ο Δαίμονας των δημαρχείων

Με διαδικασίες εν κρυπτώ τον πήρε ο δήμαρχος αγκαζέ και μαζί με τον γενικό γραμματέα του δήμου πήγαν στο πάρκο, που ομολογουμένως είναι από τα καλύτερα που έχουν γίνει στην Αττική. Βέβαια υπάρχει μια διαφορά. Το πάρκο αυτό έγινε επί των ημερών του προηγούμενου δημάρχου Παντελή Ειρηνάκη. Δεν θα έπρεπε να είχε κληθεί και αυτός ο άνθρωπος στην επίσκεψη; Άντε, κι αυτός είναι αντίπαλος και πρέπει να τον ρίξουμε στην πυρά, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν θα έπρεπε να είναι παρόντες; Μου λένε, έντονα διαμαρτυρόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην παράταξη της διοίκησης ότι η κατάσταση με την «κλειστή» ομάδα που διοικεί τον δήμο έχει παραγίνει. Ο δήμαρχος και ο γενικός γραμματέας, μαζί μ’ έναν αντιδήμαρχο ονόματι Γεωργόπουλο, κάνουν κουμάντο για τα πάντα χωρίς να ρωτούν κανέναν. Η μεγάλη αντίφαση στην ιστορία αυτή είναι ότι ο δήμαρχος, και μέχρι πριν από τις εκλογές, δεν ήξερε ούτε πόσους ορόφους έχει το δημαρχείο, αφού δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά της πόλης. Τι άλλο θα δούμε στη ζωή μας.

***

Βρέθηκα προχθές στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και είδα τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, φίλτατο Χατζηδάκη, να είναι όλο αγκαλιές και χαρούλες με τον άσπονδο εχθρό του Τρύφωνα Μπουγά, πρώην δημοτικό του σύμβουλο, που είχε μάλιστα κατέβει και υποψήφιος δήμαρχος, προσπαθώντας να διασπάσει την παράταξη του τοπάρχη. Το τι έχουν ανταλλάξει αυτοί οι άνθρωποι αναμεταξύ τους δεν περιγράφεται. Άμα γράψω τι μου έχει πει ο ένας για τον άλλον θα γίνει ακατάλληλο έντυπο η εφημερίδα μας. Αυτή όμως είναι η ζωή. Χθεσινοί φίλοι, σημερινοί εχθροί, αυριανοί κολλητοί.

***

Την Καθαρή Δευτέρα, στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, μαζεύτηκαν οι κάτοικοι των Δήμων Ίλιου και Αγίων Αναργύρων για να κάνουν κούλουμα κατόπιν προσκλήσεως των δήμων. Φάγανε, ήπιανε και φύγανε. Το τι σκουπίδι παρέμεινε στο πάρκο δεν περιγράφεται. Μου έστειλαν φωτογραφίες κάτοικοι της περιοχής και ειλικρινά, ρε παιδιά, δεν πιστεύω στα μάτια μου. Ενώ γνώριζαν ότι θα γίνει απεργία των οδοκαθαριστών, οι διοικήσεις των δήμων επέδειξαν, για μια ακόμη φορά, ανικανότητα στο να διαχειριστούν το πιο απλό πρόβλημα. Δεν έβαλαν ούτε δέκα βαρέλια για να ρίξουν τα σκουπίδια και τ’ αποφάγια οι παρευρισκόμενοι. Δεν θέλουμε άλλους ανίκανους. Φτάνει, ρε συντρόφια. Και ενώ δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και το ΔΣ που διοικεί το πάρκο, με τον πρώην δήμαρχο Κώστα Τρίγκα, να συνεδριάζει μόνο και μόνο για να παίρνει την αποζημίωση των… 30 ευρώ ανά συνεδρίαση.

