Οριστικό «στοπ» Αλογοσκούφη στην επίθεση της MIG στον ΟΤΕ

Η Marfin είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι ο νόμος που δίνει στην κυβέρνηση δικαίωμα «βέτο» στις εξαγορές επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας μέσω χρηματιστηρίου θα προσέκρουε στην κοινοτική νομοθεσία περί ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

Όμως, στις συζητήσεις που έγιναν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου τέθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως το Dubai Investment Group που είναι βασικός μέτοχος της MIG, «άναψε πράσινο» για την επιβολή περιορισμών στην ανεξέλεγκτη δράση των επενδυτικών κεφαλαίων από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Κατόπιν τούτου, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπεί με παρέμβαση της Κομισιόν η νομοθετική ρύθμιση του Δεκεμβρίου, που υποχρεώνει όσους αποκτούν συμμετοχή από 20% και πάνω σε στρατηγικές επιχειρήσεις να ζητούν την άδεια της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η MIG έχει σταματήσει την «επίθεσή» της στον ΟΤΕ στο 19,56% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η νομοθετική ρύθμιση ανέτρεψε τα σχέδιά της για την απόκτηση του 20% και την αναλογική ενοποίηση των μεγεθών του Οργανισμού στον ισολογισμό της. Τώρα, καθώς το «βέτο» της κυβέρνησης παραμένει ισχυρό, η MIG αναζητεί εναγωνίως έναν στρατηγικό επενδυτή για να «ξεφορτωθεί» το συντομότερο δυνατό τις μετοχές του ΟΤΕ, που αποτελούν μια επικίνδυνη «βόμβα» στον ισολογισμό της.

Η MIG έχει αγοράσει τις μετοχές σε μέση τιμή 23,7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την περασμένη Πέμπτη η τιμή είχε «βυθισθεί» στα 18,52 ευρώ, με αποτέλεσμα οι λογιστικές απώλειες του επενδυτικού ομίλου, που ελέγχει 95,9 εκατ. μετοχές, να φθάνουν τα 497 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η χρηματιστηριακή κρίση δεν φαίνεται να υποχωρεί, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την MIG το παράτολμο σχέδιο επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ, «πριονίζοντας» την κερδοφορία του ομίλου το 2008.

Η MIG επιβεβαίωσε εμμέσως τα σενάρια που τη θέλουν να έχει ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τη γερμανική Deutsche Telekom, στην οποία επιδιώκει να πουλήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ, ώστε να «απασφαλίσει τη βόμβα» στον ισολογισμό της. Ο γερμανικός όμιλος έχει τις προδιαγραφές στρατηγικού επενδυτή που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομίας και εκτιμάται ότι οι συνεννοήσεις της MIG έχουν τις «ευλογίες» του.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