Οργή στελεχών της ΝΔ κατά Μητσοτάκη για την επίθεσή του στον ιδρυτή του κόμματος

ΤΗΝ οργή αρκετών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η «ξαφνική» παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα των Σκοπίων, ενώ τη δυσφορία τους εξέφραζαν επίσης και παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ισχυρισμοί που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης (ΣΚΑΪ) έξυσαν παλιές πληγές και αν δεν ήταν σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, θα είχαμε αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, «αναζωπύρωσε» την παλαιά κόντρα Καραμανλικών – Μητσοτακικών!
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το 1992 θα είχε διευθετήσει την εκκρεμότητα με το όνομα, αλλά δεν μπόρεσε γιατί, όπως είπε, είχε να αντιμετωπίσει μια «οργανωμένη, θεσμοποιημένη ομάδα, η οποία ήταν, για να πούμε τα πράγματα καθαρά με το όνομά τους, η καραμανλική πλευρά, που επηρεαζόταν απόλυτα από τον Καραμανλή». Και εννοούσε προφανώς τον Μ. Έβερτ, τον Γ. Βαρβιτσιώτη κ.ά. Η αναφορά αυτή εξόργισε αρκετούς βουλευτές, που θεώρησαν την ενέργεια αυτή «ανφέρ» και πισώπλατο χτύπημα στον σημερινό πρωθυπουργό. «Δεν είναι δυνατόν ο Καραμανλής να δίνει μια σκληρή μάχη, κόντρα στους Αμερικάνους, και να βγαίνει ο Μητσοτάκης και να λέει όσα λέει», υπογράμμιζαν. Τις ενστάσεις τους αυτές τις μετέφεραν και στο Μαξίμου, ωστόσο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- συνεργάτες του πρωθυπουργού τους… παρότρυναν να αποφύγουν δημόσιες δηλώσεις για να μην ανοίξουν αυτήν τη στιγμή ενδοκυβερνητικά ζητήματα. Άλλα στελέχη, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν την ενέργεια αυτή του κ. Μητσοτάκη, την ερμήνευαν ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της γκρινιάζει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική που εκείνη πιστεύει, αλλά εκείνη που έχει χαράξει ο Κ. Καραμανλής.
Την απορία τους για τη στιγμή που επέλεξε να ανοίξει τέτοιο μέτωπο ο κ. Μητσοτάκης εξέφραζαν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκδήλωσαν τη δυσφορία τους με τις φράσεις «όσα χρόνια και να περάσουν ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης»!
Οργή προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και η «επίθεση» του πρώην πρωθυπουργού εναντίον του ιδρυτή της παράταξης Κ. Καραμανλή. Αναφερόμενος πάντα στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τον Καραμανλή τον είχα σύμμαχο στην αφετηρία, αλλά τον έχασα στη πορεία, γιατί ο Καραμανλής -όπως συνέβαινε πάντοτε όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα- υποχώρησε». Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί βουλευτές, «δεν είχε κανένα λόγο να κάνει τέτοια επίθεση» και ότι «ο Μητσοτάκης δεν ξεπέρασε το κόμπλεξ και την έχθρα του για τον Καραμανλή».
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν αμηχανία στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο εκπρόσωπος Γ. Κουμουτσάκος, που ρωτήθηκε αν όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός βοηθούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα, απάντησε για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία του ερωτήματος.
Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του κ. Σαμαρά για τη στάση που είχε κρατήσει το 1992 ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα τον είχε επικρίνει και η Ντ. Μπακογιάννη, που, χωρίς να τον κατονομάσει, είχε πει ότι ο λαϊκισμός που επικράτησε εκείνη την εποχή δεν ωφέλησε τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς είναι εξοργισμένος με τις επιθέσεις που δέχεται από την πλευρά Μητσοτάκη και μετά βίας συγκρατείται για να μην απαντήσει σε ανάλογο ύφος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ανάλογο κλίμα είναι και οι «οδηγίες» που έχει από το Μαξίμου. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο για πόσο καιρό ακόμη θα επιδεικνύει την ίδια ψυχραιμία. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι δεν μιλάει, γιατί οι διαπραγματεύσεις για το όνομα είναι σε κρίσιμη φάση, αλλά όταν κλείσει το θέμα θα μιλήσει και τότε θα έχει να πει πολλά.


Σχολιάστε εδώ