***

Με σχετικό έγγραφο, που έστειλε στον Δήμο Μελισσίων, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής «Η προστασία» ενημέρωσε ότι έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις σωληνώσεων από βιοτεχνίες στο ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρωμάει το σύμπαν. Βέβαια, εγώ δεν περιμένω και πολλά πράγματα από τον δήμαρχο της πόλης, γιατί τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μαζέψει τ’ αμάζευτα ύστερα από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τον διαγωνισμό των πέντε εκατομμυρίων που πήγε να κάνει με παράνομο τρόπο, όπως λέει σε έγγραφό της η Νομαρχία Αθηνών.

***

Λίγο πριν «κλείσει» η σελίδα μας, έμαθα ότι υπάλληλος του Δήμου Καλλιθέας καταχράστηκε πολύ μεγάλο ποσό από τα παράβολα που κατέθεταν οι αλλοδαποί για τις σχετικές άδειες παραμονής. Κατά το παρελθόν ο ίδιος υπάλληλος είχε κατηγορηθεί για το ίδιο αδίκημα, χωρίς να εξακριβωθεί ποτέ τι έγινε με αυτήν την ιστορία. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πλήρες ρεπορτάζ, αφού δεν πρόλαβα να το διασταυρώσω και να μάθω λεπτομέρειες και γι’ αυτό δεν γράφω και ονόματα. Ο υπάλληλος, όπως μου λένε, δουλεύει κανονικά στη θέση του, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Υπομονή.

***

Κατά την προεκλογική περίοδο των τελευταίων δημοτικών εκλογών, νύχτα γινόντουσαν κάποιες περίεργες συναντήσεις μεταξύ υποψηφίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν υποστηρίξεις και ισορροπίες κατά τον δεύτερο γύρο, μεταξύ του ενός και του άλλου. Παρόμοιες συναντήσεις είχαν γίνει και στο Μαρούσι, όπως φυσικά και σε δεκάδες δήμους. Φυσιολογικό και αναμενόμενο. Δύο τέτοιοι που συναντιόντουσαν, λοιπόν, ήταν ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Πατούλης και ο άλλος υποψήφιος, αντάρτης της ΝΔ, Κώστας Ρώτας. Σήμερα, οι δύο είναι άσπονδοι εχθροί. Ο Ρώτας κατέθεσε προσφυγή στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπει τη λήψη δανείου για την αναχρηματοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Βέβαια ο προσφεύγων δεν το έκανε επειδή τον έπιασε ο πόνος για το Μαρούσι, αλλά επειδή έχει άλλα στο μυαλό του και ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοώ. Η διοίκηση του δήμου έβγαλε δημόσια ανακοίνωση όπου καταγγέλλει τον Κώστα Ρώτα ως «εχθρό» της πόλης.

***

Έγινε μια συνάντηση με τη διοίκηση του ΗΣΑΠ και τον δήμαρχο Αμαρουσίου. Κουβεντιάστηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν τις δύο πλευρές. Αλλού είναι η είδηση. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο γνωστός Μιχαλάκης. Φυσικά, χωρίς καμιά αρμοδιότητα, αλλά επειδή δεν χάνει γάμο και χαρά, όταν μάλιστα βγαίνουν και οι σχετικές φωτογραφίες, στολίστηκε, ξυρίστηκε και στρογγυλοκάθισε στην καρέκλα. Πάντως, ο ίδιος ο δήμαρχος μου είχε πει, όταν τον συνάντησα σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ο Μιχαλάκης θα ήταν παρελθόν για τον δήμο. Ο μήνας πέρασε και ο Μπάρλας έμεινε. Δήμαρχέ μου, ρώτα τον Παναγιωτόπουλο να σου πει τι σε περιμένει. Ο Γιακουμάτος φρόντισε να μάθει και δεν βγαίνει ούτε στο τηλέφωνο όταν τον αναζητά ο Μιχαλάκης για να τον πείσει ότι πρέπει να τον πάρει στο γραφείο του.

***

Αρχηγικές εμφανίσεις -εντός και εκτός Αμαρουσίου- κάνει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρένα Χαλιώτη. Δεν κρύβει πλέον ότι φιλοδοξεί να καταλάβει σύντομα -όπως η ίδια λέει- τον δημαρχιακό θώκο.

