Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ

Τρία είναι τα στοιχεία που έχουν αναπτερώσει το ηθικό στο Μέγαρο Μαξίμου:

Πρώτον, η υψηλή δημοτικότητα του Κ. Καραμανλή, αλλά και η αποδοχή που συγκεντρώνει στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με… βασικό αντίπαλό του όχι πλέον τον Γ. Παπανδρέου, αλλά την ψήφο διαμαρτυρίας, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, η παράσταση νίκης εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά για τη Ν. Δημοκρατία, κάτι που στην κυβέρνηση το αποδίδουν στο ότι οι πολίτες έχουν πειστεί ότι καμία άλλη κυβερνητική εκδοχή δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά τους.

Τρίτον, η σταθερή και σταδιακά καθοδική πορεία που παρουσιάζει το

ΠΑΣΟΚ, σε σημείο που να μην είναι ορατό το πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει και να προβάλλει ως εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το κόστος από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πρόσκαιρο και ότι στην πορεία οι πολίτες θα αντιληφθούν τόσο την αναγκαιότητα όσο και τη χρησιμότητα των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα πιστεύουν ότι προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν οι χειρισμοί των συνδικαλιστικών ηγεσιών τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι παρατεινόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινωνίας. Με το σκεπτικό αυτό ο κ. Καραμανλής δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει θέσει βασική και ίσως μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης για την τρέχουσα θητεία. Πολιτικά ο κ. Καραμανλής θα εξακολουθήσει να κινείται στον λεγόμενο κεντρώο χώρο, αφού ο Γ. Παπανδρέου συνεχώς απογοητεύει τους οπαδούς του. Την κατεύθυνση αυτή του δείχνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μετά και τις τελευταίες έρευνες, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στην εκτίμηση (αν όχι βεβαιότητα) ότι στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές αντίπαλος δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πολίτες που δηλώνουν απογοητευμένοι με τους πολιτικούς και τα κόμματα και έχουν αποστασιοποιηθεί. Γιʼ αυτό και μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού υπάρχει σχέδιο ανάληψης πρωτοβουλιών, προκειμένου να αναστραφεί η διαρροή ψηφοφόρων και ει δυνατόν να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός τους. Επισημαίνουν δε ότι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι φεύγουν από τη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν αναποφάσιστοι και δεν μετακινούνται σε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι εκφράζουν την ελπίδα ότι αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ειδικά οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι είναι πιο εύκολο να επανακάμψουν.

Αντίθετα απʼ ό,τι λέγεται ή γράφεται ο Κ. Καραμανλής δεν σκέφτεται αυτήν τη στιγμή ζήτημα πρόωρων εκλογών, ούτε καν ως… φόβητρο για τους «διαφωνούντες» βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας, αφού όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του δεν ανησυχεί για τη στάση που θα τηρήσουν σε κρίσιμα νομοσχέδια και κατά συνέπεια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν απειλείται σε καμιά περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές δεν είναι στα συρτάρια του Μαξίμου, αλλά οι όποιες συζητήσεις γίνονται σε βάθος χρόνου. Κατʼ αρχάς αν ο Κ. Παπούλιας επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία, θα προταθεί και το 2010, ενώ στο Μαξίμου πιστεύουν ότι όπως και αν είναι τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει και πάλι υπερψηφίζοντας την κυβερνητική πρόταση. Με την ευκαιρία αυτή από το Μαξίμου αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο ο Κ. Καραμανλής το 2010 να μετακινηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αφήνουν να διαρρέει στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία βιάζονται να τον «διώξουν» από το Μαξίμου για να αδειάσει η καρέκλα του αρχηγού του κόμματος. Παρότι το θέμα είναι πολύ πρώιμο, σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται, πιθανός χρόνος για πρόωρες εκλογές είναι το 2009 και πριν από τις ευρωεκλογές και αφού θα έχει εκπνεύσει το 18μηνο, ενώ υπάρχει πάντα και η εκδοχή των διπλών εκλογών (εθνικών – ευρωεκλογών).

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αν στις εκλογές δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες, αφού περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας δεν είναι εφικτά. Σε καμιά περίπτωση ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίο θεωρεί «γραφικό» και ακραία λαϊκιστή, έτσι που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης μαζί του. Αν ήταν ένας εθνικιστής στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσε να βρεθεί ένα «μομέντουμ», τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Παράλληλα, εκτιμούν ότι περιθώρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού δεν υπάρχουν, αφού εκτός από τις διαφωνίες που υπάρχουν σε σημαντικά θέματα, στον Συνασπισμό δεν πρόκειται να συμπλεύσουν με το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό στρατόπεδο, διότι γνωρίζουν ότι θα έχουν κόστος, καθώς θα χάσει όσους ψηφοφόρους το στήριξαν με την προσδοκία να ανατρέψει το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό. Ως εκ τούτου, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι έλληνες πολίτες θα δώσουν στη Νέα Δημοκρατία την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα. «Ο κόσμος, έχοντας και την εμπειρία της περιόδου 1989, δεν πρόκειται να επιτρέψει την παράταση της ακυβερνησίας με τα προβλήματα που απορρέουν σʼ αυτές τις περιπτώσεις», τονίζουν.

Είναι ευνόητο ότι στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις τόσο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στην ευρύτερη Αριστερά. Ως προς το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κρίση που υπάρχει θα συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες, αφού ο Γ. Παπανδρέου αδυνατεί να πείσει τους έλληνες πολίτες, ούτε καν τα στελέχη του, για την ικανότητά του να ασκήσει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Παράλληλα, το κόμμα δεν έχει καταφέρει, θα αργήσει πολύ, να διαμορφώσει συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα θέτοντας υπόψη του λαού συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα του τόπου. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία ακόμη και αν ηττηθεί και στις επόμενες εκλογές, κάτι που θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση.


Σχολιάστε εδώ