι προς στιγμήν έχασαν το κλίμα της εισόδου… Άλλωστε, μια πανηγυρική είσοδος του Παπανδρέου θα ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα, καθώς ο πρόεδρος θέλει με το συνέδριο να κερδίσει και πάλι τον αέρα του αρχηγού και να εμφυσήσει αισιοδοξία στα μέλη και τα στελέχη του, που μάλλον, απ’ ό,τι έλεγαν στο περιθώριο του συνεδρίου, ήταν απογοητευμένα.
Το μπλοκ των Βενιζελικών, πάντως, έκανε πάρτι. Άνοιγαν σαμπάνιες, μόλις είδαν το κλίμα στην υποδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, και το συζητούσαν μετά στα πηγαδάκια πολλαπλασιάζοντας την… ηχώ του. Και φρόντισαν βέβαια να μεταφέρουν και στους δημοσιογράφους μια εικόνα απογοητευτική.
Ενθουσιασμένα τα στελέχη του Γιώργου
Αντίθετα, οι Παπανδρεϊκοί, που ήταν παντού μέσα στην αίθουσα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για τον αρχηγό τους και λίγο μετά οι συνεργάτες του Παπανδρέου έλεγαν πως έτριβαν τα μάτια τους με την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι σύνεδροι. Τόνιζαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποθεώθηκε, στην κυριολεξία, και με την ομιλία του έθεσε τις βάσεις, το όραμα, για το ΠΑΣΟΚ που θέλει ο ίδιος και η κοινωνία και κατακεραύνωσε τη ΝΔ.
Το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου βέβαια από την αρχή, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες, επιχειρούσε να απαξιώσει το συνέδριο.
Ακόμη και στην ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε ο Παπανδρέου στην Αριστερά ενώπιον του Τσίπρα, οι Βενιζελικοί ήταν αντίθετοι. Έλεγαν ότι με την πρόσκληση στον πρόεδρο του Συνασπισμού, ο κ. Παπανδρέου τού έκανε δώρο το συνέδριο, αφού όλα τα φώτα ήταν πάνω στον Αλέξη. Ορισμένοι δε συνεργάτες του Βενιζέλου έλεγαν στο «Π» πως ό,τι και να πει ο Γιώργος, ακόμη και αλλαγή συμβόλων ή και ονόματος στο κόμμα, θα πέσει στο κενό, γιατί όλοι ασχολούνται με τον Τσίπρα.
Παρών δηλώνει ο Βενιζέλος
Η τακτική του Βενιζέλου, όπως εξηγούν στο «Π» στελέχη του, θα είναι διακριτική και διακριτή από εδώ και πέρα: διακριτή εκεί όπου χρειάζεται, με έντονη την πολιτική διαφωνία όταν υπάρξει, και διακριτική με το να μιλάμε για τα κακώς κείμενα του προέδρου από την ημέρα που εξελέγη και πάλι πρόεδρος μέχρι σήμερα. Δίχως να περάσει ούτε μια μέρα που το μπλοκ του Βενιζέλου να μη σκέφτεται την πολιτική ρεβάνς, δηλώνουν παρόντες στις εξελίξεις. Στελέχη που απηχούν τις απόψεις του βασικού αντιπάλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως «το ρεύμα Βενιζέλου δεν είναι μέρος της κρίσης του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνεται ο ίδιος ο Παπανδρέου και όταν εμείς θελήσαμε να δώσουμε λύση στην κρίση, ο κόσμος απέρριψε τη δική μας πρόταση. Η λύση εξακολουθεί να υφίσταται», έλεγαν, προσθέτοντας πως αν ξανά τεθεί θέμα ηγεσίας, ο Βενιζέλος είναι παρών.
Το στρατόπεδο του Βενιζέλου πριμοδοτεί συγκεκριμένα στελέχη για την εκλογή τους στο νέο Εθνικό Συμβούλιο, που θα προκύψει από σήμερα μετά την ψηφοφορία. Τα κριτήρια για την εκλογή των συνέδρων που απηχούν τις απόψεις τους είναι: επιβράβευση της προσφοράς τους στην περίοδο της εσωκομματικής μάχης από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 11η Νοεμβρίου, η ανανέωση των στελεχών και η γεωγραφική εκπροσώπηση των περιφερειών.
Φλερτ Βενιζελικών με Τσίπρα
Το Βενιζελικό στρατόπεδο χειροκροτούσε όσο πιο δυνατά μπορούσε τον Αλέξη Τσίπρα, για να κάνει πολιτικό «κοντράστ» στον Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού χειροκροτήθηκε επανειλημμένως από μερίδα συνέδρων, και ιδιαίτερα κάθε φορά που ο Τσίπρας μιλούσε για το άρθρο 16 και τους αγώνες της νεολαίας κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι μετά το τέλος της ομιλίας του Τσίπρα το στέλεχος του Βενιζέλου Πάρης Κουκουλόπουλος έκανε «βουτιά» προκειμένου να φτάσει κοντά στον Αλέξη και να τον αγκαλιάσει θερμότατα. Θερμό εναγκαλισμό μαζί του είχε και η Μιλένα Αποστολάκη. Μάλιστα νωρίτερα, μόλις κάθισε ο Τσίπρας στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που τυχαία βρισκόταν ακριβώς από πίσω του, τον καλωσόρισε με ένα φιλί στο μάγουλο. Πιο προσεκτικός απέναντι στον Τσίπρα ήταν ο Βενιζέλος, που δεν έδωσε καμία αφορμή να σχολιαστεί η εκδήλωση συμπάθειας απέναντι στον 33χρονο πρόεδρο του Συνασπισμού.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα, που ήταν φανερά αμήχανος όση ώρα μιλούσε, βάζοντας συνεχώς τα χέρια του στις τσέπες του σακακιού του, ενθουσίασε τα στελέχη του Βενιζέλου, που έλεγαν στους διαδρόμους του συνεδρίου ότι αποδόμησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορεί να μιλάει για αυτοδυναμία ο Παπανδρέου και από την άλλη, όπως είπε και ο Τσίπρας, να ζητά συνεργασία με την Αριστερά», σχολίαζαν.


Σχολιάστε εδώ