Α ρε Γιώργη… Καλά δεν ήξερες, τουλάχιστον δεν ρώταγες…

***

Κύριε αντιδήμαρχε Πολεοδομίας, θα μαζέψετε επιτέλους τα τεράστια ποσά που χρωστάνε στον δήμο -γνωστοί και άγνωστοι- από πολεοδομικές παραβάσεις (!) ή και στην περίπτωση του Δήμου Αμαρουσίου ισχύει το «όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη… γλιτώνει»;

Περιμένουμε και, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε.

***

Πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του Αγίου Δημητρίου Γαλανάκης Δημήτρης επισκέφτηκε την αντιπροσωπεία απορριμματοφόρων «Καούσης», προκειμένου να δει αυτοκίνητα με σκοπό έναν μελλοντικό διαγωνισμό που σκοπεύει να κάνει ο δήμος για αγορά συστημάτων αποκομιδής – καθαριότητας. Μαζί του ήταν και υπηρεσιακοί υπάλληλοι. Υπάρχουν φυσικά ερωτήματα ως προς την επίσκεψη αυτή, αλλά αυτά τα αφήνουμε για μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού. Μίλησα με τον αγαπητό αντιδήμαρχο και μου είπε ότι κατάλαβε εκ των υστέρων πως ήταν λάθος η επίσκεψη, αλλά οι προθέσεις του ήταν αγνές και αθώες. Ήθελε μόνο να ενημερωθεί. Πάμε παρακάτω. Στην επίσκεψη αυτή ήταν παρών και ο υπεύθυνος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου, δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Αναστασιάδης. Τι ήθελε ο Αναστασιάδης στα απορριμματοφόρα; Η απάντηση ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, αφού, σύμφωνα με το έγγραφο που έχω στα χέρια μου, η δημοτική επιχείρηση πήρε χορηγία 5.000 ευρώ από την εταιρεία «Καούσης». Καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά; Εσύ δημότη ψήφισε. Όλοι για το καλό σου δουλεύουν.

***

Επί της λεωφόρου Καλαμακίου, στον Άλιμο, υπάρχει ένα οικόπεδο-φιλέτο. Η πρώτη έρευνα από την τεχνική υπηρεσία του δήμου έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει ιδιοκτήτης. Θεωρητικά, βρίσκεται στο εξωτερικό επί πολλά χρόνια. Η αξία του οικοπέδου ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Είναι δυνατόν τέτοια περιουσία να μην έχει ιδιοκτήτη; Κάτι δεν πάει καλά. Κάποιος μου είπε ότι πολύ σύντομα θα εμφανιστεί ένα πληρεξούσιο ανά χείρας κάποιου δικηγόρου που θα εκπροσωπεί κάποιον που βρίσκεται στις Φιλιππίνες. Κατά τύχη ο δικηγόρος είναι συγγενής υπαλλήλου του Δήμου Αλίμου. Φύλακες γρηγορείτε.

***

Με αποκαλύψεις απειλεί ο παραιτηθείς από την παράταξη του δημάρχου Δάφνης δημοτικός σύμβουλος Μπουρνελές Νίκος. «Άμα ανοίξω το στόμα μου, θα φύγει νύχτα ο δήμαρχος». Μεγάλα λόγια, γιατρέ μου. Από θεωρίες έχουμε χορτάσει. Αν έχεις κάτι να πεις, πες το. Διαφορετικά θα περιφέρεσαι σαν τον τύπο που δουλεύει μπογιατζής και ενίοτε γίνεται και υποψήφιος δήμαρχος Δάφνης. Η άποψή μας για τις ικανότητες του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου είναι δεδομένη. Είναι έντιμος και σοβαρός άνθρωπος, αλλά δυστυχώς παρασύρεται από διάφορους τύπους και κάνει λάθη. Η καταγγελία δεν προαναγγέλλεται ως απειλή. Αυτό είναι εκβιασμός. Αν έχεις κάτι το λες. Ευθέως και σταράτα.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